Jak začít jako FITNESS TRENÉR?

18. 5. 2014
Komentáře
3
Jak začít jako FITNESS TRENÉR?
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Jedním z dotazů, se kterými se setkávám dnes a denně, je otázka začátku vašeho podnikání v oblasti fitness jako trenér. A to zejména u těch, kteří právě absolvovali instruktorský kurz nebo opustili vysokou školu. Opusťme tedy vody výživy a suplementace a podívejme se do trenérské praxe.

Jak začít jako FITNESS TRENÉR?

Máte sen a tím je pomoc klientům v dosažení jejich cílů, nebo snad sen o tom, že se stanete dobrým a vyhledávaným trenérem. Problém je v tom, že jste právě na začátku. Dokončili jste rekvalifikační kurz INSTRUKTOR FITNESS nebo TRENÉR a nevíte, jak do světa fitness vůbec nakouknout tak, abyste nedělali trenéra zadarmo a možná i začali v této oblasti podnikat a poskytovat trenérskou službu. Pokud to shrneme, máte ve své podstatě 3 základní možnosti, jak začít pracovat jako FITNESS INSTRUKTOR nebo trenér. Podívejme se na ně.

1) Necháte se zaměstnat

Velmi jednoduchá varianta, která je však nejsložitější právě ve svém úvodu, a sice v hledání vhodného zaměstnavatele. Pokud takového máte, máte vyhráno. Budete pracovat na plný nebo zkrácený úvazek, ale máte jistotu toho, že někdo stojí nad vámi, odvádí za vás tzv. zdravotní a sociální, přebírá veškerou zodpovědnost a každý měsíc vás vyplácí dle vašeho výkonu nebo dle paušálního sazebníku odměn. Pokud splníte vstupní požadavky, jako výpis z rejstříku trestů, příp. vstupní pohovor a předložení osvědčení, můžete trénovat, jak se vám zlíbí. Jednu nevýhodu však tento systém má, a to poměrně vysokou podílovou část z ceny tréninku, kterou si fitness centrum nárokuje. Nikdy byste neměli jít pod 50 % odměny z tréninku. Zde hned cena vaší práce vypadá jinak!

2) Začnete podnikat

Asi nejnáročnější varianta ze všech. Pokud se rozhodnete stát se vlastním pánem, domluvíte si fitness centrum, ve kterém vás nechají za určitý měsíční obnos nebo snad zdarma (je to logické, přivádíte jim klientelu) trénovat, musíte splnit několik nezbytných kroků. A zde pozor. Trénování je živností vázanou. Pokud tedy nevlastníte vysokoškolské vzdělání z oblasti sportu, musíte vlastnit osvědčení o rekvalifikaci jako INSTRUKTOR FITNESS nebo TRENÉR. Bez nich to nepůjde, alespoň ne oficiálně. Naopak právě s nimi, vaše podnikání začíná.

Pokud jej vlastníte, dorazíte na živnostenský úřad, zde vyplníte žádost o založení živnosti, doplníte ji potřebnými dokumenty (na požádání úřednice) a průkazy včetně osvědčení o rekvalifikaci a společně s úřednicí založíte svoji živnost. Na trénování ve fitness centru se vztahuje živnost "Poskytování tělovýchovných a sportovních služeb", uvedená v příloze 2 zákonu č. 455/1991 Sb. Nyní jste již podnikatelem, bude vám přiděleno IČ a jste nuceni si vést vlastní účetnictví. Tj. každou svoji příjmovou aktivitu evidovat peněžním dokladem.

Pokud se jedná o vaši hlavní činnost, jste nuceni přihlásit se i k platbě zdravotního a sociálního pojištění, a to na příslušných úřadech. V obou vždy najdete příslušný formulář, který stačí vyplnit. V letošním roce 2014 činní minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění 3646 Kč, a to v každém měsíci. Tuto částku jste nuceni poskytnout Úřadu pro sociální zajištění (1894 Kč) a zdravotní pojišťovně (1752 Kč) vždy k předem danému datu.

Pokud jste již zaměstnáni a trenérství je vaší vedlejší pracovní činností, nejste nuceni přihlašovat se k další platbě "zdravotního a sociálního". Pouze založíte živnost a vedete si svoje vlastní účetnictví. Doporučuji vést si ho důkladně, tuto výhodu poznáte následující rok, kdy budete podávat daňové přiznání ze všech svých činností a prací. Při výběru fitka, kde budete trénovat, buďte obezřetní. Zeptejte se na situaci a podmínky, které trenérům jsou nabízeny a hlavně, počítejte jestli se vám splnění podmínek vyplatí.

3) Trénování "na černo"

Trenérů, kteří pracují na černo, je stále více a více. Ono v podstatě proč ne, pokud máte zaměstnání, které vám odvádí "zdravotní a sociální", je práce na černo tou nejvýhodnější. Svůj zisk nemusíte danit, ani nemusíte platit nic fitku. Stále se však pohybujete na hraně, a to pokud ne na hraně vyhození z fitness centra, tak na hraně daňových úniků. Které, ač je to velmi nepravděpodobné a těžko zjistitelné, vás mohou do budoucna stát peněžní pokutu nebo snad i trestní řízení.

Zkuste z následujících tří možností vybrat tu nejvhodnější a začněte konečně dělat to, co vás baví.

8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Přáli byste si pevné, kulaté a dokonalé hýždě? S trochou vytrvalosti se vám tenhle sen snadno splní! Přinášíme vám přehled 10 účinných cviků pro zpevnění hýžďových svalů, které vám pomohou k vytvarovanému a pevnému zadku.
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Jak nejlépe cvičit prsní svaly? K velkému hrudníku benchpress prostě nestačí! Na jaké cviky bychom ve svém tréninku prsních svalů neměli zapomínat?