Nechybujte při hubnutí

28. 11. 2014
Komentáře
Nechybujte při hubnutí

Ve své poradenské praxi jsem již měl hodně klientů, dokonce když se podívám do svého přehledu jídelníčků, obsahuje něco přes tři sta položek, a to jsem již několikrát měnil techniku, ve které jídelníčky uchovávám. Nicméně i tak se stále a stále setkávám s těmi stejnými problémy a chybami, které klienti dělají a proč nehubnou.

Nechybujte při hubnutí

Hubnutí, to je slovo, které skloňuje mnoho žen, ale také mužů. Vždy když jdu na schůzku na téma výživa, očekávám jednu a tu stejnou otázku: "jak zhubnout". A zase jednu a tu stejnou definici cíle: "chci zhubnout tři až pět kilo, za měsíc až dva" s tím dovětkem, že se dotyčná nebo dotyčný snaží o zhubnutí těchto přebytečných kil již několik let. Občas se mu to povede, ale pouze s vypětím všech sil a v tom případě, že se vrátí zpět k "normálnímu" životu, má hmotnost zpátky. Podívejme se na nejčastější chyby, které při hubnutí děláte.

1 / Hubnutí není věda

Mnoho lidí hledá vědu v tom, jak by měli hubnout nebo zhubnout. Hledají složité cesty ve výživě, omezují se nejen ve stravě, ale v různých oblastech svého života a neuvědomují si dvě hlavní zásady. Vždy svým klientům v tomto bodě říkám, že nejsou perpetum mobile. I v případě výživy a hubnutí platí zákon o zachování energie, a i když si to možná občas myslíte, z kyslíku ani vody nepřibíráte. Chyba bude zřejmě někde jinde. Je tedy důležité uvědomit si, že musíte jednoduše vydat více energie, než jí přijmete. Jedině v tomto případě můžete snižovat svoji hmotnost. V jiném to nepůjde. Energie a vaše energetická bilance v příjmu a výdeji je tedy zásadním hlediskem. Můžete ji ovlivnit jednak zvýšením výdeje (více sportu, fyzické práce a aktivity) nebo omezením příjmu (tedy zmenšení porcí a množství konzumované stravy).

2 / Nepleťte si aerobní a anaerobní

Pro některé z vás není zcela jasné, o co se v tomto bodě bude jednat, nicméně je to poměrně snadné a jednoduché pravidlo. Velmi často se setkávám s tím, že přijde člověk a říká: "začal jsem chodit do posilovny, ale po měsíci jsem nic nezhubl. Dělám k tomu spoustu squashe, hraju tenis a chodím plavat. A pořád nic." Poznáváte se? Pokud ano, tak vězte, že žádná z těchto aktivit nemá s aerobním pásmem mnoho společného. Povětšinu času totiž pracujete v anaerobním režimu, ke krytí energie tedy využíváte hlavně krevní cukr a ATP. Uvědomte si, že sporty jako tenis, squash, ale i hokej nebo fotbal, jsou převážně silově-rychlostní s vysokou mírou dynamičnosti. S vytrvalostí nemají mnoho společného, a proto se v nich nemůže uplatňovat tuk jako energetický zdroj. Stejně tak posilovna, v té se vám dobře vypálí krevní cukr a zásoba kreatinfosfátu, nicméně na tuk si nesáhnete. Ujistěte se tedy, že děláte 40 min. aerobního tréninku na 130‑140 tepech za minutu, a to ve frekvenci minimálně 3x týdně.

3 / Přemýšlejte na jídlem a jeho účelem

Opět velmi jednoduchý bod. Chápu, že si chcete se svým talířem potykat a mít ho co nejraději, a to i skrze chuťové pohárky. Nicméně byste měli začít chápat jídlo jako váš prostředek, nikoliv cíl. Není vaším cílem ukájet se skvělou chutí dané potraviny, ale vybrat tu, která splňuje všechny požadavky na kvalitu dle vašeho jídelníčku. Zapomeňte tedy na to, že odstředěné mléko je jen obarvená voda, a že krůtí maso je jen vyschlý kus masa. Občas zde totiž platí, že co je zdravé, není příliš chutné. Protože právě tuk a cukr, jsou těmi chuťově nejvýhodnějšími látkami, které můžete ve své stravě najít.

4 / Snídejte a jezte pravidelně

K mému překvapení, již valná většina našich občanů ráno snídá. Myslím, že reklamy a kampaně na "zdravé snídaně" zabraly a povedly se. Takže oslavujte snídaňové sušenky za to, že nás naučily snídat. Nicméně stále nesnídáme správně. Snídaně je základem dne a napoví vašemu tělu, jak se má celý den chovat a zda má zpracovávat energii. Když jí dodáte dostatek komplexních sacharidů, trochu bílkovin a tuku, bude váš organismus vědět, že nemusí hladovět celý den a bude energii nadále dokonale zpracovávat a využívat. To ostatně platí také o pravidelnosti stravování, a sice tak, že byste měli jíst každé 2‑3 hodiny.

5 / Na noc se nejí

Poučka, která je snad stará tak, jako dietní jídelníček sám. "Nejezte po páté hodině". Tuto hloupost opakují stále dietáři se snahou obhájit si svoje hladovění po večerech. Není třeba se oddávat chiméře páté hodiny. Noc je pro vaše tělo poměrně kritická, proto je nutné míst v žaludku a v organismu dostatek živin. Neříkám, že si dáte řízek se salátem, nicméně si dopřejte klidně micelární kasein, tvaroh, trochu ořechů nebo kousek kyselého ovoce. Noční regenerace vám poděkuje.

6 / Všeho s mírou

Poslední pravidlo, které byste si měli zapamatovat. Velmi často se moji klienti diví, že mají v jídelníčku ovoce, že zde mají také pečivo, nebo že si můžou dát čokoládu na noc. Ano, všechno je možné. Pokud budete znát svoji míru, nebo pokud ji bude alespoň znát váš poradce. Potravin, které byste neměli využívat v dietě je poměrně málo, pokud zohledníte množství. O ničem se nedá kategoricky říct, že to v daný okamžik není vhodné. Proto nemusíte ani zapomínat na svoje oblíbené věci. Ba co více, nebudete se jídelníčkem tolik stresovat a stresový faktor jak víte, je také velmi podstatným kritériem úspěchu nejen při snaze o zhubnutí.

Jídelníček a dietní stravování není zcela složité. Je však třeba se na jídelníček a váš aktuální životní styl podívat velmi kriticky a hledat tu významnou veličinu, která by jej mohla ovlivnit tím správným směrem.

Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Přáli byste si pevné, kulaté a dokonalé hýždě? S trochou vytrvalosti se vám tenhle sen snadno splní! Přinášíme vám přehled 10 účinných cviků pro zpevnění hýžďových svalů, které vám pomohou k vytvarovanému a pevnému zadku.