Proč se bojíme vepřového masa

31. 10. 2014
Komentáře
2
Proč se bojíme vepřového masa

Už vás někdy napadla tato otázka? Vepřové maso není v kulturistice a fitness zrovna oblíbenou pochutinou, přesto se ptám, proč tomu tak je, vždyť se jedná o poměrně kvalitní zdroj plnohodnotných bílkovin (pokud se snažíte), a to poměrně levný.

Proč se bojíme vepřového masa

Článek o vepřovém mase jsem ještě nikdy nepsal, to neznamená, že by mi bylo zcela cizí, a že bych nevěděl, o co se v případě „čuníků" jedná. Jsem chlapec z venkova, proto jsem se setkával s vepřovým masem na obědovém talíři poměrně často, a to nejen při snaze o budování svalové hmoty, ale i v dietním režimu. V dnešním článku se pokusím vepřové maso lehce očistit a ukázat vám, že i tento zdroj je ve výživě milovníka fitness a zdravého životního stylu možné využít.

Jako pravidelný účastník pravé české zabíjačky, kterou jsme na Vysočině mívali každou zimu, jsem se setkal se všemi částmi prasete. Na úvod bych tedy rád řekl, že samozřejmě vepřové maso není použitelné kompletně tak, jak vypadne z jatek případně, jak se s ním setkáte na zabíjačce, nicméně můžete vybrat kousky, které jsou pro vás velmi použitelné. Pokud se dokonce podíváte do statistik konzumace masa v ČR, zjistíte, že ani kuřata, ani ryby nejsou na předních příčkách. První dvě pozice opanují právě vepřové a hovězí maso. Na stejnou úroveň v jídelníčku se dají dokonce řadit.

Hned na úvod jsem se vám rozhodl nabídnout tabulku, která pojednává o energetických hodnotách jednotlivých částí vepřového masa tak, jak je můžete najít na řeznickém pultu. Ostatně, to je ve své podstatě to nejdůležitější, co by vás mělo zajímat. Když se podíváte do tabulky nutričních hodnot, zjistíte, že se vepřové maso zase tolik neliší například od hovězího. Dá se dokonce říct, že je v mnoha případech srovnatelné, ne‑li lepší.

Část
energie
Tuky
Bílkoviny
Sacharidy
vepřová kýta 715 kJ 12.1 g 14.7 g 0 g
vepřová panenka 569 kJ 5.41 g 20.48 g 0 g
vepřová  pečeně 727 kJ 10 g 21 g 0 g
Vepřové - průměr 1062 kJ 23.06 g 10.3 g 0 g
Vepřové ledvinky 473 kJ 4.6 g 16.3 g 0.8 g
vepřova kotleta 1000 kJ 18.2 g 18.2 g 0 g
Vepřová kýta 715 kJ 12.1 g 14.7 g 0 g
vepřová plec syrová 990 kJ 8.4 g 39.8 g 0 g
Vepřové koleno
579 kJ 6 g 20 g 1 g
Vepřové kotlety 1125 kJ 24.2 g 12.6 g 0 g
Vepřové maso - svíčková (svalovina)
439 kJ 1.9 g 22 g 0 g

Samozřejmě, když se proberete tabulkou, tak víte, že existují extrémně tučné části vepřového masa, ale také velmi použitelné kusy. Právě doprovodný tuk je tím hlavním, proč lidé nejedí vepřové maso. Přitom to není problém neřešitelný. Osobně to považuji trochu pouze za nevědomost. Pokud konzumujete hovězí a neřešíte to, že obsahuje třeba 10 % tuku, proč to řešit u masa vepřového. Ba co více, jedná se opět o bílkovinu, která je plnohodnotná, má dobré aminospektrum a dokáže tedy právě třeba hovězí, nebo i krůtí maso dobře nahradit.

Při svém bádání jsem dokonce narazil i na tvrzení, že lidé nejedí vepřové maso, protože považují prase za špinavé zvíře. Musel jsem se pousmát. Byli jste někdy v "kravíně" nebo "prasečáku"? Nepoznali byste rozdíl, prasata se válí po zemi, krávy a býci se válí po zemi. Jako zvířata se chovají docela podobně jen s tím, že krávy bývají častěji vidět na pastvinách. Proto na veřejnost působí daleko čistěji.

Na průměrných 100 g vepřového masa, dostenete celých 23 g bílkoviny. To není málo, pokud srovnáte například se 100 g kuřecího masa. Pokud navíc budete přepočítávat cenu vepřového a hovězího, vyjde vás 1 g bílkoviny z vepřového masa daleko lépe, než z masa hovězího.

Pojďme ale zpět ke konzumaci. Vláknitost vepřového masa navíc zabezpečí, že vás tato bílkovina zasytí na delší dobu, než by tomu bylo třeba u "hladového" kuřete (navíc napuštěného vodou a s blátivým svalstvem). Možná se vám to bude zdát jako přežitek, ale vepřové maso je pro českého konzumenta již od pradávna přirozeným zdrojem bílkoviny.

Jako poslední bod k vepřovému masu bych dodal, že obsahuje vysoké množství draslíku a hořčíku. Dvou prvků, kterými český občan ve své stravě zrovna nepřekypuje. Dále také vitamíny skupiny B, důležité pro všechny metabolické děje v organismu.

Konečné rozhodnutí

Abych tedy dal jasný verdikt, zda mít vepřové maso v jídelníčku nebo nikoliv. Říkám jednoznačně ano, nicméně musíte vybírat netučné části vepřového masa a dále vyřezávat přebytečný tuk, který na mase vidíte. Taková vepřová panenka, koleno nebo i kýta, jsou pro vás bez problému použitelné. Sám také vepřové maso nezařazuji do jídelníčku často. Řekl bych, že snad jednou do týdne. Nicméně se jej nebojím a věřím, že vy také nebudete. Pokud navíc uvážíme, že dle mnohých kolegů byste měli střídat bílkovinné zdroje ve své stravě. Je použití netučného vepřového masa dobrou volbou. Dokonce lepší, než se cpát nekvalitním kuřecím masem z dovozu.

zdroj: lucy.cz
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Přáli byste si pevné, kulaté a dokonalé hýždě? S trochou vytrvalosti se vám tenhle sen snadno splní! Přinášíme vám přehled 10 účinných cviků pro zpevnění hýžďových svalů, které vám pomohou k vytvarovanému a pevnému zadku.
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Jak nejlépe cvičit prsní svaly? K velkému hrudníku benchpress prostě nestačí! Na jaké cviky bychom ve svém tréninku prsních svalů neměli zapomínat?