Kreatin - struktura a projevy nedostatku (II.)

Kreatin - struktura a projevy nedostatku (II.)

Druhé pokračování rozsáhlého článku a takového malého průvodce kreatinem a všemi záhadami, které se okolo jeho suplementace vyrojily, a se kterými se můžeme setkávat dnes a denně. 

Kreatin - struktura a projevy nedostatku (II.) 

V minulém článku jsme si lehce nastínili to, jakým mechanismem pracuje kreatin v našem organismu a k čemu nám vůbec je. Odkaz na tento článek naleznete zde. Ideální radou, kterou bych vám v tomto případě dal, je opravdu se na něj podívat, protože dnes budeme logicky navazovat a podíváme se na další fakta a proměnné, které v této velké kreatinové hře figurují. 

Struktura

V posledním článku jste již několik málo obrázků měli, nicméně vám chybí ten nejpodstatnější. Ten vám také dlužím. Právě tímto obrázkem nebo lépe schématem je samotná struktura kreatinu, která je tvořena aminokyselinami. Toto již víte, stejně tak víte, které to jsou. Jedná se o sloučeninu glycinu a argininu. Ty společně tvoří páteř kreatinu zvanou guanidinoacetát. Strukturu kreatinu v klasické formě a fosfokreatinu naleznete na obrázku. 

kreatin

Tímto obrázkem však dnes nechci zcela skončit. Při svém hledání jsem narazil ještě na jeden, který se více vztahuje k předchozímu prvnímu dílu článku. Nicméně poměrně hezky vysvětluje a popisuje roli kreatinu v procesu získávání energie. O ten vás nemůžu ochudit. 

Pojďme ale zpět ke struktuře kreatinu. Již jsem si něco málo řekli o tom z čeho je. K syntéze samotné se ještě vrátíme v jednom z dalších dílů. Nicméně podívejme se na strukturu i z pohledu rozpadu při tepelné úpravě. Při zahřátí, tedy i při kuchyňské úpravě, se kreatin degraduje na methylamin, který může být začleněn do toxického N-methylakrylamidu vazbou na kyselinu akrylovou a akrylamid (vyrobeného z karnosinu a kyselin asparagové). To vše je závislé na přítomnosti vysoké teploty a redukčního cukru, jako je glykogen. 

Pokud se budeme dívat dále na to, co se děje s kreatinem při vaření. Můžeme říct, že se kreatin degraduje také při odstranění molekuly vody. Přibližně 30 % kreatinu v mase může být degradováno na neúčinný kreatinin, a to za působení opět vysoké teploty, a to i během vaření (teplota do 100 °C). 

Kreatin a nedostatek pro náš organismus

Mimo to, že kreatin působí v našich svalech. Je také velmi aktivní látkou i v ostatních částech našeho organismu. Méně známým faktem je, že kreatin je jednou ze živin naší nervové soustavy. Dokonce u jedinců, kteří trpí nedostatečnou syntézou vlastního kreatinu, dochází k rozvoji mentální retardace a k autistickému chování. To vše díky omezené funkčnosti enzymu kreatin-syntáza. Bohužel, v tomto případě není doprovodná suplementace příliš účinná jako prostředek léčby, nicméně jako vhodná prevence. 

Hlavní skladovací plochou kreatinu v našem organismu jsou samozřejmě kosterní svaly. To platí nejen pro nás, ale také pro zvířata, která jsou běžnou součástí našeho potravníko koše. Nemusí tomu tak však být vždy, a to hlavně ne u vegetariánu a veganů. Právě ti jsou velmi náchylní na nedostatek kreatinu. Z tohoto důvodu je spotřeba kosterního svalu (masových výrobků) hlavním potravinovým zdrojem kreatinu. Vegetariáni a vegani dodávají do svého organismu méně jak polovinu dávky kreatinu, která by měla být přirozeně v jejich stravě. I zde je vhodná exogenní suplementace, a to zejména, pokud se snažíte jako vegetarián nebo vegan budouvat novou svalovou hmotu. V případě nedostatku kreatinu u vegetariánu a veganů byly také sledovány případy vyššího výskytu úzkostí a depresí. Tedy opět se nám do souvislostí vrací nervová soustava. 

Vidíte, že kreatin ovlivňuje mnoho aspektů našeho života a mnoho funkcí našeho organismu. Doufám, že vám tato série článků pomůže zjistit, že to není pouze něco, co ovlivňuje množství vody v těle nebo způsobuje vysoký krevní tlak. V příštím článku se podíváme již na biologickou funkci kreatinu. 

Kreatin

zdroj: examine.com
  •