Brokolice ve fitness výživě

Brokolice ve fitness výživě

Málokterá zelenina je natolik diskutovaná, aby se dostala do hledáčku sportovců, potažmo kulturistů. Brokolice je však právě jednou z nich, a to z důvodu mnoha pravd, polopravd a tvrzení ohledně jejího vlivu na vaše zdraví a hlavně sportovní výkonnost. Jak to tedy je s brokolicí? 

Brokolice ve fitness výživě

Pokud se podíváte na jakýkoliv článek o výživě nebo na jídelníčky předdních kulturistů, velmi často zde najdete brokolici. Pokud si vzpomenu na svoje mládí, tak bych na ni nejraději zapomněl. Zelenina, kterou jste tak nenáviděli ve školních jídelnách, a která nám měla nahradit tak drahocenné maso, nebo byla pouze lacinou přílohou, je dnes velmi vyhledávanou potravinou všech fitness nadšenců a zájmeců o zdravý životní styl. Právě o ní, se budeme v dnešním článku zajímat a právě ona je tím, co bude stěžejním bodem našeho povídání. Proto tedy: "Vítej brokolice v našem jídelníčku". 

O co se jedná? 

Myslím, že není třeba dlouze představovat. Tato nazelenalá zelenina pochází ze Středomoří a v naší zemi se začala hojněji pěstovat až po druhé světové válce. Přesto však nepatříme k těm největším pěstitelům. Ty bychom hledali v Itálii, Francii nebo na Ukrajině. Vyvinula se z košťáloviny, a to podobně jako například květák, kapusta nebo zelí. Právě tyto další zeleniny jsou jejími nejbližšími spojenci v potravinovém světě. Mezi její hlavní výhody patří (samozřejmě mimo chuti a zpracovatelnosti v kuchyni) ten fakt, že se jedná o velmi výhodnou potravinu, které josu přisuzovány blahodárné účinky na naše zdraví. A to i takové, které využije každý kulturista. 

Co obsahuje brokolice? 

Cíl konzumace brokolice je poměrně jasný. Je to příjem zejména vitamínu a minerálních látek. Vzpomínáte na naše maminky, které nám "cpaly" zeleninu až nám lezla ušima. Věděly, proč to dělají a dělaly to jen proto, abyste byli zdraví. Efekt konzumace zeleniny se nezměnil, nicméně vaše vnímání možná ano. A proto jste dnes přístupnější k její konzumaci. Jak jsme si tedy řekli, brokolice obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek. Především vitamin C, vitamin B2, beta-karoten, kyselinu listovou a vlákninu. Z minerálních látek pak hojně zastoupené železo, draslík, vápník, fosfor a síru.

Aby byl výčet účinných látek kompletní, nemůže samozřejmě chybět ani přehled nutričních informací a výživových hodnot brokolice. 

4,4 g

Bílkoviny

2 g

Sacharidy

1,7 g

   Z toho cukry:

0,300 g

Tuky

0 g

   Z toho nasycené mastné kyseliny:

-

   Transmastné kyseliny:

0 mg

   Cholesterol:

4,1 g

Vláknina:

0,010 g

Sodík:

77 mg

Vápník:

15

Glykemický index: 

Z tabulky vidíte, že brokolice není vhodná jenom pro svůj vysoký obsah účinných látek charakteru zdravé výživy. Nicméně je i vhodnou dietní přílohou, jako jedna z mála zelenin obsahuje více bílkoviny než sacharidů. Díky tomuto dosahuje brokolice nízkého glykemického indexu, které je pro vás nutností v dietním režimu a při snaze o hubnutí. Navíc je v ní obsaženo minimum tuku. 

Co mohu od brokolice očekávat? 

Již jsme si řekli o zdravotních účincích, podívejme se tedy na ty, které jsou pro nás nejpodstatnější. Jednou z hlavních chorob současné české populace je vysoká hladina cholesterolu, právě v tom nám může napomoci brokolice, která za pomoci vlákniny vychytává cholesterol, který není schopen se následně vstřebat. Brokolice je také bohatá na glukorafanin, který je v těle zpracováván na látku schopnou být prevencí rakoviny. Eliminuje bakterii Helikobakter pylori, která je považována za spouštěcí faktor rakoviny žaludku. Zelenina je též bohatá na indole-3-carbinol, který je silným antioxidantem. Brokolice je též prospěšná při bránění rozvoje rakoviny prostaty, prsu, děložního čípku a pro zdraví jaterní tkáně. Nicméně jaterní tkáň nění to poslední působení. Brokolice může podporovat i správné fungování nervové tkáně a činnost mozku. Díky vysokému obsahu minerálních látek ovlivňujících "hospodaření s tlakem" je také vhodnou prevencí proti vysokému krevnímu tlaku. 

Pro kulturistiku velmi zajímavou skutečností, nicméně ne zcela probádanou, je popsaný účinek na hladinu testosteronu, kterou by měla její konzumace zvyšovat. Věřme tomu, a doufejme. 

 
Vidíte, že brokolice má svoje nesporné výhody. Nejen, že je chutná, může napomáhat růstu svalové hmoty a celkové vitálnosti, ale řeší také problémy, které aktuálně sužují českou populaci strávníků napříč celým věkovým spektrem. zařaďte ji do jídelníčku alespoň 2x do týdne. Vaše tělo se vám odmění. 
 
Mgr. Jan Caha

Mgr. Jan Caha

27 let / 187 cm / 110 kg

Vzdělání:
Fakulta sportovních studií MU, Brno
 
Ostatní vzdělání a praxe
PORADCE VÝŽIVY (8 let praxe)

Fitness trenér
VÝŽIVA ve sportu (titul Bc.)
rekondiční a regenerační masér
12 let praxe v oblasti fitness, kulturistiky a doplňků stravy

aktivní naturální kulturista INBA Czech (absolutní vítěz MMČR 2013, 2. na MS 2013, vítěz Natural Universe, Mistr ČR juniorů)

 
 
  • šéfredaktor magazínu Aktin.cz
  • externí redaktor MUSCLE&FITNESS
  • reprezentační poradce, vedoucí trenérsko-metodické komise a komise mládeže ČSNS o.s.
  • přednášková činnost - Nutris, Vitaland, ČSNS o.s., Fitness Institut 
  • majitel Fitness Institut s.r.o.
 
Zájmy a sporty
kulturistika, sport obecně, zdravý životní styl, výživa a suplementace
 
  •