Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Kasein a svalový růst

26. 8. 2013
Komentáře
Kasein a svalový růst

Kaseinová bílkovina není ve stravě kulturistů a fitness sportovců žádnou novinkou, jedná se o bílkovinu, která se nejčastěji dodává  do nočních produktů nebo je konzumována v době, kdy vás čeká dlouhé lačnění. Už jste však slyšeli někdy o hydrolyzovaném kaseinu?

Kasein a svalový růst

Již po dlouhou dobu platí, že kulturisté používají syrovátkovou bílkovinu jako nejvhodnější potréninkový zdroj proteinů a aminokyselin použitelných pro výživu svalové hmoty a k zastavení jejího katabolismu. Těmi nejvyužitelnějšími z nich jsou hydrolyzované syrovátkové bílkoviny. Ty jsou již předem natráveny a připraveny k okamžitému použití po tréninku. Opakem syrovátkové bílkoviny je bílkovina kaseinová. Ta je dle zažitých učení vhodná k suplementaci na noc a v době, kdy potřebujete bílkovinu s dlouho vstřebatelností. Během noci si tělo pomalu bere bílkoviny z kaseinu a zásobuje svalové buňky aminokyselinami. Nedávný výzkum však potvrdil, že přidání kaseinové bílkoviny do potréninkového přípravku může vést k vyššímu nárůstu svalové hmoty, než pouze v případě konzumace syrovátkové bílkoviny. Tato informace je pro vás možná známá, nicméně dnes se na trh dostávají produkty, které obsahují hydrolyzovaný kasein. Je tedy vhodnější používat hydrolyzovaný kasein než hydrolyzovanou syrovátku, a jak je to ve srovnání s micelárním kaseinem?
V klinické studii francouzských vědců, byl 21 mužům a ženám podáván koktejl se 700 kcal a směsí sacharidů, bílkovin a tuků. Jedna skupina dostávala koktejl s hydrolyzovaným kaseinem jako zdrojem bílkovin, zatímco druhá skupina dostávala koktejl s kaseinem zpracovaným klasickou metodou jako zdrojem bílkovin (přibližně 27 g bílkovin každý jedinec). Výsledek byl takový, že skupina, která používala klasickou bílkovinu, měla vyšší proteosyntézu než skupina užívající hydrolyzovaný kasein. Hydrolyzované bílkoviny kaseinu byly využity za jiným účelem než budování svalové hmoty.
V další studii, kdy byl podáván hydrolyzovaný kasein pouze samostatně bez dalších makroživin, zaznamenaly kontrolní skupiny přesně opačný výsledek. Větší proteosyntézu zaznamenala skupina, která používala hydrolyzovaný kasein než skupina, která používala klasicky vyrobený kasein (micelární kasein). Je tedy zřejmě, že pokud užíváte pouze bílkovinu po tréninku. Bude pro vás hydrolyzovaná bílkovina použitelnější.

Kasein

Jaký kasein zvolit?

V oblasti sportovní výživy se vyskytují prakticky tři druhy kaseinových preparátů na trhu – kaseinát vápenatý, micelární kasein a izolát mléčného proteinu.

Kaseinát vápenatý

Nejméně vhodnou formou je kaseinát vápenatý. Zastaralá forma kaseinu, která se vyrábí chemickou reakcí. Pro trávící trakt není tato forma kaseinové bílkoviny ideální. Velká část z přijatých bílkovin se nevyužije a odchází z těla nestrávena. Získává se sýřením odstředěného mléka kyselinami a následnou neutralizací hydroxidem vápenatým (hydroxidem sodným se neutralizuje kaseinát sodný). Díky prvotním fázím získávání základního kaseinu ztrácí finální produkt na kvalitě. Kaseinát vápenatý je velmi často složkou nekvalitních nočních proteinů. Tyto proteinové přípravky jsou již přežitkem, zvolte tedy raději micelární kasein.

