Alkohol a tělesný tuk

Alkohol a tělesný tuk

Poměrně často dostávám od svých klientů dotaz. "A jak je to s pitím?" Mohu si dát občas skleničku vína nebo pivo? Docela často jim říkám, že jednou za čas nevadí, co se ale děje, pokud pijete častěji?

Alkohol a tělesný tuk

Užívání alkoholu je poměrně častou kratochvílí dospělých i dospívajících. Jednoduše se stal součástí kultury, a je tak nějak přehlížen ve prospěch pijanů. Kdo by přeci řešil to, že si dáte jednu až dvě skleničky denně. To na vás přeci nemůže mít žádný vliv. Možná byste se však divili, jaký vliv alkohol má, a kolik zdokumentovaných negativních vlivů má na váš organismus, a to včetně zhoršené výkonnosti, mentálního postižení, závislosti, cukrovky nebo onemocnění jater.

Asi nejčastějším vedlejším efektem, nebo také efektem, na který spoléhá mnoho lidí, je sedativnost alkoholu. To však není to, co  by nás dnes zajímalo. My se podíváme na to, co alkohol způsobuje naší postavě. Pokud jej vezmeme v té základní podobě, obsahuje na jeden gram 7 kcal energie. Což jistě není málo, a je tak druhou energeticky nejbohatší živinou, která se může v našem jídelníčku vyskytovat. Již toto samotné naráží na vaši snahu budovat perfektní postavu a dodržovat potřebné množství energie v jídelníčku.

Na rozdíl od sacharidů, bílkovin a tuků však označujeme energii z alkoholu jako tzv. „prázdnou“. Alkohol si jako živinu naštěstí nikam neukládáme, to však neznamená, že jeho vysoká konzumace nemůže potencovat vyšší nárůst tukové hmoty.

A zde je kámen úrazu, který v případě příjmu alkoholu a snahy o hubnutí řešíme: "kdykoliv přijmeme alkohol, použije se jako palivo první v řadě. Pokud se tedy snažíte odbourat tuk, nebude to on, kdo se začne spalovat jako první. Navíc zamezujete vstřebávání dalších a daleko živinově výhodnějších látek.

Pokud přeci jen musíte pít, zvolte raději víno. Nebudete ho zřejmě konzumovat v takovém množství. Ba co více, oproti třeba pivu obsahuje daleko méně cukru v porovnání s množstvím alkoholu. Nebudete tedy přijímat žádnou další doprovodnou energii.

1 / Alkohol nahrazuje sacharidy a bílkoviny

Alkohol je ve skutečnosti látkou, která ve svém vstřebávání nahrazuje sacharidy a bílkoviny. Dodává nám téměř dvakrát více energie než tyto dvě živiny a zároveň pouze o 10 kJ méně než tuk. To není málo. Upřednostněným vstřebáváním navíc zabraňuje spalování tuku a druhotně tak vede k jeho zvýšenému množství v organismu.

Možná se vám zdá, že příjem energie z alkoholu nemusíme vůbec řešit, a sice proto, že se jedná o živinu "prázdnou". Není tomu však zcela tak, energie z alkoholu je do organismu přijata a její vyšší množství v organismu se musí někde odrazit. Nejčastěji pak ve zmnožení tělesného tuku. Ba co více, většina alkoholických nápojů je doprovázena dalšími živinami. Nejčastěji pak jednoduchým cukrem, který ještě více zvyšuje energetickou hodnotu celého konzumovaného nápoje i působení na růst tukové hmoty.

Pivo například obsahuje vysoké množství jednoduchého cukru, který potencuje vylučování inzulínu a nadále ukládání energie ve formě tukové hmoty.

Hubnutí

2 / Alkohol uvolňuje zábrany

Možná je důvod, proč alkohol pijete. Možná je to jenom důsledek vašeho počínání. Nicméně je jisté, že alkohol pracuje s vaším vědomím a uvolňuje zábrany, které máte v běžném režimu bdělosti. To může znamenat paradoxně i vyšší energetický příjem. Ba co více, příjem alkoholu podněcuje chuť k jídlu. Vaše touha dojíst se a pořádně si naložit, je tedy opodstatněná.

Znáte to, přijdete z "párty", která nebyla ničím jiným než alkoholovým dýchánkem, domů a budete mít tzv. vlčí hlad. Sníte, na co vám přijde chuť a vůbec nepřemýšlíte nad tím, jaký vliv to bude mít na vaši postavu, nebo výsledky vaší snahy o hubnutí nebo nabírání hmotnosti.

Možná se nyní budete ptát, jak na to. Odpověď je jednoduchá, pokud musíte, pijte tolik, abyste byli schopni ovládat svoje chutě a abyste věděli, co konzumujete. Řeďte konzumované nápoje a prokládejte je vodnatou zeleninou bohatou na vlákninu. Váš hlad bude menší.

