Aminokyseliny: L-Glutamin

16. 1. 2015
Komentáře
1
Aminokyseliny: L-Glutamin

V dalším pokračování seriálu článků o aminokyselinách se podíváme na aminokyselinu L‑Glutamin. Jednu z nejhojněji zastoupených aminokyselin v naší svalové tkáni. Je také jednou z velmi často užívaných aminokyselin v období hubnutí, nebo při rýsovacích dietách. 

První díl s názvem Aminokyseliny naleznete pod tímto odkazem: AMINOKYSELINY I.

Ve druhém díle jsme se podívali na aminokyselinu l‑ariginin: AMINOKYSELINY: L‑ARGININ

Třetí článek z dílu aminokyselin jsme věnovali aminokyselině l‑leucin: AMINOKYSELINY: L‑LEUCIN

Ve čtvrtém díle jsme se věnovali větveným aminokyselinám: AMINOKYSELINY: BCAA

Aminokyseliny: L‑Glutamin

L‑Glutamin, glutamine nebo glutamín naleznete nejčastěji pod značkou Gln. Je jednou z 20 v DNA kódovaných aminokyselin, tedy základních aminokyselin pro člověka. Jedná se o aminokyselinu semiesenciální, tedy nepostradatelnou pouze v určitých životních situacích. Někdy tyto aminokyseliny nazýváme také podmíněně esenciální. Jedním z impulzů pro esenciálnosti glutaminu může být zvýšená fyzická aktivita nebo problémy spojené s trávící soustavou a vstřebáním nebo zpracováním proteinů. V lidské krvi je glutamin nejčastěji se vyskytující aminokyselinou, objevuje se jí zde 500‑900 mmol/l.

Fukce L‑glutaminu v lidském organismu

  • podporuje syntézu bílkovin (aminokyselina)
  • regulace acidobazické rovnováhy v ledvinách
  • podporuje buněčnou energii
  • přívod dusíku pro anabolické procesy
  • dodávku uhlíku, jako zdroje energie pro Krebsův cyklus
  • netoxické transportování amoniaku v krevním oběhu
  • působí jako prekurzor syntézy proteinů a nukleotidů

Glutamin je v lidském organismu syntetizován pomocí hormonu Glutamin syntházy z glutamátu a amoniaku. Jedná se o amin kyseliny glutamové. Glutamin je v lidském organismu nejvíce zastoupenou aminokyselinou. Tvoří téměř 50 % všech aminokyselin vyskytujících se v lidském organismu (intracelulárních a extracelulárních aminokyselin). Nejvíce glutaminu je obsaženo ve svalové tkáni, kde se nachází téměř 90 % veškerého obsahu glutaminu. Zbylých 10 % se nachází v plících a v mozku. Část aminokyseliny glutaminu se nachází také v játrech, kde je tato aminokyselina převážně zpracovávána. Zpracovávají se zde také aminokyseliny přicházející z potravy. Naopak z tkání (tkáněmi), ve které je nejvíce spotřebováván glutamin jsou střeva a ledvinné buňky. Ledvinné buňky udržují acidobazickou rovnováhu a působí na imunitní funkce organismu. 

Glutamin a proteosyntéza

Role glutaminu v proteosyntéze je značná a neměla by být podceňována. Pokud je hladina glutaminu v krvi snížena, ostatní aminokyseliny jsou konvertovány na glutamin, aby tento deficit vyrovnaly. V opačném případě, tedy pokud je hladina glutaminu na vysoké úrovni a  nejsou potřeba další aminokyseliny pro to, aby se přetvářely na glutamin. Vyšší hladina glutaminu v krvi nejenom že ochraňuje ostatní aminokyseliny před tím, aby se využily na tvorbu glutaminu, ale také zabraňuje tělu odbourávat vlastní tělesné svalové tkáně. Právě proto jsou tedy glutaminu velmi často připisovány i antikatabolické vlastnosti.

Glutamin hraje důležitou úlohu také v anabolismu, což e své základní podstatě souvisí s předchozím působením. Dalším pozitivem může být vliv na hladinu růstového hormonu. U tohoto hormonu napomáhá zvyšovat jeho produkci, a to zejména ve večerních hodinách. Dle dostupných vědeckých studií postačí k umocnění tohoto efektu pouhé 2 g glutaminu přijaté orálně. Vyšší příjem aminokyseliny již neměl vliv na další nárůst hladiny HGH. Růstový hormon pomáhá metabolizovat tělesný tuk a nárůstu čisté svalové hmoty.

