BCAA - nejen pro regeneraci

28. 9. 2014
Komentáře
BCAA - nejen pro regeneraci

Těšil jsem se, že po sérii reportážních článků z Olympia Weekendu budu moci konečně napsat článek o výživě. Proto jsem si dnes vzal na zřetel větvené aminokyseliny, protože nauky o nich, není nikdy dost a jejich pozitivní vliv se nedá specifikovat pouze lepší regenerací.

BCAA - nejen pro regeneraci

Větvené aminokyseliny BCAA (valin, leucin, isoleucin) se v poslední době opět dostávají do kurzu, a to velmi silně, zejména pak pro suplementaci v kulturistice a fitness. Není to jenom tím, že mají vliv na udržení svalové hmoty, který mnozí považují za jednu z hlavních výhod. Ale také tím, že BCAA mají prokazatelný vliv na nárůst svalové hmoty, a to nejen ve fázi, kdy se snažíme o maximální nárůst, ale také v době, kdy chceme být maximálně vyrýsovaní. BCAA zaujímají nyní jedno z předních míst v nakupovanosti doplňků stravy a také v jejich oblibě. Podívejme se na ně trochu blíže.

Ideál do diety

I když si to možná neuvědomujeme, tak dieta není jenom o tom, že využíváte tukovou tkáň. Jedním z hlavních vlivů výživy je i katabolismus svalové hmoty, a to v mnoha případech velmi silný katabolismus. Čím štíhlejší postavu vyžadujete od svého tréninkového cíle, tím k většímu katabolismu svalové hmoty dochází a tím pravděpodobnější také je, že vaše svaly budou směle odcházet.

Abychom si tento jev trochu vysvětlili. Na molekulární úrovni dochází k tomu, že váš organismus zajišťuje dostatek energie pro fungování těla a veškeré pochody spojené zejména s aktivitou příčně pruhované svaloviny, tedy pro štěpení energie na ATP a zachování bazálních funkcí organismus. Ať chceme nebo ne, tak se naše svaly jednoduše zpracovávají a tráví se. Zde je tedy na místě si říct, že BCAA nejsou v tomto smyslu použity k regeneraci, ale pouze k tomu, aby se rozpadly na energii a vy jste měli co pro svalovou práci využít. Pokud bychom je stavěli k ostatním živinám, můžeme říct, že BCAA jsou třetím zdrojem, po kterém naše tělo sáhne, když potřebuje energii, a to po glukóze (glykogenu) a mastných kyselinách (tuku).

V případě snahy o udržení svalové hmoty tedy musíme vždy pracovat s rovnicí: svalová hmota = syntéza svalové hmoty - rozpad svalové hmoty. Pokud nám vychází záporné číslo, víme, že je něco v tomto případě špatně a vy musíte zapracovat na tom, aby byl rozpad menší nebo aby byla syntéza větší. V obou případech nám BCAA pomohou. Jednou jsem se dokonce rozhodl spočítat, kolik větvených aminokyselin dokážu já sám zpracovat u aerobního tréninku o délce trvání 45 min a tepové frekvenci mezi 120‑140 tepy za minutu. Vyšlo mi číslo 3,4 g větvených aminokyselin použitých pouze pro krytí ztrát energie při svalové práci. Z toho plyne, že příjem okolo 3‑5 g před výkonem je prakticky nutný, abychom vybalancovali jeho ztrátu.

BCAA pro růst

Jak je známo, tak BCAA nejsou pouze ideálem do diety, ale také v době, kdy se snažíte maximalizovat růst čisté svalové hmoty. Aminokyselinou, která je za toto zodpovědná je aminokyselina leucin, která se jako hlavní podílí na proteosyntéze. Leucin vám pomůže více, než klasický proteinový přípravek, a to díky tomu, že nejenom zvyšuje samotnou proteosyntézu, ale stimuluje i svalové buňky k tomu, aby měly vyšší kapacitu pro syntézu.

V případě snahy o nárůst čisté svalové hmoty se dá předpokládat, že nebudete dělat tolik aerobní práce, ale přeci jen nějakou ano. Proto zřejmě nebude docházet k tak rapidnímu rozpadu svalové hmoty, nicméně i tak byste měli zajistit pozitivní obrat všech tří aminokyselin. Tedy vyšší celkový příjem než je zpracování při fyzickém výkonu a běžných denních činnostech. Pokud chcete zapracovat na tom, aby vám rostla svalová hmota, navyšte dávku nad 5 g denně, a to ideálně k hodnotě 10‑20 g denně.

Intenzivnější trénink

Zastavení katabolismu svalové hmoty a podpora anabolických funkcí není to jediné, co vás na větvených aminokyselinách může zajímat. BCAA mají i další velmi pozitivní vlivy, které můžete ve svém tréninku využít. Větvené aminokyseliny vám mohou pomoci k intenzivnějšímu tréninku. Soupeří totiž s aminokyselinou tryptofan při "vstupu do mozku". Zde je tryptofan převeden na neurotransmiter serotoninu. Hormonu, který je zodpovědný za útlumové procesy, uvolnění, ale také spánek.

Během tréninku hladina serotoninu stoupá a vy můžete subjektivně vnímat únavu intenzivněji, což samozřejmě znamená zkrácení tréninkové doby nebo ukončení tréninku. Čím nižší tedy bude hladina serotoninu během tréninku, tím je to pro vaši intenzitu lepší.

BCAA ze syrovátkového proteinu

Pokud se podíváte na mnoho z etiket syrovátkového proteinu, zjistíte, že obsahuje vysoké množství BCAA. Ano, syrovátková bílkovina je velmi bohatá na větvené aminokyseliny a může jich obsahovat až 25 %. Mnoho neinformovaných skeptiků tedy hovoří o tom, že více větvěných aminokyselin než z proteinového přípravku nepotřebuje. Není tomu tak, musíte si uvědomit, že v proteinovém přípravku jsou BCAA ve vázané formě, nikoliv volné (pokud není protein přímo obohacen). I když je syrovátkový protein rychle stravitelný, tak se rychlost vstřebání aminokyselin z něj nedá rovnat se vstřebáním aminokyselin volných. Pokud vám tedy jde o rychlost, a to v případě větvených aminokyselin jistě jde, používejte volné aminokyseliny.

Pokud bychom vše shrnuli, musíme vědět, že BCAA jsou ideálním doplňkem z hlediska proteosyntézy, ochrany svalové hmoty a její regenerace. Pomáhají šetřit svalový glykogen a zároveň působí ve smyslu možnosti intenzivnějšího tréninku. Neváhejte tedy a používejte BCAA, a to zejména v době před a po výkonu, nebo ráno po probuzení.

8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Přáli byste si pevné, kulaté a dokonalé hýždě? S trochou vytrvalosti se vám tenhle sen snadno splní! Přinášíme vám přehled 10 účinných cviků pro zpevnění hýžďových svalů, které vám pomohou k vytvarovanému a pevnému zadku.
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Jak nejlépe cvičit prsní svaly? K velkému hrudníku benchpress prostě nestačí! Na jaké cviky bychom ve svém tréninku prsních svalů neměli zapomínat?