3 / Alkohol může poškodit ledviny, játra nebo žaludek

Vzhledem k tomu, že alkohol je vedlejším produktem kvašení, může mít jeho vyšší příjem dráždivý vliv na stěnu žaludku a také na oslabení jater a ledvin. Toto vede k menším, ale samozřejmě i větším zdravotním problémům. Zmiňme snad jedinou, a to cirhózu jater nebo až selhání jater. Naopak, jakékoliv působení na stěnu žaludku může způsobit horší zpracování živin, právě v tomto orgánu. Pokud se podíváme do metabolismu živin, zjistíte, že zhoršeným trávením jsou nejvíce ohroženy právě bílkoviny a jejich další štěpení. To byste jistě jako milovníci fitness neměli dopustit.

Játra zpracovávají veškeré toxiny v organismu a podílí se na metabolismu tuků, ale i na jejich spalování na energii. To je velmi důležité jednak pro udržení zdravého organismu, ale také k optimální schopnosti redukce tuku v organismu. Alkohol je právě nejvíce destruktivní k našim játrům. Ba co více, pokud pracují játra na odbourávání alkoholu, a že pracují naplno. Nemají čas zabývat se tukem a jeho spalováním. To je tedy pozastaveno.

4 / Alkohol snižuje hladinu testosteronu

Hladina testosteronu rozhoduje o tom, zda jste schopni budovat svalovou hmotu, ale také rozhoduje o "libovosti" vašeho těla. Je tedy jedním z hlavních hormonů, které napomáhají využití tuku jako zdroje energie. Jednoduše, čím více máte testosteronu, tím více máte tuk spalující svalové hmoty. Čím více svalové hmoty, tím méně je pravděpodobné, že budete mít na břiše nehezkou tukovou pneumatiku. A to hovořím, za obě pohlaví.

Tím, že pracujete s hladinou testosteronu, ovlivňujete svoji hladinu metabolismu a tím i práci vašeho organismu s tukovou hmotou. Vždy je tedy lepší, mít více testosteronu, než méně (samozřejmě přirozenou formou a zde spíše u mužů). S alkoholem to nepůjde.

Jak pracuje alkohol v našem těle?

Abyste pochopili, co všechno alkohol může ovlivnit a udělat například s vaším výkonem, je dobré pochopit, jak v lidském organismu funguje. Po příjmu alkoholického nápoje dochází k jeho poměrně rychlému vstřebání. Zhruba jedna čtvrtina se absorbuje již přes stěnu žaludku a jde do krevního řečiště, zbytek se poté vstřebává  v tenkém střevě. To nám napovídá, že vstřebávání alkoholu se dá ovlivnit tím, s čím se bude v trávícím systému nacházet. Těmi nejpodstatnějšími faktory jsou tyto:

  • Nasycení - čím více se nachází potravy v žaludku, tím pomaleji se alkohol vstřebává. Proto platí stará poučka našich maminek: "než půjdeš na párty, najez se, aby ti nebylo hned špatně." Neplatí zde ale to, že musíte nutně žaludek promastit.
  • Sycení nápoje - možná znáte zase starou poučku, že šampaňské jde rychleji do krve. Má reálné základy. Obsah kysličníku uhličitého opravdu ovlivňuje to, jak rychle se alkohol vstřebá a nesouvisí to pouze s vyšším prokrvením žaludku.
  • Ředění - toto by vás možná napadlo. Na vstřebávání alkoholu závisí také jeho koncetrace v dané tekutině. Pokud přijemete 10 g alkoholu z 50 ml a 10 g alkoholu z 250 ml, daleko rychleji se vstřebá právě ten první. Poučka tedy zní, řeďte alkoholické nápoje.

Přibližně 98 % veškerého přijatého alkoholu je zpracováváno v játrech. Zbylé 2-10 % se vyloučí močí, dýcháním nebo potem. Pro běžného člověka to znamená, pokud si dá více jak jednu skleničku, že mu kompletní odbourání alkoholu zabere něco okolo 10ti hodin (samozřejmě závisí na množství). Odbourávání alkoholu se děje nejčastěji za pomoci ADH (alkoholdehydrogenáza). Tento jaterní enzym degraduje alkohol na acetaldehyd. Acetaldehyd je poté degradován na acetát (za pomoci aldehyddehydrogenázy). V závěrečném stádiu opouští tělo jako oxid uhličitý a voda.

Jaké je tedy závěrečné doporučení ohledně pití alkoholu? Malé množství (1-2 skleničky vína týdně) vám neuškodí, uvědomte si však, že jste sportovci a v tréninku a výživě se snažíte maximalizovat svoje výsledky. Proč se tedy okrádat tím, že byste svoji snahu mařili příjmem alkoholu, který pro vás nemá v podstatě jiný než sociální užitek. Volba je tedy na vás.

Alkohol svaly

  •