Avokádo ve fitness výživě

20. 3. 2015
Komentáře
Avokádo ve fitness výživě

Podobně jako kokos, tak i avokádo se dostalo do povědomí fitness příznivců zejména díky dělené stravě, paleo dietě a stravě založené na čistých potravinách. Co nám vlastně toto exotické "ovoce" může přinést do jídelníčku? 

Avokádo ve fitness výživě

Fitness a zdravý životní styl zažívají neuvěřitelný boom. Již jen málokdo z mladší generace neví, co to je fitness, co znamená zdravý životní styl, ale také co znamená zdravé stravování. Právě díky zvýšenému zájmu o něj se nám rozšiřují i možnosti našeho jídelníčku. Jednou z těchto možností je i avokádo. Pamatuji si na dobu, kdy nám maminka přinesla na Vánoce poprvé avokádo. Koukali jsme na něj jako z jara a těšili se, jak bude dobré a sladké. Netušili jsme do čeho jdeme. O to větší bylo naše zděšení, že toto ovoce vůbec nechutná sladce, dokonce bych řekl, že nechutná ani jako ovoce, spíše jako kus zeleného másla nebo něco podobného. Nepřirostlo mi k srdci. Od té doby se čas trochu posunul, dospěli jsme a avokádo se stalo běžnou součástí našich jídelníčků. Přiznám se, od své špatné zkušenosti z Vánoc jsem ho neměl v oblibě. Po čase si mě však svoji chutí získalo a dnes jsem schopen ho zcela bez problému zařadit do jídelníčku. 

To stejné ve své podstatě můžete udělat i vy, pokud jste si k němu cestu ještě nenašli. Hledejte ji. Ba co více, budete to mít jednodušší. Budete vědět alespoň z části, co máte očekávat. Zařazení avokáda do jídelníčku má totiž svoje nesporné výhody. Právě o nich bude pojednávat tento článek. 

Mastné kyseliny v avokádu ... 

Tím hlavním, co budete zřejmě sledovat při příjmu avokáda, jsou mastné kyseliny. Přeneseně tedy příjem tuku. Ten je hlavní součástí tohoto ovoce podobně, jako je tomu například u ořechů. Na 100 g avokáda připadá celých 15 g tuku. Z toho však celých 65 % je typicky tvořeno mononenasycenými mastnými kyselinami, konkrétně kyselinou olejovou. Dalšími významnými mastnými kyselinami pak jsou polynenasycená mastná kyselina linolová s účastí 14 % a nasycená kyselina palmitová. Ta se podílí také zhruba na 14 % celkového objemu. Je nutné vědět, že se jedná o střední hodnoty a obsahy se můžou u jednotlivých avokád lehce lišit, nicméně alespoň částečný obrázek nám to dává. 

Jisté tedy je, že avokádo obsahuje vysokou dávku mononenasycených mastných kyselin. Ty jsou pro nás z hlediska konzumace vhodné, a to v případě, že jejich příjmem nahradíme nasycené mastné kyseliny. Konzumace mononenasycených mastných kyselin na úkor nasycených prokazatelně snižuje riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. 

Jaké je kompletní nutriční složení? 

Energie na 100 g 740 kJ
Sacharidy 8 g
Bílkoviny 2 g
Tuky 15 g

Jak může dále podpořit naše zdraví? 

Protizánětlivé účinky - avokádo má prokazatelné protizánětlivé účinky. Brání tak rozvoji zánětu v našem těle, a to zejména díky látkám, které v avokádu nalezneme. Jsou to tyto: fytosteroly, karotenoidy (lutein, neochrom, beta‑karoten...), vitamíny C a E, minerální látky selen, zinek, mangan. 

Podpora kloubního zdraví - tento efekt velmi souvisí s přechozím. Avokádo a jeho konzumace dokáže velmi efektivně potlačit záněty v kloubní tkáni. Je tedy prevencí před vznikem artritídy a osteoartrózy. Jedním zajímavým mechanismem je fakt, že napomáhá využití fytosterolů - sygmasterol a campesterol, které následně brání vyšší syntéze prostaglandinů. 

Snížení hladiny cholesterolu - konzumace avokáda by mohla pomoci snížit hladinu špatného cholesterolu. Studie zveřejněná v časopise Archives of Medical Research zjistila, že avokádem obohacená strava může zlepšit lipidový profil u zdravých. Zejména u pacientů s vyšší hladinou cholesterolu, jejich cholesterolový obraz zlepšit. 

Prevence rakoviny - avokádo je bohaté na fytochemikálie, které jsou známe jako prevence vzniku některých druhů rakoviny. Můžme tedy předpokládat, že se na tomto poli budou odehrávat ještě další vědecké studie, které vliv konzumace avokáda na rakovinu budou zkoumat. 

Podpora hubnutí - avokádo obsahuje další velmi zajímavé látky. Jedna z nich zvyšuje produkci hormonu štítné žlázy, který navyšuje (zrychluje) úroveň metabolismu. Druhou je mannoheptulóza (cukr), která snižuje tempo uvolňování inzulínu. S vyšší hodnotou metabolismu spalujeme více kalorií a vysoká hladina insulinu je spojována s ukládáním tuku.

Zvýšení energetického příjmu - možná se vám to nezdá jako výhoda, alespoň tedy ne pro každého. Nicméně je to řešení pro všechny ty, kdo chtějí navýšit svůj příjem energie a podpořit růst svalové hmoty a síly. 

Avokádo má svoje nesporné výhody. Mimo klasických ořechů je jedním z nejlepších zdrojů tuku, který můžeme do svého jídelníčku zařadit a nemusíme mít strach z toho, že by se to snad odrazilo na tukových záhybech na našem těle. Zařaďte avokádo do svého jídelníčku alespoň 2x do týdne a těšte se na výsledky, které vám jeho konzumace přinese. 

Zdravý životní styl: aktuální doporučení pro zdravější život
Zdravý životní styl: aktuální doporučení pro zdravější život
Co si představit pod zdravým životním stylem? Komplexní přehled aktuálních doporučení ke stravování, pohybu a odpočinku.
Jak jíst správně aneb zásady zdravého stravování
Jak jíst správně aneb zásady zdravého stravování
S pojmem "zdravé stravování" jste se již jistě někdy setkali – co si pod ním ale představit a jak ho nejlépe převést do praxe? Poradí vám dnešní článek.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?