3 tuky spalující tuk

3 tuky spalující tuk

Spalování tuku můžete podpořit také velmi jednoduchou aplikací tuku do svého jídelníčku. Na výběr máte hned ze tří variant, a sice těch, které jsou schopny vám zaručit vyšší tukové ztráty.

3 tuky spalující tuk

Tuk je jednou z věcí, kterých se sportovci v silových disciplínách bojí, jako čert kříže. Přitom je to zcela zbytečné. V případě tuků máte možnost zařadit je velmi efektivně do svojí stravy a podpořit tak lipolízu nebo snad i zvládnout svoji dietu o mnoho lépe, než kdybyste se pouze drželi sníženého množství sacharidů ve stravě. Možná se ptáte, jak na to? Existuje jednoduchá odpověď. I ve světě tuků totiž existují ty, které vám mohou poměrně efektivně napomoci a samy o sobě nebudou mít vliv na další růst tukové tkáně. To se vyplatí, co myslíte? Pojďme se na ně podívat trochu blíže.

EPA a DHA

Možná se vám tyto dva názvy zdají jako nějaká zkratka muslimské radikální organizace. Není tomu ale tak. Jedná se o mastné kyseliny, které mají ve vašem organismu opravdu nezastupitelné místo, a které se účastní mnoha velmi důležitých životních pochodů. Tyto dvě MK, konkrétně kyselinu dokosahexaenovou a kyselinu eikosapentaneovou řadíme mezi tzv. omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Jejich zařazení do jídelníčků zkoumáme od té doby, kdy se přišlo na to, že severské země, které obecně trpí nedostakem zeleniny a ovoce ve stravě. Mají i přes tento zjevný nedostatek daleko lepší výsledky v oblasti kardiovaskulárního zdraví, stejně jako v prevenci obezity.

Původně se u těchto omega-3 mastných kyselin soudilo, že by mohly mít vliv na nižší vznik zánětů ve svalech. Nicméně další studie provedené na krysách potvrdily i další velmi zajímavé výhody právě těchto tuků. Studie provedené na vysoké škole v St. Louis hovoří o tom, že omega-3 mastné kyseliny mají anabolické funkce a podporují proteosyntézu. Další studie uveřejněná v Journal of Sports medicine potvrdila, že omega-3 mastné kyseliny mají vliv na snížení svalové bolesti po silovém tréninku.

Poslední výzkumy také naznačují, že EPA a DHA se podílejí na zlepšení průtoku krve ve svalech. Což by druhotně mělo mít vliv na zlepšení výkonnosti a nižší zakyselení během svalové práce. Vyšší konzumace EPA a DHA je také spojena s nižší akumulací tuku a se vznikem tukových rezerv.

Přidejte si do jídelníčku: Mimo velrybího tuku, kteří používají právě severští Inuité, můžete využít i další ryby, které ve své základní podobě obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin. Můžete vybírat například sledě, pstruha, ančovičky, lososa, makrelu nebo sardinky. Pokud nemáte rádi ryby, můžete zvolit bio-vejce nebo bio-mléko, případně i potraviny, které jsou již v dnešní době o tyto mastné kyseliny obohaceny.

CLA - konjugovaná kyselina linolová

CLA bylo dlohou dobu poměrně zapomenutým suplementem, o který se mnoho kulturistů nebo fitnessek nezajímalo. Situace se ale mění a podporují to i nové vědecké výzkumy, které jsou prezentované v odborných časopisech a "žurnálech". Nejnovější studie s CLA hovoří o tom, že je tato mastná kyselina zodpovědná za nižší vznik tukových rezerv a logicky za jejich snížení. Toto potvrzuje studie provedená ve Španělsku. Zde konzumovali vybraní dobrovolníci mléko obohacené o 3 g CLA. Ve druhé skupině pak dobrovolníci konzumující mléko obohacené o 3 g olivového oleje. Studie se prováděla po dobu šesti měsíců. Během ní bylo zjištěno, že skupina užívající mléko s CLA snížila obvod pasu, množství tukové tkáně i hmotnost daleko více, než skupina, která užívala mléko obohacené o olivový olej.

