Podobně jako kokos, tak i avokádo se dostalo do povědomí fitness příznivců zejména díky dělené stravě, paleo dietě a stravě založené na čistých potravinách. Co nám vlastně toto exotické "ovoce" může přinést do jídelníčku?
Avokádo ve fitness výživě
Fitness a zdravý životní styl zažívají neuvěřitelný boom. Již jen málokdo z mladší generace neví, co to je fitness, co znamená zdravý životní styl, ale také co znamená zdravé stravování. Právě díky zvýšenému zájmu o něj se nám rozšiřují i možnosti našeho jídelníčku. Jednou z těchto možností je i avokádo. Pamatuji si na dobu, kdy nám maminka přinesla na Vánoce poprvé avokádo. Koukali jsme na něj jako z jara a těšili se, jak bude dobré a sladké. Netušili jsme do čeho jdeme. O to větší bylo naše zděšení, že toto ovoce vůbec nechutná sladce, dokonce bych řekl, že nechutná ani jako ovoce, spíše jako kus zeleného másla nebo něco podobného. Nepřirostlo mi k srdci. Od té doby se čas trochu posunul, dospěli jsme a avokádo se stalo běžnou součástí našich jídelníčků. Přiznám se, od své špatné zkušenosti z Vánoc jsem ho neměl v oblibě. Po čase si mě však svoji chutí získalo a dnes jsem schopen ho zcela bez problému zařadit do jídelníčku.
To stejné ve své podstatě můžete udělat i vy, pokud jste si k němu cestu ještě nenašli. Hledejte ji. Ba co více, budete to mít jednodušší. Budete vědět alespoň z části, co máte očekávat. Zařazení avokáda do jídelníčku má totiž svoje nesporné výhody. Právě o nich bude pojednávat tento článek.
Mastné kyseliny v avokádu ...
Tím hlavním, co budete zřejmě sledovat při příjmu avokáda, jsou mastné kyseliny. Přeneseně tedy příjem tuku. Ten je hlavní součástí tohoto ovoce podobně, jako je tomu například u ořechů. Na 100 g avokáda připadá celých 15 g tuku. Z toho však celých 65 % je typicky tvořeno mononenasycenými mastnými kyselinami, konkrétně kyselinou olejovou. Dalšími významnými mastnými kyselinami pak jsou polynenasycená mastná kyselina linolová s účastí 14 % a nasycená kyselina palmitová. Ta se podílí také zhruba na 14 % celkového objemu. Je nutné vědět, že se jedná o střední hodnoty a obsahy se můžou u jednotlivých avokád lehce lišit, nicméně alespoň částečný obrázek nám to dává.
Jisté tedy je, že avokádo obsahuje vysokou dávku mononenasycených mastných kyselin. Ty jsou pro nás z hlediska konzumace vhodné, a to v případě, že jejich příjmem nahradíme nasycené mastné kyseliny. Konzumace mononenasycených mastných kyselin na úkor nasycených prokazatelně snižuje riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění.
Jaké je kompletní nutriční složení?
Energie na 100 g | 740 kJ |
Sacharidy | 8 g |
Bílkoviny | 2 g |
Tuky | 15 g |
Jak může dále podpořit naše zdraví?
Protizánětlivé účinky - avokádo má prokazatelné protizánětlivé účinky. Brání tak rozvoji zánětu v našem těle, a to zejména díky látkám, které v avokádu nalezneme. Jsou to tyto: fytosteroly, karotenoidy (lutein, neochrom, beta‑karoten...), vitamíny C a E, minerální látky selen, zinek, mangan.
Podpora kloubního zdraví - tento efekt velmi souvisí s přechozím. Avokádo a jeho konzumace dokáže velmi efektivně potlačit záněty v kloubní tkáni. Je tedy prevencí před vznikem artritídy a osteoartrózy. Jedním zajímavým mechanismem je fakt, že napomáhá využití fytosterolů - sygmasterol a campesterol, které následně brání vyšší syntéze prostaglandinů.
Snížení hladiny cholesterolu - konzumace avokáda by mohla pomoci snížit hladinu špatného cholesterolu. Studie zveřejněná v časopise Archives of Medical Research zjistila, že avokádem obohacená strava může zlepšit lipidový profil u zdravých. Zejména u pacientů s vyšší hladinou cholesterolu, jejich cholesterolový obraz zlepšit.
Prevence rakoviny - avokádo je bohaté na fytochemikálie, které jsou známe jako prevence vzniku některých druhů rakoviny. Můžme tedy předpokládat, že se na tomto poli budou odehrávat ještě další vědecké studie, které vliv konzumace avokáda na rakovinu budou zkoumat.
Podpora hubnutí - avokádo obsahuje další velmi zajímavé látky. Jedna z nich zvyšuje produkci hormonu štítné žlázy, který navyšuje (zrychluje) úroveň metabolismu. Druhou je mannoheptulóza (cukr), která snižuje tempo uvolňování inzulínu. S vyšší hodnotou metabolismu spalujeme více kalorií a vysoká hladina insulinu je spojována s ukládáním tuku.
Zvýšení energetického příjmu - možná se vám to nezdá jako výhoda, alespoň tedy ne pro každého. Nicméně je to řešení pro všechny ty, kdo chtějí navýšit svůj příjem energie a podpořit růst svalové hmoty a síly.
Avokádo má svoje nesporné výhody. Mimo klasických ořechů je jedním z nejlepších zdrojů tuku, který můžeme do svého jídelníčku zařadit a nemusíme mít strach z toho, že by se to snad odrazilo na tukových záhybech na našem těle. Zařaďte avokádo do svého jídelníčku alespoň 2x do týdne a těšte se na výsledky, které vám jeho konzumace přinese.