Aminokyseliny (I.)

Aminokyseliny (I.)

Dnes začneme jeden z kratších seriálů, které bych rád v následujících týdnech rozvedl na stránkách Aktin.cz. Jak již název napovídá, bude se jednat o seriál článků na téma aminokyseliny a jejich funkce v organismu. O co se ale vlastně jedná?

Aminokyseliny (I.)

Velmi často se na stránkách různých eshopů nebo prodejců doplňků stravy a sportovní výživy setkáte s názvem aminokyseliny. Mnoho sportovců od nich očekává, že se bude jednat (ve formě doplňku stravy) o zázračné pilulky, které dokážou naplnit jejich dlouho nevyplněná očekávání a konečně nastartovat jejich svalový růst. Nebudu vám brát iluze, nebude tomu tak (povětšinou), pokud tedy nebudete genetický génius. Podívejme se však, jak se jednotlivé aminokyseliny vůbec dělí a jak se na ně můžeme na našem trhu soustředit a rozdělit si je.

Aminokyselina – co to znamená?

Aminokyselina je přirozenou součástí naší stravy a základní stavební jednotkou bílkoviny. Zde se ve spojení s dalšími aminokyselinami peptidovou vazbou utváří řetězec, který následně tvoří samotnou bílkovinu (nejdříve polypeptid). Podíváme-li se konkrétně na biochemické složení, a najdeme-li někoho, koho to bude zajímat, tak aminokyselina je složená z centrálního uhlíkového atomu, na nějž se postupně pojí čtyři další skupiny prvků. Na jednom konci je aminová skupina, na konci druhém je skupina acidová. Dalším prvkem je zpravidla vodíkový atom.

Krátce k bílkovinám v kulturistice

Bílkoviny mají ve výživě v kulturistice a fitness nezastupitelné místo. Bílkoviny jsou konzumované pro jejich schopnost novotvorby tělesných bílkovin. Silový sportovci navyšují příjem bílkovin v období objemového tréninku za účelem zvýšení množství svalové hmoty. V rýsovacím období, které je specifické ztrátou tělesného tuku. Využívají sportovci bílkoviny za účelem ochrany svalstva a pro podporu regenerace. V této fázi jsou využívány i jako energetický zdroj. Kulturisté uvádějí v tomto období příjem bílkovin až 4 g/kg/den (30–60 % denního energetického příjmu). My však budeme doporučovat příjem okolo 2g bílkovin na kg tělesné hmotnosti. Bílkoviny dále slouží pro růst vlasů a nehtů, tvorbu hormonů, podporu imunity a tvorbu červených krvinek.

Aminokyseliny (jako doplněk stravy) můžeme najít na pultech obchodů pod různými názvy a v mnoha případech i jako samostatné produkty, podívejme se. Jaké je jejich rozdělení.

Hydrolyzáty aminokyselin – velmi často jsou označeny jako „amino“. Jsou nejkomplexnějším zdrojem volných i často vázaných aminokyselin, které můžeme nalézt. Jedná se o enzymaticky štěpené bílkoviny, které obsahují směsi di-peptidů, tri-peptidů, oligo-peptidů a částečně nehydrolyzovanou bílkovinu. Výjimečně obsahují i volné aminokyseliny. Mohou být ve formě tablet nebo roztoku příp. ve formě hotového nápoje. U těchto produktů si dejte pozor na ty přípravky, které jsou označeny termínem amino, ale ve svém složení obsahují pouze syrovátkový koncentrát, ne jeho hydrolyzát. Zbytečně byste platili za slisovaný syrovátkový protein.

Směsi volných aminokyselin – produkty, které jsou velmi často více specifické, než produkty s označením AMINO. Mnohé se velmi liší složením, není tedy jednoduché je optimálně definovat, a stejně tak i jejich účinek. Jejich součástí jsou však vždy volné aminokyseliny. Můžeme najít komplexní směsi aminokyselin, se zastoupením všech aminokyselin, nebo pouze směsi esenciálních aminokyselin. Můžeme najít i směsi s dalšími anabolizujícími látkami, nebo obohacené o jednoduché cukry. Jsou vyráběny ve formě tablet, roztoku nebo jako hotový nápoj.

Směsi několika aminokyselin nebo pouze jedné – posledním typem, který nalezneme na pultech prodejců doplňků stravy, jsou aminokyseliny se zastoupením do tří aminokyselin, nebo produkty které jsou pouze jednodruhové. Nejznámějšími zástupci této kategorie jsou aminokyseliny BCAA a jednotlivé aminokyseliny L-glutamin, L-arginin, L-tyrosine apod.

Jednotlivé aminokyseliny si představíme v dalších pokračováních tohoto seriálu, který můžeme směle nazvat, na cestě po aminokyselinovém světě. V příštím díle se podíváme již na samostatné aminokyseliny, a nemůžeme začít jinak, než abecedně první aminokyselinou L-argininem.

  •