Bioimpedance - změřte si TUK

5. 3. 2015
Komentáře
Bioimpedance - změřte si TUK

Měření tuku dosáhlo svého vrcholu, alespoň tedy takto by se to mohlo zdát, kde je ale pravda. Jsou aktuální přístroje a metody měření tuku opravdu spolehlivé? Nebo se dá jejich výsledek ovlivnit? 

Bioimpedance - změřte si TUK

Je to doména zejména milovníků fitness, kteří se snaží zhubnout nebo připravit na soutěž. Přeci jen je vhodné mít vždy v ruce nějaký hmatatelný výsledek nebo informaci, která potvrdí vaši snahu a úspěšnost vašeho tréninkového procesu. Co naplat však. Lidé nejsou bohatí a nákup drahých přístrojů je tím posledním, co by chtěli při své snaze o změnu postavy řešit. Právě proto se velmi často uchylují k levným verzím přístrojů a různým typům měření, které však nemají zcela ideální průkaznost. Za aktuálně nejvhodnější metodu, která se využívá ke stanovení tukové složky, se považuje tzv. BIOIMPEDANCE. V dnešním článku se tedy zaměříme právě na ni a podíváme se, jak se dá ve sportovní praxi využít. 

Co je bioimpedance? 

Možná se vám tento název zdá poněkud krkolomný a není vám zcela jasné, o co by se mohlo v jeho případě jednat. Není divu, přeci jen toto slovo není ještě v českých zemích zcela zakořeněno. Zkusme si jej však rozdělit na dvě slova…

BIO - slovo bio je dnes poměrně populární, označuje nám potraviny z "čistých" farem, humánně chovaná zvířata a maso z nich nebo také jednoduše to, co je "živé" a neposkvrněné průmyslovou výrobou. V tomto případě bude mít slovo bio právě význam živosti, tedy živé tkáně. 
 
IMPEDANCE - na střední škole jsem studovat elektrotechniku a toto slovo jsme měli téměř denně na stole. Jedná se o určitý elektrický odpor vodivé součástky. Představte si určitou hmotu a proud elektrické energie, v různých materiálech musí tento proud "tlačit" různě silně, aby se dostal z jedné strany na druhou. Právě toto je "odpor materiálu" tedy impedance. 
 
Pokud si tedy slova spojíme, zjistíme, že se jedná o určitý odpor živé tkáně při průběhu slabého elektrického signálu. V tomto případě je tou živou tkání právě lidské tělo a různé tkáně v nich. Už tedy nebude složité si představit, že například tuk má jiný elektrický odpor jako svalová bílkovina, příp. že krev vede snadněji než například kost. Právě toto a jednotlivé odpory tělesných tkání a složek hodnotí bioimpedance. 

Jak to funguje? 

Pomocí dvou a více elektrod je do těla vpouštěn slabý elektrický proud o různých frekvencích. Na jejich základě se sleduje pasivní odpověď tkání. Elektrický proud je v těle dobře veden tkáněmi bohatými na vodu a elektrolyty (svaly, krev a mimobuněčná tekutina). Tyto tkáně jsou tedy dobrými vodiči, mají nízký odpor a impedanci. Naopak velký odpor a vysokou hodnotu impedance má tkáň tuková a kostní. Přístroje v sobě mají zabudovaný systém, který na základě několika proměnných (výška, váha, věk, pohlaví a impedance) vypočítá tělesné složení.

Možná vás trochu děsí, že vámi projede malý elektrický signál. Nebojte se jej, ani kdybyste se extra snažili, tak jej neucítíte. Nemá vliv na vaše tělesné tkáně ani nervový systém. 

Jaký můžu očekávat výsledek? 

Výsledek je logicky velmi závislý na tom, jaké je opravdové složení vašeho těla. Ať se budete snažit jakkoliv, tak pokud máte tukový prstenec okolo pasu, nebudou v kategorii "tuková hmota" zrovna nízká čísla. Bioimpedanční přístroj se dá opravdu jen těžko ošálit. 
 