Dle vědců se zdá, že má CLA vliv na syntézu tukové tkáně, a to vlivem změny genů, které mají vysokou citlivost na inzulin. CLA může také zvýšit svalovou vytrvalost během tréninku a může ovlivnit množství spáleného svalového glykogenu.

Máme zde také jednu z velmi pozitivních zpráv pro muže. Dle nejnovějších studií opět prezentovaných v "Journal of Sports medicine", CLA ovlivňuje organismus ve smyslu zvýšení hladiny testoteronu. Subjekty, které používaly 6 g CLA denně, měly vyšší odezvu produkce testosteronu po cvičení, než skupina, která používala placebo.

Přidejte do jídelníčku: Primárním potravinovým zdrojem je maso a mléčné produkty. Bohužel vlivem industrializace a zpracování potravin se většina CLA z přirozených zdrojů vytratila, proto byste právě v těchto případech měli sahat pro BIO zdrojích těchto potravin. V současných biopotravinách by mělo být zhruba o 60 % CLA více, než v ekvivalentních potravinách, od ustájených krtav nebo zvěře.

MCT tuky

MCT tuky neboli tuky s mastnými kyselinami o střední délce řetězce jsou ve sportu již poměrně známou věcí. Pokud se však podíváte do nabídky většiny eshopů, jsou věcí naprosto nedostatkovou a v mnoha případech je zde ani nenajdete. Přesto mají ve sportovním jídelníčku svoje nezastupitelné místo, které byste měli respektovat a rařazovat je do něj.

Pokud jste si mysleli, že konzumací tuku nemůžete ždáný tuk spálit. Mýlili jste se. V případě MCT tuků to platí několikanásobě. Zdá se, že konzumace MCT olejů má vliv na schopnost našeho organismu zpracovávat tuk na energii, a sice tak, že tuto schopnost zvyšuje.

Vědecká studie prezentovaná v "American Journal of Clinical Nutrition" ukazuje, že při podávání 4-5 lžiček MCT oleje subejktům po dobu 4 měsíců subejkty spálily více tuku, než skupina, která konzumovala 4-5 lžic olivového oleje.
 

Neobvyklá chemická struktura MCT olejů zajišťuje to, aby byly v játrech a poté v organismu využity jako zdroj energie, nikoliv pro tvorbu tukové hmoty. Jak je tomu u jiných tuků. MCT olej má tak hned dvě pozitivní fuknce. Tou první je to, že i když ho konzumujete, nebude se přeměňovat na vlastní tělesný tuk. Ta druhá a podstatnější pak je, že napomáhá využití vašeho vlastního tělesného tuku a vy jste tak schopni spalovat více.

Přidejte do jídelníčku: Klasické máslo, kokosový olej nebo červený palmový olej, to jsou hlavní zdroje, které byste měli do svého jídelníčku zařadit, pokud chcete vyšší příjem MCT tuků.

Z výše uvedeného vidíte, že i tuk se dá velmi bezpečně použít pro situaci, že budete požadovat po svém těle maximum v oblasti snížení množství tuku a tukových zásob.

Zdroje:
  1. http://ajcn.nutrition.org/content/93/2/402.short
  2. http://www.jssm.org/research.php?id=jssm-13-151.xml
  3. http://www.resmedjournal.com/article/S0954-6111(10)00298-2/fulltext
  4. http://journals.lww.com/nsca-jscr/Abstract/2012/06000/Effect_of_Conjugated_Linoleic_Acid_on_Testosterone.29.aspx
  5. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.3504/abstract
  6. http://ajcn.nutrition.org/content/87/3/621.abstract?sid=626a6f2d-e8a6-432c-baee-425db3e43fe0
  •