Jak suplementují plavci

29. 11. 2013
Komentáře
Jak suplementují plavci
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Plavání je velmi často využíváno pro svůj pozitivní vliv na rozvoj obratnosti celého těla a pro pozitivní vliv na zdraví. Při jedné minutě plavání spálíte až 185 kJ. To představuje energii, kterou naleznete např. v polovině jablka.

Jak suplementují plavci

Plavání je individuálním sportem, pro který je typický cyklický pohyb ve vodním prostředí. Plavec je ve vodě vystaven hydrostatickému tlaku, vztlaku vody i zvýšené tepelné vodivosti prostředí. Cílem soutěžního sportovního výkonu je uplavat danou trať v co nejkratším čase. Rozeznáváme čtyři základní plavecké způsoby: prsa, kraul, znak, motýlek. Zatížení během plaveckého výkonu je kontinuální a intenzita se mění podle délky tratě. Olympijským sportem je plavání již od roku 1896, tedy od Atén, na MS se poprvé objevilo v roce 1973.

Soutěžní disciplíny na 50m bazéně:

  • 50,100, 200, 400, 800 a 1 500 m volný způsob (kraul)
  • 50, 100 a 200m motýlek
  • 50, 100 a 200m znak
  • 50, 100 a 200m prsa
  • 200 a 400 m polohový závod (kombinace všech 4 plaveckých způsobů v tomto pořadí: motýlek, znak, prsa, kraul)

Štafety:

  • 4x 100m, 4x 200m volný způsob
  • 4x 100m polohový závod (kombinace všech 4 plaveckých způsobů v tomto pořadí: znak, prsa, motýlek, kraul – každý člen štafety plave jiným způsobem)

Základní pravidla

  • závody se konají v bazénu (25 m nebo 50 m)
  • cílem závodu je nejlépe se umístit mezi ostatními závodníky a zaplavat trať v co nejkratším čase
  • Jsou definovány závodní plavky, skok do vody i přesné provedení plaveckého způsobu

Metabolická charakteristika výkonu

Typem zátěže je plavání kontinuálním výkonem. Soutěžní disciplína může trvat od 50 s až po minuty a dokonce i hodiny. V rekreačním sportu se nejčastěji setkáváme s hodinovou dotací sportovního výkonu. Intenzita zatížení může být nízká (rekreační sport) až vysoká (maximální zatížení). Podle intenzity zatížení určujeme míru jednotlivých metabolických krytí, nejčastěji je to anaerobní glykolýza a aerobní fosforylace. Energetické krytí se značně lyší u plavecký stylů i u intenzity. Není tedy možné přesně určit podíl anaerobního a aerobního energetického krytí.

Energetický výdej: až 3500% nál. BM, 185 kJ/min - 100m kraul
Z energetického hlediska je nejefektivnější disciplínou kraul (vyžaduje jen 71% energie vynakládané na prsa)

Suplementační plán

Pitný režim – Ač se vám to možná nezdá, i v bazéně při plavání ztrácíte tekutiny a intenzivně se potíte. Navíc, pokud ve vodě strávíte více jak 1 hodinu, ztratíte mezi 1‑2 litry potu (závisí také na intenzitě). Pokud trávíte v bazéně více jak 30 min., stává se ideálním prostředkem pro krytí potřeb iontový nápoj. Iontový nápoj doplní energii vašemu organismu a stejně tak i ztracené minerální látky (sodík, draslík, hořčík), které jsou nutné k udržení rovnováhy tekutin a jako prevence křečí.

Energie – Energie je dalším důležitým faktorem sportovního výkonu, stejně tak i výkonu v bazéně. Budeme‑li předpokládat, že si nejdete zaplavat proto, abyste spálili tělesný tuk a vyformovali postavu, musíte doplňovat energii. Vaše svaly intenzivně pracují, vy jim tak musíte předložit substrát pro tuto práci. V průběhu výkonu doplňujte energii prostřednictvím energetických gelů. Na každých 30 min. výkonu by měl přijít 1 zdroj energie.

Proti křečím – Křeče jsou běžným a ochranným jevem svalové práce. V bazénu či jakékoliv jiné vodní ploše se však můžou stát osudným momentem nahrávajícím tomu, že se začnete topit.  

Stimulace k výkonu – Máte- li problém s nabuzením na výkon, využijte stimulanty fyzické i psychické činnosti.  Stimulanty podpoří vaše tělo i mysl k lepším výkonům a podpoří tak vaši výkonnost. Doplňky stravy, které podporují váš výkon, jsou kofein, guarana, inosin nebo taurin.

Potréninková regenerace – Optimální regenerace po tréninku podporuje procesy ve vašem organismu vedoucí k rychlému obnovení fyzických i psychických sil. Po vytrvalostním výkonu, kterým můžeme označit aktivitu delší 30 min. (ne z fyziologického hlediska) Je vhodné využívat jednoduché sacharidy společně s minerální směsí a větvenými aminokyselinami (BCAA).

Spalovače tuku – Mnoho lidí chodí do bazénu za účelem spalování tuku a zformování postavy. Není to nemožné, dokonce pokud máte nadváhu nebo trpíte obezitou, je pro vás plavání ideální startovní fyzickou aktivitou. Pro podporu spalování tuku v bazénu využijte jeden z efektivních spalovačů tuku, na výběr máte z thermogenních spalovačů FatZero a Fat Burner Thermogenic. Ty jsou pro vaše cíle ideálním řešením.

Suplementační plán - shrnutí

  • V suplementačním plánu je nutné zaměřit se na dostatečnou dodávku sacharidů před, během i po výkonu.
  • Je taktéž nutné zajistit optimální pitný režim, který zajistí svěžest organismu během celého výkonu.
  • Optimální regenerace po výkonu slouží k znovu obnovení vnitřní rovnováhy (homeostázy), k obnově sil a rychlému návratu energetických zdrojů do rovnováhy.
  • Chraňte se proti křečím, které omezují váš výkon.
  • Pokud chcete hubnout, využívejte spalovače tuku

Doplněk stravy

Doba užití

Proč je v seznamu?

Směs minerálů (cramp)

60 min. před výkonem

Prevence proti křečím

BCAA

30‑60 min. před výkonem

Ochrana svalové hmoty

Stimulant

30‑60 min. před výkonem

Nabuzení na výkon

Spalovač tuku

30‑60 min. před výkonem

Podpora spalování tuku

Iontový nápoj

Během výkon s vodou

Pitný režim a energie

Magnesium

Během výkonu

Prevence proti křečím

Energetický gel

Během výkonu

Doplnění energie

Energetická tyčinka

Během výkonu

Doplnění energie

BCAA

5‑10 min. po výkonu

Regenerace svalové hmoty

Regenerační nápoj

30 min. po výkonu

Obnova glykogenových zásob

Multivitamin

Během celého dne

Doplnění vitaminů a minerálů

Co je taurin a jaké má účinky na lidské tělo?
Co je taurin a jaké má účinky na lidské tělo?
Taurin patří mezi nejznámější doplňky stravy mezi sportovci. Víte, jaké má funkce a jak může sportovcům zlepšit výkon?
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Přáli byste si pevné, kulaté a dokonalé hýždě? S trochou vytrvalosti se vám tenhle sen snadno splní! Přinášíme vám přehled 10 účinných cviků pro zpevnění hýžďových svalů, které vám pomohou k vytvarovanému a pevnému zadku.