Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

5 postav, které následoval "svět"

29. 8. 2013
Komentáře
5 postav, které následoval "svět"

V historii se objevilo mnoho lidí, kteří koketovali s kulturistikou a snažili se změnit zaběhnuté zvyklosti. Některým se to povedlo lépe, některým hůře. My vám nyní nabízíme náš výběr s tím, že jsme se dívali i na veřejné mínění a vzezření světa fitness a kulturistiky na "venek".

5 postav, které následoval "svět"

Na "trhu s kulturistickým masem" se objevilo  mnoho vyznavačů různých stylů cvičení, tréninku, diety a suplementace. Pouze někteří však zanechali v historii i na veřejnosti takový otisk, že je již historie nedokáže zapomenout a budou spjatí s tréninkem a zdravým životním stylem téměř napořád. Které postavy tedy změnily náhled na fitness, zdravý životní styl a kulturistiku.

1 / Arnold Schwarzenegger

Kdo jiný by měl na našem seznamu být na prvním místě, než právě Arnold. Nebyl sice prvním kulturistou, ale jistě je tím nejznámějším. Je tím, kdo motivuje dnes a denně mladé sportovce ke cvičení v posilovně a jeho postava se stala doslova modlou. Arnold povznesl kulturistiku na jinou úroveň, a sice tím, že ji dokázal prezentovat i jinak, než na kulturistickém pódiu. Právě stříbrnému plátnu ve spojení s Arnoldem vděčí kulturistika za velkou část své propagace. Tento rakouský mladík si splnil americký sen, když přišel z malé vesničky do "velkého" USA, dokázal sedmkrát zvítězit na soutěži Mr. Olympia, stal se kalifornským guvernérem a uznávanou celebritou.

Stejně jako většina špičkových sportovců pochází i Arnold Schwarzenegger z chudé rodiny a musel si projít velice trpkou cestou k prvnímu úspěchu. Jako malý se po vzoru otce věnoval fotbalu, později atletice, ale nakonec Arnoldovi učarovala posilovna. Nemalý podíl na kulturistických začátcích měl i bývalý Mr. Rakousko Kurt Marnul, který požádal Arnolda, aby cvičil v atletickém klubu v Grazu. První titul juniorského mistra Evropy získal ještě jako tankista rakouské armády. V této době také získal dnes již světoznámou přezdívkou "The Oak" ("Dub"), která mu zůstala již na celý život.

Arnold Schwarzenegger

2 / Steve Reeves

Byl prvním novodobým kulturistou a ikonou počátků stříbrného plátna. Narodil se v Glasgow v Montaně, ale poté co jeho otec Lester Dell Reeves zemřel při nehodě na farmě se s matkou Goldie přestěhovali do Kalifornie (bylo mu 10 let). Reeves se začínal zajímat o kulturistiku. Během svých studií na střední škole trénoval v tělocvičně Eda Yaricka v Oaklandu. Dokázal zvítězit na všech významných soutěžích té doby, a to například: Mr. World, Mr. America, Mr. Universe a mnoho dalších. Po maturitě vstoupil do armády, bylo to v pozdější fázi druhé světové války. Sloužil v Pacifiku. Steve Reeves zemřel 1. května roku 2000.

Steve Reeves

3 / Ronnie Coleman

Osminásobný Mr. Olympia udělal ze slova HMOTA pojem, který by se dal přirovnat spíše k termínu "brutální extra hmota". Svým tréninkem a silovou strategií na sebe strhával pozornost, stejně jako tím, že nebyl osm po sobě jdoucích let na trůnu soutěže Mr. Olympia ohrožen. V roce 1991 se postavil na nejprestižnější amatérskou soutěž, to bylo v této době Mr. Universe. Toto vítězství ho opravňoval nastoupit mezi profesionály federace IFBB. Ve federaci IFBB také zůstal a započal tak svoji velmi úspěšnou kariéru.

