Veganské proteiny

Veganské proteiny

Proteiny pro vegany nebo vegetariány, to je téma, které ve sportovní výživě začíná skloňovat velmi často a stále častěji. Není to snad proto, že by zcela všichni nutně milovali zvířátka, nicméně moderní trend nám říká: nejezte ve zvýšené míře živočišné produkty. A mnoho z nás tuto poučku bezhlavě kopíruje. 
 

Veganské proteiny

Přiznám se, nikdy jsem veganství dvakrát nemiloval a nikdy ho hlavně prakticky nevyzkoušel. Nicméně začínám vegany stále častěji brát vážně a akceptovat. Přeci jen si však dovolím trochu kritiky, trávící trakt je připraven na živočišné produkty a již od dávných dob je pro nás maso a veškeré živočišné produkty přirozené a dokonce nutné. Pokud bychom zůstali v naší předchozí zvířecí podobě, tak bychom pravděpodobně konzumovali výraznou převahu rostlinné stravy, nicméně bychom se zřejmě masu zcela nevyhýbali a konzumovali jej, alespoň v podobě brouků a larev. 
 
Co naplat, dnešní doba nahrává tomu, aby se veganství a vegetariánství rozšířilo dále. A je to ve své podstatě dobře, jak ze zdravotního hlediska, tak "ochranářského", tak i ekologického. Pokud se budu snažit vyhýbat kritice veganství, o čemž tento článek ani nemá být. Tak se dá říct, že pokud budete opravdu striktní vegan, tak pravděpodobně nebudete nikdy trpět obezitou. Pokud se navíc dostatečně zásobíte své tělo mikro a makroživinami potřebnými pro váš správný zdravotní rozvoj, vyhnou se vám zřejmě i degenerativní onemocnění a dnes tak běžná cukrovka nebo vysoký krevní tlak. Právě toto jsou pozitiva veganství. 
 
Na kurzy, kde přednáším, se velmi často dostanou právě i vegani. Velmi častá otázka zní, a je to zřejmě i to nejožehavější téma, jak doplnit bílkoviny do stravy veganů, vegetariánů a jim podobných. Nebudu vám nic nalhávat, vrcholové fitness se dá jen velmi těžko dělat při striktní "veganské filosofii". Nicméně to kondiční zcela bez problémů. 
 
Otázku bílkovin ve stravě řeší snad každý vegan - sportovec. Na dnešním trhu existuje celá řada potravin, které se označují jako "náhražka masa". Což už samo o sobě je trochu zvláštní. Nicméně stále je to poměrně těžko dostupný zdroj, a vy se musíte poměrně hodně snažit, abyste svoji potřebu z těchto potravin ujedli. Další variantou, která je dostupná a řekl bych daleko finančně výhodnější, jsou veganské proteiny. Tedy proteinové přípravky s rostlinným původem. A právě těmi se budeme dnes zabývat. Zkusím vám nabídnout malý přehled proteinových zdrojů a přípravků, které byste do svého jídelníčku mohli zařadit. 
 

Sójový protein

Sójový protein byl kdysi hitem číslo jedna u všech veganů a vegetariánů. Má kompletní aminokyselinové spektrum. Situace se však změnila a po vlně "nesnášenlivosti" vůči geneticky modifikovaným rostlinám, se dostává sója lehce do pozadí. Se sójovou bílkovinou se podobně jako v případě syrovátkové bílkoviny  můžete setkat jako s koncentrátem nebo izolátem. 

Tato bílkovina má poměrně vysokou biologickou hodnotu srovnatelnou například s kaseinem. Má střední dobu vstřebatelnosti okolo čtyř hodin. Ve srovnání se syrovátkovou bílkovinou má tento protein o něco méně větvených aminokyselin BCAA, nicméně téměř dvakrát více aminokyseliny L-glutamin a L-arginin. Nevýhodou je, že může být původcem alergií, díky vysokému obsahu různých alergenů. 
 
Biologická hodnota 74

Rýžový protein

Rýžový protein samostatně dostanete velmi těžko. Povětšinou bude k dostání směska různých druhů proteinů a právě rýžový bude zařazen mezi nimi. Rýžový protein se zdá jako jeden z nejlepších zdrojů bílkovin z rostlinného prostředí. Získává se z hnědé rýže, která se rozemele na mouku, rozmíchá s vodou a za pomoci enzymů se vysráží potřebná bílkovina. Ta se poté usuší. Vše se děje za nízké teploty. Nedochází tak k denaturaci. Hnědá rýže v základu obsahuje pouze 5-7 % této bílkoviny. 

Rýžová bílkovina je poměrně snadno stravitelná, ale má střední dobu stravitelnosti. Během prvních čtyř hodin po požití se stráví až 86 % veškeré přijaté bílkoviny. Její biologická hodnota je v porovnání s ostatními rostlinnými zdroji vysoká. Výhodou je, že proces oddělení bílkovin zneškodní také všechny zdroje alergenů v rýžovém proteinu. 
 
Biologická hodnota 80

Konopný HEMP protein

Tento bílkovinný zdroj v poslední době lehce ztrácí na síle. Není to snad proto, že by nebyl chutný nebo nevyužitelný. Ale výrobci se k němu z nějakého důvodu neustále obrací zády. Dá se říct, že se jedná opět o rostlinnou bílkovinu s kompletním aminospektrem, nicméně s nižší biologickou hodnotou. Ta není v reálných číslech ve mnou dostupných zdrojích uvedena, nicméně ve všech se uvádí, že je nižší, než ostatní rostlinné zdroje. Tato bílkovina má střední dobu stravitelnosti. Výhodou je efektivní podpora imunity v případě příjmu konopného proteinu. 

Hráškový protein 

Výrobci o něm velmi často mluví, jako o revolučním veganském proteinu.  Může jím být, nicméně srovnání se syrovátkovou bílkovinou bych se zřejmě v popiscích produktů vyhnul. Vyrábí se z malých žlutých hrášků. Hráškový protein obsahuje poměrně vysoké procento větvených aminokyselin, a to od 15-20 % celkového obsahu. A stejně tak obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Vysokou koncentraci vykazuje také u aminokyselin arginin, lysin a phenylalanin. Oproti svým živočišným kolegům má však znatelně nižší biologickou hodnotu. Výhodou naopak může být, že se dá poměrně dobře ochutit a zároveň by měl být dobře rozpustný ve vodě. U tohoto proteinového zdroje je výhodná jeho kombinace s rýžovým proteinem, se kterým si navzájem doplňují svoje aminokyselinová spektra. Samozřejmostí je, že tento protein není zatížen cholesterolem, ani doprovodným tukem. 

Biologická hodnota: 65 

Pokud bych tedy měl dát svůj tip, který proteinový přípravek a zdroj rostlinných bílkovin si vybrat. Bral bych hráškový protein a protein rýžový. Přeci jen jsou pro naši kulturu přirozené a jejich příjem by mohl být výhodný. I tak si však tyto proteinové přípravky zaslouží další prostudování. 

Vegan protein

  •