Pro sportovce zajímavou a poměrně výhodnou funkcí glutaminu je také fakt, že tato aminokyselina podporuje imunitní systém a jeho funkci. Toho je využito zejména v dobách, kdy jste stíhání tvrdou dietou nebo náročým a vyčerpávajícím tréninkem. Glutamin má mimo vlivu na naši imunitu, také schopnost snížení chuti na alkohol. Aminokyselina glutamin také dokáže snižovat stavy úzkosti a podporovat kvalitu spánku. Velmi zajímavým pozitivem může být vliv na chuť na sladké.  Glutamin také zlepšuje vstřebatelnost kreatinu

 

Glutamin je také důležitou součástí metabolismu dusíku, produkce močoviny v ledvinách a resyntézy glukózy v játrech (glukoneogenese= novotvorba glukózy z necukerných jednotek- aminokyselin, laktátu…).  Hraje také velmi důležitou roli v detoxifikaci amoniaku.

Glutamin ve sportu (vědecké studie)

Těžká fyzická aktivita způsobuje poškození funkce lymfocytů. Deset sportovců bylo po dobu 2 dnů vystaveno 2 hodinové fyzické námaze při 75 % maxima. Během dne jim bylo podáváno placebo nebo L‑Glutamin. Po celou dobu byl monitorován počet poškozených lymfocytů. Suplementace glutaminem nezpůsobila žádnou změnu v koncentraci lymfocytů v krvi oproti skupině užívající placebo. U skupiny užívající L‑Glutamin bylo pozorováno zastavení snižování hladiny glutaminu v krvi.

V další studii byl pozorován vliv směsi kreatinu s glutaminem na svalovou sílu. 29 sportovců se podrobilo testu, ve kterém byli náhodně rozděleni do 3 skupin. Jedna užívala kreatin, druhá kreatin s glutaminem a třetí placebo. První skupina dostávala v první týdnu kreatin v dávce 0,3 g/kg tělesné hmotnosti, a v dalších 7 týdnech v množství 0,03 g/kg tělesné hmotnosti. Druhá skupina dostávala stejnou dávku kreatinu jako předchozí, jejich suplementace byla však obohacena o 4 g glutaminu. Všichni se následně podrobili 8 týdennímu silovému tréninku. U skupiny užívající kreatin s glutaminem byl zaznamenán výrazný pokrok v rozvoji síly, výšky vertikálního výskoku a dynamiky. A to v porovnání s oběma kontrolními skupinami.

Užití L‑Glutaminu

Aminokyselinu L‑glutamin je dle toho, co již víme, vhodné suplementovat v dávce až 20 g denně. A to dlouhodobě. V ideálním případě zkuste tuto dávku rozdělit na dvě. Tu první byste měli přijmout ihned po výkonu, a to společně s kreatinem, větvenými aminokyselinami a glukózou. Druhou dávku použijte v době těsně před spaním, kdy budete konzumovat svoje noční suplementy. Od této dávky můžete očekávat pomoc při produkci růstového hormonu. 

Aminokyseliny: BCAA
Aminokyseliny: BCAA
V aminokyselinách pokračujeme dále. Dnes se podíváme na skupinu aminokyselin, z nichž jednu jsme tu již měli a rozebírali ji. Jsou jimi větvené aminokyseliny BCAA. I ty můžete nakoupit a suplementovat samostatně. Co od nich tedy můžete očekávat?
Aminokyseliny: L-Arginin
Aminokyseliny: L-Arginin
Již před několika málo dny jsem vám představil můj nový seriál článků, který se zaměřuje na aminokyseliny a jejich využití ve výživě sportovce potažmo kulturisty. Vezmeme to hned od začátku abecedy, a sice aminokyselinou arginin.
Aminokyseliny: L-leucin
Aminokyseliny: L-leucin
V dnešním pokračování článků ze seriálu AMINOKYSELINY jsem si vybral aminokyselinu L-leucin. Vím, po argininu je to z abecedního hlediska nelogické, nicméně ne tak zcela. Aminokyselina leucin je základní aminokyselinou mezi tzv. aminokyselinami BCAA.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.