Stévie - sladidlo budoucnosti

25. 11. 2013
Komentáře
Stévie - sladidlo budoucnosti

Stévie v součsné době zaplavuje trh. To se dá říci, nejen po shlédnutí nabídek supermarketů, ale také po pročtení složení některých inovativních doplňků stravy. Kde se ale stévie vzala a jak dlouho tu bude?

Stévie - sladidlo budoucnosti

Možná už jste si toho všimli, možná také ne, ale vězte, že stévie se stále více používá v doplňcích stravy, zejména pak v proteinových přípravcích. Někteří osvícení výrobci doplňků stravy tak možná nahradí tímto sladidlem zcela tzv. "umělá" sladidla, která jsou zdravotně velmi riziková, dokonce se v posledních letech zdá, že i neurotoxická.

Pojďme se v následujícím článku podívat, co vlastně stévie je a jak se na ni můžeme dívat. Stévie sladká (Stevia rebaudiana, nazývána také stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky) je bíle kvetoucí světlomilná tropická rostlina. Původní oblast výskytu jsou tropické a subtropické oblasti Jižní a Střední Ameriky. Zde také můžeme hledat její první uživatele. Zde se nepoužívala jen pro svoji sladivost a sladkou chuť, ale také jako léčivo. Stévie se používá především jako náhražka cukru, ale ve vyšší koncentraci může mít poněkud lékořicovou příchuť.

Stévie jako sladidlo

Stévie jako sladidlo je na rozdíl od cukru téměř nekalorická, nepřispívá k tvorbě zubního kazu a je vhodná i pro diabetiky. V listopadu 2011 byla stévie v Evropské unii schválena jako přídatná látka do potravin pod označením E960. Očekává se, že toto rozhodnutí bude mít výrazný dopad na trh s cukrem a sladidly.

Ve 20. století se začala používat ve velké míře umělá sladidla, jako jsou cyklamáty a sacharin, které mohou mít karcinogenní účinky. Proto se na počátku 70. let začala japonská firma Morita Kagaku Kogyo Co., Ltd zabývat možností použít stévii jako náhražku cukrů v nápojích a dalším potravinářském průmyslu. Nyní má stévia 40% podíl na japonském trhu s umělými sladidly a pomalu ale jistě se dostává i do Evropy. My se ostatně můžeme inspirovat od zemí ležící na jihu Evropy. Právě zde se již můžeme setkat s oblíbenou černou limonádou v zeleném obalu a slazenou stévií. To je možný krok kupředu a můžeme doufat, že se podobné bude dít i u dalších nápojů tohoto koncernu.

stevia

Otázkou zůstává, proč se právě tyto produkty nedostaly do České republiky. To, že kvalita potravin v ČR není valná je známý fakt, nicméně si myslím, že toto nemusí být ten hlavní důvod. Možným důvodem je potravinářská lobby. Přeci jen výrobce tradiční černé limonády dříve sloužící jako lék na žaludek investoval poměrně velké finanční prostředky na to, aby zpropagoval svoji ZERO verzi. Bude tedy čekat s reklamou a vtrhne právě v době, kdy tato kampaň ve střední Evropě odezní. Zde si dovolím malou poznámku. Proč propagace ZERO verze? Jednoduše, 1 kg umělého sladidla je přeci daleko levnější, než 200 kg cukru. Co na tom, že to zrovna dvakrát lidem neprospívá.

Proč až nyní

To je kardinální otázka, nicméně odpověď je nasnadě. Někomu se jednoduše nelíbí, že by mohlo něco vyřadit ze hry "tradiční" sladidla. V roce 1985 vyšla studie, která prokazovala, že steviol je mutagenem (steviol je látka získaná ze steviosidu a rebaudiosidu, dvou nejsladších steviolů z rostlinky). Tato studie byla ovšem později kritizována za způsob provedení a dementována.

V roce 1991 byla stévia napadena u FDA pro svoji údajnou toxicitu. To vše definováno jako "obchodní žaloba". Celé čtyři roky trvalo, než tento případ vzal svého konce a od roku 1995 byla stévie zařazena mezi doplňky stravy.
Další studie ukázaly, že stévie zvýšila citlivost na insulin u pokusných krys a může dokonce zvýšit produkci insulinu. Tím napomáhá ke snížení projevů cukrovky a jejích metabolických projevů. Navzdory mnoha dalším studiím, které prokazují zdravotní nezávadnost, se to vládním organizacím nezdá dosti průkazné a volají po dalším výzkumu, který by vyvrátil toxicitu výrobků.
V roce 2006 Světová zdravotnická organizace (WHO) připravila nové studie na zhodnocení nezávadnosti stévie. Ukázalo se, že steviocid může mít pozitivní vliv na některé osoby trpící hypertenzí nebo cukrovkou typu dva, a že neuvolňuje mutageny. Léčebné účinky přesto vyžadují ještě další zkoumání. Cukrovka byla léčena v Jižní Americe stévií již stovky let a také v Japonsku, kde je ve značné míře používaná již od 70. let se neprojevily žádné zdravotní komplikace.

Stévie v suplementech

Zde se zdá, že by stévia mohla mít úspěch. Suplementový průmysl je již poměrně na hraně, těžko se přichází s něčím novým a ve smyslu hesla: "tonoucí se stébla chytá", využijí zřejmě výrobci módní vlnu stévie pro to, aby opět osvěžili a "ozdravili" svoje značky suplementů a vlajkové lodě ve svých portfoliích. V tomto případě je to velmi dobře. Již dnes najdete proteinové přípravky, které se pyšní právě tím, že obsahují jako sladidlo stévii a my budeme jenom doufat, že se nejedná o jednu z klasických módních vln.

Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
10 zdravých potravin, které mají směšně málo kalorií
10 zdravých potravin, které mají směšně málo kalorií
Pustili jste se do hubnutí, ale kručící žaludek vám signalizuje, že s vašimi plány nesouhlasí? Inspirujte se našimi 10 tipy na nízkokalorické potraviny, kterými ho zaručeně obelstíte. Krásně si naplníte břicho, aniž byste zkazili své úsilí.