Ve výsledku tedy povětšinou najdete čistou hmotnost bez tukové hmoty, tukovou hmotu, množství svalů, nebo množství tělesné vody. Lepší přístroje vám také nabídnou hmotnost a osvalení jednotlivých segmentů těla, včetně rozložení tukové hmoty. Velmi snadno tedy poznáte, na které části těla je třeba více zapracovat, a která naopak dominuje. Logickým výstupem je pak také doporučení ohledně snížení/zvýšení hmotnosti, hladina bazálního metabolismu nebo váš FIT index. 
 
Měli byste však také vědět, že výsledky mají svoji odchylku. Většina bioimpedančních přístrojů pracuje s odchylkou do 5 %, zpravidla je však nižší 2‑3 %. I tak se samozřejmě ale vždy nemusí poštěstit a i ty nejlepší přístroje mohou jednoduše měřit špatně. Toto znají zejména kulturisté těsně před soutěží, kdy jsou již natolik "mimo normál", že přístroj vyhodnotí jejich složení naprosto chybně a i při nízké hladině tuku (evidentně mezi 5‑10 %) jim může naměřit hodnotu okolo 20 %. Jak ale říkám, jedná se již o extrémní případy sportovců s vysokým množstvím svalové hmoty. 

Jak se připravit na měření, aby bylo co nejpřesnější? 

Při měření tělesného tuku existují určitá pravidla, která by bylo záhodno dodržovat a řídit se jimi. Tato pravidla jsou důležitá pro přesnost měření a měli byste se jich v co nevjětší míře držet vždy. 

Zásady měření na bioimpendačním přístroji

  • 24 hodin před měřením nekonzumovat žádné nápoje s obsahem alkoholu a kofeinu
  • 24 hodin před měřením nevykonávat intenzivní pohybovou aktivitu
  • 3 hodiny před měřením nejíst a nepít
  • mít vyprázdněný močový měchýř
  • ženy by neměly měření absolvovat v období menstruace
  • měření se nedoporučuje u lidí užívajících léky ovlivňující vodní bilanci v organismu
  • vyšetření není určeno pro osoby s kardiostimulátorem a pro těhotné ženy
  • mnoho onemocnění a jejich důsledků způsobujících narušení vodního hospodářství může ovlivňovat výsledky měření (např. srdeční nedostatečnost, otoky)
Pokud tedy chcete změřit tukovou hmotu, myslete na to, že bioimpedance je tím nejlepším, co by vám mohlo pomoci. Stejně tak ale myslete na to, že ne každý přístroj je vhodný pro toto měření. Zapomeňte na ruční (volanty) přístroje, stejně jako na nášlapné váhy za dva tisíce. Sice vám něco změří, nicméně odchylka může být tak vysoká, že pro vás tento údaj stejně nebude dostatečně průkazný. Zajděte si raději na bioimpedanční měření na některé z větších měřidel, které vám nabídne elektrody nejen pro nohy, ale také pro ruce. Myslete ale také na to, že se jedná pořád jen o tuk a vaši postavu. Jen vy jste hybatelem úspěchu a redukce tukové hmoty. 
Elektrolyty ve sportu: jak je správně doplňovat?
Elektrolyty ve sportu: jak je správně doplňovat?
Ztráty některých elektrolytů mohou být při fyzické aktivitě takové, že se již vyplatí myslet na jejich doplnění. V tomto článku se dozvíš, u jakých aktivit má smysl to řešit a jakým způsobem elektrolyty doplňovat.
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Přáli byste si pevné, kulaté a dokonalé hýždě? S trochou vytrvalosti se vám tenhle sen snadno splní! Přinášíme vám přehled 10 účinných cviků pro zpevnění hýžďových svalů, které vám pomohou k vytvarovanému a pevnému zadku.