Měřte se, važte se

12. 12. 2014
Komentáře
Měřte se, važte se
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Dnešní článek berte jako odlehčení od dlouhosáhlých článků, ve kterých jsou chemické sloučeniny a složité substance zabezpečující lepší sportovní výkon. Dnes se podíváme na zásady měření a vážení, na takové, které by měly sloužit jako vodítko vašeho úspěchu.

Měřte se, važte se

Na úvod jsem řekl, že by měly být určité veličiny měřítkem vašeho úspěchu. Ano, přesně tak. Tak jako mají sprinteři stopky a sledují každé desetinné místo, nebo mají skokani do dálky po ruce vždy měřítko, tak i vy musíte mít po ruce něco, co vás ujistí, že vaše snažení v posilovně není zbytečné, a že se posouváte dál.

Ano, mnozí z vás namítnou, že tím hlavním měřítkem pro vás je zrcadlo a případné silové přírůstky u základních cviků. Je to přesně tak, nicméně jste kulturisté, nebo se o vzhled kulturisty alespoň snažíte. Zvednutá hmotnost břemena pro vás není tím zásadním a rozhodujícím. Sami víte, že máte v posilovně možná i silnější cvičence než jste vy sám, a oni rozhodně nevypadají tak dobře, jako vy. S tím budete zřejmě souhlasit.

Proč si tedy svůj progres nějakým způsobem nepodchytit a vědět, že jste daný týden nebo měsíc splnili svůj pomyslný plán na 110 %? Hantýrka komunistické propagandy se zde hodí asi nejvíce, a to hlavně proto, že je pravdivá. Nenechte tedy vše zrcadlu nebo výkonu na benchi a vezměte do ruky hmatatelné výsledky.

Bioimpedanční přístroj

Asi tím nejlepším přístrojem, který můžete pro svoje měření použít, je tzv. bioimpedanční váha. Tedy taková váha, která vás nejen zváží, ale zjistí také, kolik máte svalové hmoty, kolik máte tuku, kolik máte vody, nebo třeba jestli je vaše levá ruka těžší než ta pravá. Jsou to přesně ty přístroje, které nesou komerční názvy jako InBody, Tanita, Quadscan nebo BodyStat. Stačí si jen vybrat.

Na tomto místě by se možná hodilo rozebrat, jak vlastně tento přístroj pozná, z čeho jste složeni. Je to velmi jednoduché, i když se vám to nezdá, vaše tělo je vodič. Znáte ty příběhy, jak se neopatrní jedinci přiškvaří k drátům elektrického napětí, suchému nevodivému dřevu se to stát nemůže, vám ano. Každá tkáň vašeho těla klade určitý odpor. V případě měření je váš organismus proklepnut nízkým elektrickým proudem, podle reakce vašeho těla, odporu jednotlivých tkání a proudové odezvy, poté tento přístroj zjistí, jaké je vaše tělesné složení.

Nevýhodou těchto přístrojů je poměrně veliká nepřesnost v případě, že jste naprosto "stažení" z kůže, bez tuku a téměř bez vody. Tento stav je pro něj neznámý a povětšinou ho i špatně vyhodnotí. Stejně tak asi nebudete příliš často navštěvovat centra, kde vás změří. Cena těchto přístrojů není příliš malá, a tak ani nemá cenu pořizovat si je domů. Je tedy složitější s bioimpedančním přístrojem dlouhodoběji pracovat.

Hodnocení a praktičnost: 7 z 10

Osobní váha

Nejprve bych zde uvedl na pravou míru to, co je váha, a co je hmotnost. Hmotnost je právě ta vaše tělesná hmotnost, kterou vy disponujete, a stejně se uvádí i v odborné literatuře. Naopak váha je vždy jen a pouze přístroj, tedy osobní nebo kuchyňská váha. Právě ta byla a je základem každého měření napříč kulturistickou a fitness scénou. Jasným měřítkem vaší úspěšnosti se v tomto případě stává nárůst nebo klesnutí hmotnosti a poskočení rafičky na osobní váze.

