Opomíjené potraviny

Opomíjené potraviny

Dnes se spolu zamyslíme nad tím, proč jsou některé potraviny opomíjené na úkor ostatních. Jistě jste si všimli i vy, že v jídelníčcích kulturistů a fitnessáků se objevují převážně výběrové potraviny. Ale máme tu více potravin než kuřecí prsa a kešu oříšky...

Opomíjené potraviny

Ano, vše má své opodstatnění, jelikož fitness je synonymem pro zdravý životní styl. Z tohoto důvodu se naše nákupní košíky plní aljašskými treskami, zadním hovězím, zeleninou apod. Všechny tyto potraviny jsou ideální pro naše potřeby, ovšem máme zde i několik dalších, které jsou opomíjené, a přitom by ulevily nejen našim napnutým rozpočtům, ale také chuťovým buňkám. Dnes se tedy pojďme na pár takových opomíjených potravin podívat.

Játra

Játra detoxikují tělo od škodlivých látek, ale mimo to jsou i zásobárnou glykogenu, cholesterolu, minerálních látek, vitamínů a stopových prvků. Játra jako orgán, jsou tvořeny téměř pouze bílkovinami a vodou. Nachází se zde všechny esenciální aminokyseliny (aminokyseliny, které tělu musíme dodávat z potravy). Tuky zastoupené v játrech jsou tvořeny především nasycenými mastnými kyselinami.

Je pravdou, že játra jsou bohatá na cholesterol, ale zároveň i na lecitin, který napomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi. Nalezneme zde i vysoké zastoupení vitamínů A, D a B. Nejen hovězí maso nám může být kvalitním zdrojem železa, o čemž nás přesvědčují právě játra. Upřímně nevěřím žádné studii, která potvrzuje nejlepší vstřebatelnost železa z hovězího masa, ale právě forma železa v játrech je tělu nejbližší a nejsnáze ho vstřebá. Ze stopových prvků se zde nachází například měď a zinek.

Je sice pravda, že játra mají výraznou a velice specifickou chuť, kterou je těžké přerazit jakýmkoli kořením, ovšem pro lidi, kterým jejich chuť nevadí, jsou játra výborným zpestřením jídelníčku. Co se týče nutričních hodnot, bílkoviny se pohybují okolo 20 g a tuky do 5 g na 100 g.

Souhlasím, že játra si do dietního jídelníčku nezařadíte, ale mimo dietu nevidím důvod, proč si jimi nezpestřit všední jídelníček.

Vepřové maso

Vepřové maso je další často opomíjenou potravinou. Zde si povíme jen pár slov. Upřímně, nechápu, čeho se lidé bojí. Je pravdou, že vepřové maso bývá prorostlejší než kuřecí či hovězí. Ovšem ku příkladu taková kýta nebo panenka je pěkný kus libového masa. Průměrné hodnoty vepřového masa se pohybují okolo 21 g bílkovin a 5 g tuků na 100 g.

Menší odbočka. Když se zamyslíme nad způsobem chovu prasat, není v porovnání s chovem dobytku a kuřat nijak odlišný. Zacházení se zvířaty, co jsou určená pro prodejní pulty, není nijak valné. Ovšem kuřata se dopují antibiotiky a různými podpůrnými léky pro urychlení růstu, stejně jako hovězí dobytek. V porovnání rychlosti růstu, rostou prasata mnohem rychleji, tudíž není potřeba je tolik dopovat. Logicky z toho vyplývá, že vepřové maso je možná i o něco málo zdravější.

Ano, opět se nejedná o nejvhodnější potravinu do našich dietních jídelníčků, ovšem v objemové fázi či udržovací, není na škodu jej pro zpestření zařadit.

Slunečnicové semínka

Možná se pletu a slunečnicová semínka využívá spousta z vás, ale i přesto se zde o nich zmíním. Zcela upřímně, na jejich kouzlo jsem přišel celkem nedávno, když jsem našel půl kilové balení za pěkný peníz. Zkusil jsem a dnes si je sypu skoro do všeho. Do vloček, míchaných vajíček atd. Slunečnicové semínka jsou výborným pomocníkem nejen do diety, ale i do objemové přípravy.

Slunečnicová semínka patří k nejvýznamnějším nejkoncentrovanějším rostlinným potravinám. Jsou lehce stravitelná, pokud se dobře rozžvýkají. Semena slunečnice jsou bohatá na bílkoviny 22,8 g, tuky 49,6 g, vitamín B1, B3, B6,vitamín E 50,3 mg/100 g (což je přes 500 % doporučené denní dávky), zinek, draslík a fosfor. Nenasycené mastné kyseliny (především kyselina linolová) snižují hladinu cholesterolu v krvi a tím brání rozvoji ateriosklerózy.

Vitamín E, kterého mají slunečnicová semínka velké množství, je silným antioxidantem, jenž zabraňuje degeneraci cév. Upravuje i přilnavost krevních destiček, což snižuje riziko tvorby krevních sraženin a vzniku infarktu myokardu. Má také silný protirakovinný účinek.

O oříšcích si můžete přečíst ZDE, v mém starším článku.
 

Pro dnešek si vystačíme s těmito třemi potravinami. Opomíjených potravin je sice více, ovšem o dalších si napíšeme někdy příště. Děkuji za váš čas a těším se na vás u dalších článků.


 

Autor: Martin Křeček - Fitness trainer

Zdroj: http://www.celostnimedicina.cz/

  •