V roce 1998 po vítězství na Night of Championships získal Ronnie další prvenství, a byl jedním z aspirantů na titul Mr. Olympia, který se uvolnil po odchodu Doriana Yatesa v roce 1997. Zdaleka však nepatřil k největším favoritům. V Orleans Areně se však v roce 1998 začaly psát dějiny a Ronnie Coleman  po těžkém boji s Flexem Whellerem získal první titul Mr. Olympia. Nadvláda nad Olympií zůstala Ronniemu po dobu osmi let. Od roku 2001 se však musel utkávat s Jayem Cutlerem, který ho také jako jediný dokázal v roce 2006 sesadit z trůnu. O rok později (2007) se Ronnie vrátil na Olympii, aby se ještě jednou pokusil o zisk devátého (rekordního) prvenství. To se mu však nepovedlo a stojící publikum mu aplaudovalo ke čtvrtému místu. Tímto závodem se Ronnie zatím rozloučil se svou profesionální kariéru.

ronnie coleman

4 / Frank Zane

Kulturista ze stejné doby, rival a zároveň velký přítel Arnolda Schwarzeneggera. To byl a stále je Frank Zane. Byl typickým estétem a tím, koho dnes stále následují spousty kulturistů vyznávající tzv. "zlatou éru" kulturistiky. Frank Zane byl také tím sportovcem, který dokázal porazit Arnolda, a to i přes to, že měl při svém souboji téměř o 20 kg méně. Možná právě tato skutečnost dává dnes subtilnějším jedincům naději, že i pro ně je na kulturistickém výsluní místo.

 V roce 1964 se Frank začal velmi úspěšně věnovat soutěžení v kulturistice. V této době vyučoval matematiku na střední škole v New Yersey. V roce 1966 se rozhodl, že se přestěhuje na Floridu, kde dostal další pracovní nabídku. Po celou tuto dobu úspěšně závodí v kulturistice. Po odstěhování na Floridu poznal, že jeho životní směr je v kulturistice, chtěl se tedy přestěhovat do Kalifornie. Tato strategie znamenala ponechání všech  vazeb na jižní pobřeží a odchod přes celou Ameriku na druhou stranu. V této době se již v Kalifornii srocovala celá kulturistická špička, a to zejména díky Joe Goldovi. Po přestěhování do Kaliforie vyučoval Frank matematiku v Los Angeles. Po nestěhování do Kalifornie vyhrál také světovou soutěž Mr. Bruggy. Mr. Universe v roce 1970 a 1972. Po 21 letech tvrdého tréninku se v letech 1977, 1978 a 1979 postavil na nejvyšší pozici na soutěži Mr. Olympia. Tímto počinem se nesmazatelně zapsal do kronik kulturistiky. V roce 1977 získal také druhý bakalářský titul na prestižní univerzitě v Los Angeles v oboru psychologie.
Po své soutěžní kariéře se Frank odebral opět ke vzdělání. Dostal cenu od Arnolda Schwarzeneggera za svůj celoživotní přínos kulturistice. Frank Zane se také věnoval psaní knih, na svém kontě jich má více jak 10.

Frank Zane

5 / Dorian Yates

"The Shadow" neboli stín - Dorian Yates, byl závodníkem, který změnil dějiny. Jako první přišel s masivní svalovou hmotu, a to hned poté, kdy odešel poslední "subtilnější" a estetický Lee Haney. Tato brutální svalová hmota poté na dlouhá desetiletí dominovala profesionální kulturistice. Sám Yates zvítězil celkem  šestkrát. Stal se synonymem tréninku heavy‑duty, ač jej sám nevymyslel a dodnes visí na zdech posiloven jeho šedivé fotografie v ponožkách.

V roce 1981 viděl Dorian první časopis o kulturistice s Roby Robinsonem. Ten ho inspiroval a Dorian si řekl, že již nechce žít jako běžný anglický "floutek". O tři roky později získává svoje první zlato na kulturistické soutěži. Následovala bouřlivá a zářná kariéra, která byla v amatérském duchu zakončena v roce 1988. V tomto roce se mladý Yates představil na anglickém šampionátu. Zde ziskem absolutního prvenství dosáhl i na profesionální kartu. Neváhal tedy a již za dva roky stál po boku nejlepších kulturistů planety na profesionálních pódiích. V roce 1992 získává svůj první titul Mr. Olympia. O šest let později se pak neporažen s "olympijským" pódiem loučí a odchází do kulturistického důchodu. Na trůnu ho vystřídal Ronnie Coleman.

Dorian Yates

zdroj: facebook.com, wikipedie.cz
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
10 zdravých potravin, které mají směšně málo kalorií
10 zdravých potravin, které mají směšně málo kalorií
Pustili jste se do hubnutí, ale kručící žaludek vám signalizuje, že s vašimi plány nesouhlasí? Inspirujte se našimi 10 tipy na nízkokalorické potraviny, kterými ho zaručeně obelstíte. Krásně si naplníte břicho, aniž byste zkazili své úsilí.