Samozřejmě, těžko budete usuzovat, zda se jedná o tuk či svaly, nebo zda jste zadrželi pouze tekutinu v důsledku vyššího příjmu soli. V dlouhodobém horizontu vám však tento ukazatel dává jasný signál.

Jasnou výhodou je dostupnost, běžnou osobní váhu dnes koupíte doslova za pár korun a není problém si ji doma nainstalovat. Varoval bych před nákupem váhy s elektrodami pro měření tuku, nikdy nebudou měřit správně, proto bych se tímto nákupem vůbec nezabýval a koupil obyčejnou digitální váhu.

Hodnocení a praktičnost: 8 z 10

Kaliperace

Trochu starší metoda, kterou využívaly ne snad naše babičky, ale naši sportovní předchůdci při zjišťování toho, jak se posunuli ve svém snažení. Dnes už těžko kaliper zakoupíme a už se také nepovažuje za relevantní, alespoň tedy ne v  medicínské praxi. Je to škoda, podkožní tuk měřil opravdu dobře a vy jste měli jasný výstup, jestli jste tuční nebo nikoliv.

Nevýhodou tohoto přístroje je fakt, že s ním téměř nikdo nedokáže měřit správně a vždy na tom stejném místě. Kožní řasy se měří na deseti místech, tak aby bylo měření správné, a sami ho rozhodně neuděláte. Pokud tedy vaší partnerkou není zkušená dietoložka, nezkoušejte to.

Hodnocení a praktičnost: 5  z 10

Zrcadlo

Není to typický měřicí přístroj, ale v našem přehledu by jistě nemělo chybět. Proč? Protože je jednoznačně nejobjektivnější, a to i ve vztahu k vašim slabinám. Nejen, že vidíte všechny pokroky a slabá místa, ale jste také schopni s dostatečnou dávkou kritiky určit, zda jste zhubli nebo přibrali na tuku.

Nevýhodou je, že většina z nás se opravdu nedokáže kriticky podívat na svoje tělo. Dámy budou svůj zadeček stále vidět jako něco, co dosahuje velikosti přívěsu od náklaďáku a muži se po tréninku vždy zastaví nad velikostí svého bicepsu a šířkou hrudníku. Ideálně k sobě ještě vezměte někoho, kdo vás nevidí každé ráno po sprchování. Právě váš sparing je tím ideálním a kritickým okem.

Hodnocení a praktičnost: 9 z 10

Krejčovský metr

Měřením bicepsů s krejčovským metrem si prošel asi každý muž. Je to jedna etapa z vývoje kulturisty, kdy se snaží co nejvíce upoutat pozornost dívek a právě velký biceps je zárukou úspěchu. Pravda je však trochu jiná. Zpět ale ke krejčovskému metru. Tato stará pomůcka nemusí sloužit pouze pro měření bicepsů, ženy jistě znají tu radost, když si naměří v pase nebo v bocích o centimetr méně. Právě obvody tělesných partií jsou jedním z nejlepších ukazatelů úspěchu.

Výhodou krejčovského metru je jeho přesnost. Pokud se budete měřit sami, pravděpodobně vždy naleznete místo, které je stejné nebo podobné tomu, které jste měřili dříve. Ba co více, centimetry nejdou ošálit. Ani tím, že se více napijete, ani tím, že naopak nebudete pít nebo nakoupíte zrcadlo zvětšující. Naštěstí fungujeme v metrickém systému, který nám dává jasně najevo: "Ano rosteš".

Hodnocení a praktičnost: 8 z 10

Výše jste měli několik málo tipů, jak se začít měřit a evidovat si svoje výsledky. Moderní technologie navíc nabízejí různé aplikace sledování vaší hmotnosti, nebo tělesných obvodů. Vyzkoušejte je a buďte moderní.

8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Jak nejlépe cvičit prsní svaly? K velkému hrudníku benchpress prostě nestačí! Na jaké cviky bychom ve svém tréninku prsních svalů neměli zapomínat?
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Přáli byste si pevné, kulaté a dokonalé hýždě? S trochou vytrvalosti se vám tenhle sen snadno splní! Přinášíme vám přehled 10 účinných cviků pro zpevnění hýžďových svalů, které vám pomohou k vytvarovanému a pevnému zadku.