Micelární kasein

Micelární kasein je ze 100% tvořen kaseinem a s ohledem na trávení, bioaktivní složky a kvalitu, je mnohem vhodnější. Micelární kasein je protein s postupným uvolňováním aminokyselin ve formě micel, který se vyrábí z čerstvého, odstředěného mléka. Je vyroben ultrafiltrací mléčné bílkoviny – tento proces odstraňuje mléčný cukr, laktózu a tuk. Výsledkem je 85% bílkovina. Správný micelární kasein by měl obsahovat v průměru 80% micelárního kaseinu a 20% syrovátkového proteinu. Výhodou micelárního kaseinu je perfektní vstřebatelnost a využitelnost. Micelární kasein v žaludku tzv. ,,zrosolovatí“ a v podstatě po ,,kapičkách“ se dostává do střevního traktu, kde díky ochrannému obalu (micele) je schopen se dostat přes střevní stěnu. Micelární kasein poznáte snadno dle struktury. Je hodně mazlavý. Ve složení nesmí být nikdy guarová guma , protože takto se ,,doplňuje“ kaseinat vápenatý, popř. mléčný koncentrát, aby měl podobnou hustou strukturu jako micelární kasein. Navíc musí obsahovat přesný poměr vápníku a fosforu.

Mléčný izolát

Izolát mléčného proteinu obsahuje 80% kaseinu a 20% syrovátkových proteinů. Jedná se sice o poměrně oblíbenou formu proteinových přípravků, avšak zároveň je pravdou, že jejich kvalita je značně kolísavá.


Pokud jste si do dnešního dne nebyli jisti, jak nejefektivněji zužitkovat náročný trénink, který jste právě podstoupili v posilovně a chcete tělu dopřát to nejlepší, co se dnes na trhu v oblasti výživových preparátů objevuje, věnujte zvýšenou pozornost suplementům, které jsou tvořeny micelárním kaseinem a doplněny 20% syrovátkovým proteinem (koncetrát, isolát).

Hydrolyzovaný kasein

Hhydrolyzovaný kasein prozatím na náš trh neprorazil. Nicméně jeho produkce v USA a zejména v amerických produktech, by měla do budoucna stoupat. Jedná se o enzymaticky  naštěpenou kaseinovou bílkovinu, která je pro vás maximálně využitelná a zachovává vlastnosti běžného kaseinu.


Jendův tip: Z předchozích informací plyne, že pro úspěch v objemovém období musíte užívat micelární kasein.  Pokud chcete podpořit proteosyntézu při hubnutí, použijte hydrolyzovaný kasein. Na našem trhu prozatím není, proto pečlivě sledujte svět doplňků stravy, jistě se i v ČR zanedlouho poštěstí.

Relativní BH (biologická hodnota) proteinů z různých zdrojů:

  • kasein + 0,1% methioninu 100
  • vaječný bílek 95
  • hovězí maso 91
  • kasein 86
  • hrách + 0,1% methioninu 81
  • sójový protein +0,1% methioninu 70
  • hrách + pšenice 66
  • pšenice + sojová bílkovina 64
  • pšenice + 0,16% lysinu 55
  • hrách 54
  • pšenice 44
Mgr. Jan Caha

Mgr. Jan Caha

Vzdělání:
Fakulta sportovních studií MU, Brno
 
Ostatní vzdělání a praxe
PORADCE VÝŽIVY (5 let praxe)

fitness trenér - licence B
VÝŽIVA ve sportu (titul Bc.)
rekondiční a regenerační masér
8 let praxe v oblasti fitness, kulturistiky a doplňků stravy

aktivní naturální kulturista (vítěz Natural Universe, Mistr ČR juniorů)

 
šéfredaktor magazínu Aktin.cz
externí redaktor MUSCLE&FITNESS
reprezentační poradce, vedoucí trenérsko‑metodické komise a komise mládeže ČSNS o.s.
přednášková činnost - Nutris, Vitaland, ČSNS o.s., Fitness Institut Brno
 
Zájmy a sporty
kulturistika, sport obecně, zdravý životní styl, výživa a suplementace
 
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?
10 zdravých potravin, které mají směšně málo kalorií
10 zdravých potravin, které mají směšně málo kalorií
Pustili jste se do hubnutí, ale kručící žaludek vám signalizuje, že s vašimi plány nesouhlasí? Inspirujte se našimi 10 tipy na nízkokalorické potraviny, kterými ho zaručeně obelstíte. Krásně si naplníte břicho, aniž byste zkazili své úsilí.