Arašídové, kešu nebo mandlové

11. 2. 2015
Komentáře
Arašídové, kešu nebo mandlové

Dalo by se to považovat za volné pokračování článku, který si u vás našel poměrně slušnou odezvu. Dnes se podíváme na ořechové máslo trochu jinak a rozebereme si jeho jednotlivé varianty a také tu, která je pro vás pravděpodobně nejvýhodnější. 

Arašídové, kešu nebo mandlové

Původně jsem neplánoval, že bych měl na článek o arašídovém másle nějakým způsobem navazovat. Nicméně po obrázku kešu másla na mém instagramu a po posledním a velmi milém dotazu, jestli jsem si všiml, že všechno, o čem píšu (tedy včetně kešu a mandlového másla), nazývám arašídovým máslem, jsem se rozhodl, že je potřeba trochu navázat a ukázat si, které to máslo je tedy tím nejlepším všelékem a laskominou našeho fitness světa. 

Ořechová másla si našla širokou základnu svých fanoušků. Od doby, kdy byla uvedena na trh, tak se s nimi doslova roztrhl pytel. Dnes máme již velmi široké zastoupení různých variant, které si člověk (spotřebitel) může objednat, a které by mohl konzumovat. Ty tradiční však zůstávají stejné. Jsou jimi arašídové máslo, kešu máslo a máslo mandlové. Právě těmito třemi se budeme dnes zabývat. 

Arašídové máslo

Objevilo se na trhu jako první. Jistě znáte malé lahvičky arašídového másla, které se semtam dostaly na pult v jednom nejmenovaném supermarketu v jejich americký týden. Již tyto začaly působit na naše chuťové pohárky a ovlivňovat naše myšlení ve vztahu k jejich oblíbenosti. O ní nám něco málo napoví nutriční složení. 

Nutriční informace

Energie 2402 kJ
Sacharidy 11,6 g
Bílkoviny 29,6 g
Tuky  46 g
Vláknina 8,5 g

Tuky v arašídovém másle

Tuky jsou tím hlavním, proč většina "fitness lovers" využívá právě ořechová másla. V arašídovém másle tvoří tuky celých 46 % objemu. Z tohoto množství je 8 g nasycených tuků, 21 g tuků mononenasycených a více jak 14 g polynenasycených mastných kyselin.

Zastavme se krátce právě u nejobsáhlejší skupiny mononenasycených tuků resp. tuků s mononenasycenými mastnými kyselinami. Celých 51 % ze všech mastných kyselin v arašídovém másle tvoří kyselina olejová. Tato mastná kyselina je jednou z nejčastěji se vyskytujících kyselin v jídlečníku přímořské kuchyně. Je například podstatnou součástí olivového oleje. Tato mastná kyselina není esenciální, jsme tedy schopni si ji bez problému vytvořit. Ideální je však v případě, kdy se snažíme nahradit nasycené mastné kyseliny zdravější variantou. 

Druhou nejobsáhlejší skupinou jsou polynenasycené mastné kyseliny. Zde je nejpodstatnější mastnou kyselinou, a také kyselinou s nevyšším výskytem kyselina linolová. Tato mastná kyselina pochází z "rodiny" kyselin omega‑6. V arašídovém másle je jí obsaženo 26 %. Kyselina linolová je pro náš organismus esenciální. Je tedy nutné ji příjímat běžnou stravou. Její nedostatek (který však zpravidla nehrozí, kvůli přemíře MK omega -6 v naší stravě) může způsobit vypadávání vlasů a špatné hojení. 

Ve vztahu k mastným kyselinám nás bude zcela jistě zajímat, jaký je jejich poměr v arašídovém másle. Těch nasycených zde nalezneme 21 %, mononenasycených 54 %. Zbylé mastné kyseliny patří do skupiny polynenasycených. 

Tukem to však nekončí ...

Arašídové máslo je poměrně bohaté právě na bílkoviny. A nutno říct, že tyto bílkoviny nejsou zcela nevyužitelné. Samozřejmě předpokládám, že nebudete arašídové máslo konzumovat primárně kvůli bílkovinám, ale každý gram se hodí. Nutno podotknout, že arašídový protein nemá tu nejvyšší biologickou hodnotu. Pohybujeme se na hladině 47. Nejzastoupenějšími aminokyselinami v arašídovém másle jsou kyseliny asparagová a glutamová. 

Pokud se budeme dívat dále, a sice na vitamíny a minerální látky. Můžeme říct, že se nejedná o zcela výhodný zdroj vitamínů. Můžeme zde však najít využitelné minerální látky. A to 700 mg draslíku a 330 mg fosforu, jako druhé nejčastěji se vyskytující minerální látky. 

Kešu máslo 

Každý, s kým se bavím o ořechových máslech, mluví o oblíbenosti kešu másla. Není divu, je zcela nové. Dříve se u nás neprodávalo a našlo si slušnou základnu fanoušků, kteří mu holdují. Obliba může spočívat v mnoha faktorech, které společně hrají na jednu notu. Opět by nám mohlo napovědět složení. 

Energie 2420 kJ
Sacharidy 16,7 g
Bílkoviny 20,4 g
Tuky  67,2 g
Vláknina 2 g

Tuky v kešu másle

Z uvedeného vidíte, že kešu máslo má daleko více tuku, než máslo arašídové. Do nutriční tabulky jsem si vzal složení másla od jednoho z výrobců, který do másla přidává 4 % slunečnicového oleje. Nicméně se dá říct, že toto máslo je nejtučnější variantou, ale také nejsladší. Klasické kešu ořechy obsahují až 30 g sacharidů na 100 g. 

