5 nejlepších druhů rýže

14. 10. 2014
Komentáře
5 nejlepších druhů rýže

Často dostávám otázku, které druhy rýže jsou pro váš jídelníček a stravování nejlepší, a které použít do jídelníčku. V následujícím textu vám zkusím tuto problematiku přiblížit a snad i nabídnout trochu nový pohled na rýži.

5 nejlepších druhů rýže

Rýže je stará jako lidstvo samo. JIž od prapočátku věků živila různé sorty obyvatel a byla základem jejich jídelníčku, podobně jako pšenice nebo plodiny rostoucí na stromech. Do módy se však dostala až v poslední h několika desetiletích. Nejprve díky low‑carb šílenství, které odstartovaly populární diety hvězd. Nyní zase naopak kvůli kritice příjmu sacharidů a paleo dietě.

Pro mnoho kultur, zejména asijských, je rýže doslova posvátná. Je symbolem života a znovuzrození, dokonce je symbolem bohatství. Všichni z nás si vzpomenou na házení rýže na svatbách na novomanžele. Pro vás jako pro sportovce je ale také posvátná. Kulturistika je s konzumací rýže neodmyslitelně spjatá. Dokonce se dá říct, že je to nejčastěji používaná potravina v silových sportech, a to hlavně co se týče objemu potraviny. Dodává nám živiny, které mohou znamenat pomyslný rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem.

Další a jistě neposlední pozitivní vlastností je fakt, že neobsahuje lepek. Slovo lepek v dnešní době znamená pro mnoho lidí jed, po kterém mohou mít kteroukoliv z myslitelných nemocí, a zároveň složku potravin, které se snaží maximálně vyhnout. Ač tuto módní vlnu zcela nepodporuji, chápu, že se k ní dá sklouznout velmi snadno.


 Nyní již ale k jednotlivým druhům rýže, i k tomu, co se rýží nazývá, ale pravá rýže to není.

1 / Hnědá rýže

Hnědá rýže, stejně jako její odrůdy rýže jasmínová nebo basmati, které obsahují vrchní vrstvy rýže a otruby jsou tím nejlepším, co můžete v do jídelníčku silového sportovce zařadit. Nedodávají pouze cenné komplexní sacharidy s nízkým glykemickým indexem, ale také důležité vitamíny skupiny B, fosfor a vápník. Stejně tak tyto odrůdy říze dodávají velmi důležitý a nedostatkový hořčík, který napomáhá dobré funkci svalů a srdce. Ba co více, hnědá rýže obsahuje daleko více vlákniny, než její bílá kolegyně. Poskytuje tedy daleko větší nasycení na delší dobu, než bychom mohli od běžné rýže očekávat. Na 150 g vařené rýže najdeme asi 5 g vlákniny.

2 / Divoká rýže

Sice vypadá jako rýže a dokonce se tak nazývá, nicméně se o rýži nejedná a jde spíše o travinu. Tradiční divoká rýže byla dovezena jako vodní travina a byla sklízena domorodci z kánoí na řece. Nicméně dnes se již značně domestikovala a je pěstována ve sklenících.

Stále však má svá pozitiva, proč byste ji měli a mohli zařadit do jídelníčku. V jejím obsahu najdete zejména veliké množství fosforu, testosteron podporujícího zinku, hořčík, vitamíny skupiny B, a to včetně kyseliny listové. Divoká rýže má travinovou texturu a lehce ořechovou chuť. Ideálně se hodí k masům, a to i když jsou více kořeněná, nebo jako zahušťovadlo do polévek.

3 / Naklíčená rýže

Pokud chcete mít učiněnou nutriční bombu, vyzvedněte si v obchodě naklíčenou rýži. Jedná se o rýži, která již byla nějakým způsobem potencována k růstu. V jednom z nedávných čísel Journal of Functional Foods je uvedeno, že naklíčená hnědá rýže napomáhá produkci GABA v organismu. Tato sloučenina může podpořit zdraví vašeho srdce i psychické funkce. Ba co více, naklíčená rýže je snadněji stravitelná než rýže běžná. Je tedy ve fitness stravě velmi použitelná.

4 / Wehani rýže

Tato rýže u nás není příliš známá. Přesto by se v budoucnu mohlo jedna t po velmi zajímavý produkt. Aktuálně se pěstuje v Kalifornii a má lehce načervenalou barvu. Svoji chutí připomíná rýži basmati, vůní pak máslový popkorn. Již toto hovoří ve prospěch této velmi zajímavé plodiny řazené k dlouhozrnné rýži. Podobně jako její kolegyně nabízí kvalitní a pomalu stravitelné sacharidy, které řadíme do kategorie komplexních. Stejně tak ale vysoký obsah železa, což ocení zejména ženy a vegetariáni.

5 / Černá rýže

Další a poslední rýží, kterou si představíme je rýže černá. Opět ne příliš známá odrůda. Pozor, nepleťte si jí s indiánskou rýži, jedná se o něco jiného. Pěstuje se zejména v Číně (kde jinde že) a její výhoda je právě v černé slupce. Ta podobně jako například bobulovité ovoce obsahuje vysokou dávku antioxidantů. Tato rýže vás tedy v přeneseném slova smyslu chrání před stárnutím. Pokud si navíc rádi hrajete s barevností jídla, vězte, že při vaření se její černá barva mění na lehce nafialovělou. Proč tedy nejíst "kosmické" jídlo.

Vidíte, že i v rýži se dá velmi bohatě hledat a vybírat tak, abyste našli co nejlepší zdroj potravin a také, abyste zvolili to nejlepší pro váš jídelníček.

Co je glykemický index a jak skutečně ovlivní naše hubnutí?
Co je glykemický index a jak skutečně ovlivní naše hubnutí?
Prý stačí vybírat potraviny s nízkým glykemickým indexem, tomu vysokému se vyhýbat a budeme štíhlí, zdraví a krásní... Ano, zní to opravdu skvěle! Ale bohužel, ani tentokrát to nemáme tak jednoduché a je otázka, do jaké míry si vůbec třeba s glykemickým indexem lámat hlavu.
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Přáli byste si pevné, kulaté a dokonalé hýždě? S trochou vytrvalosti se vám tenhle sen snadno splní! Přinášíme vám přehled 10 účinných cviků pro zpevnění hýžďových svalů, které vám pomohou k vytvarovanému a pevnému zadku.