Zpět však k tuku. Ten je opět z největší části zastoupen mononenasycenými mastnými kyselinami. A to konkrétně opět olejovou kyselinou, která v tomto případě zastupuje 60 % veškerého tuku. To v kešu másle tvoří téměř všechny mastné kyseliny z kategorie mononenasycené. 

Podíl nasycených mastných kyselin a těch polynenasycených je téměř shodný. Z polynenasycených opět nalezneme téměř osamostatněnou kyselinu linolovou, která je pro náš organismus nezbytná. Nicméně se zde v menším množství objevuje i kyselina α-linolenová. Ta je taktéž esenciální. Známe ji od svého dětství, protože je obsažena v mateřském mléce. Slouží pro správnou funkci nervů a kardiovaskulárního systému. 

V kešu másle je nevíce nasycených tuků v porovnání s mandlovým a arašídovým máslem, a to celých 9,5 g na 100 g. Nejčastěji zastoupenou mastnou kyselinou je kyselina palmitová, která je považována společně s kyselinou myristovou za jednoho z hlavních iniciátorů vzniku kardiovaskulárních chorob. 

Ani zde to tukem nekončí .... 

Již jsem si řekli, že kešu máslo je jedno z nejsladších, které můžeme na trhu najít. Může obsahovat až 25 g sacharidů a 100 g, pouze poloviční část z nich je však jednoduchým cukrem. Samozřejmostí je i obsah vlákniny. Ta je zde zastoupena v množství 2‑7 g. 

Kešu máslo není nejbohatším zdrojem bílkovin. Navíc tato bílkovina opět není kompletní. Zajímavostí však může být, že je kešu máslo poměrně bohaté na aminokyselinu arginin, která působí vazodilatačně a může napomoci k našemu napumpování příp. lepší regeneraci. 

Mandlové máslo 

Nevím proč, ale mandlové máslo si takovou oblibu jako dvě předchozí zřejmě jen tak nezíská. Možná je to obecnou neoblíbeností těchto ořechů, jejich silného spojení se zimními svátky nebo konzistencí, kterou slibuje výsledný produkt. Nicméně i tak bychom je neměli zatracovat. Jak to vypadá s nimi a jejich vlivem na naše zdraví? 

Energie 2594 kJ
Sacharidy 6,5 g
Bílkoviny 25,3 g
Tuky  55,5 g
Vláknina 11,7 g

Tuky v mandlovém másle...

Opět vidíte, že v mandlovém máslu je druhé nejvyšší zastoupení tuků z vybraného vzorku másel. Zde by se však mělo jednat o čisté pražené mandle. Tedy bez přídavku oleje. Tato verze ořechového másla má jednu nespornou výhodu, tou je zastopení mastných kyselin. V porovnání s předchozími obsahuje nejméně saturovaných tedy nasycených mastných kyselin, které by mohly negativně ovlivňovat náš kardiovaskulární systém. 

Oproti tomu nejvíce mastných kyselin pochází z mononenasycených mastných kyselin. Celých 70 % spadá právě na kyselinu olejovou, což je nejvíce ze všech tří variant. To není zcela špatné, pokud jimi opravdu nahradíme mastné kyseliny nasycené. 

Opět bychom se podívali i na poslední kategorii. A podobně jako u předchozích, i zde máme nejvíce zastoupenou právě kyselinu linolovou, v malém množství ale i kyselinu α-linolenovou. A to dokonce v prozatím nejvýhodnějším poměru. Právě poměr n‑3 a n‑6 mastných kyselin se považuje za další velmi rizikový faktor vzniku kardiovaskulárních chorob. 

Co více najdeme v mandlovém másle? 

Mandlové máslo je nejbohatším zdrojem argininu ze všech uvedených variant, a to ve stejném poměru s kyselinou asparagovou a zhruba polovičním oproti nejhojněji zastoupené kyselině glutamové. Ze všech uvedených v mandlové máslu nalezneme také nejvíce draslíku, který je obecně ve středoevropské kuchyni nedostatkovou minerální látkou. 

Vyhodnocení 

Pokud bych měl zhodnotit všechny tři druhy másla, jsem jednoznačně pro vítězství másla MANDLOVÉHO. Právě toto obsahuje nejméně nasycených mastných kyselin, střední množství bílkovin, nejvíce argininu, ale také nejvýhodnější poměr polynenasycených mastných kyselin. Pokud bychom tedy vybírali dle kritéria "nejzdravější", bylo by to právě toto. 

Druhé místo v použitelnosti a "zdravosti" obsadí máslo ARAŠÍDOVÉ. To je moje oblíbené, nicméně nutno říct, že dle testu je "slabší" než mandlové. Obsahuje nejvyšší množství bílkovin, a střední podíl nasycených tuků. 

Myslím, že všechny milovníky kešu másla nyní zklamu. Nemyslím si ale, že byste si jej přestali kupovat. Kešu máslo vychází ve srovnání se svými "kolegy" asi nejhůře. Není divu, obsahuje nejvyšší množství sacharidů a nasycených mastných kyselin. Nejméně bílkoviny a není nijak extrémně bohaté na minerální látky. 

Na závěr je však nutno říct, že mezi všemi ořechovými másly jsou rozdíly nevelké. Pokud denně budete konzumovat rozumnou dávku, tak se jimi nemusíte mnoho zabývat, nicméně je dobré o nich vědět. Malé doporučení zní, nejezte celé kilo najednou.

Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
10 zdravých potravin, které mají směšně málo kalorií
10 zdravých potravin, které mají směšně málo kalorií
Pustili jste se do hubnutí, ale kručící žaludek vám signalizuje, že s vašimi plány nesouhlasí? Inspirujte se našimi 10 tipy na nízkokalorické potraviny, kterými ho zaručeně obelstíte. Krásně si naplníte břicho, aniž byste zkazili své úsilí.