Grilování po kulturisticku (I.)

12. 6. 2015
Komentáře
Grilování po kulturisticku (I.)

Teplé letní dny svádí k tomu, abychom je strávili na zahradách svých domů nebo na společných grilováních, která jsou plná lahodného opečeného masa. Máme tu jeden velký grilovací speciál, ve kterém vám nabídneme informace o tom, jak správně ugrilovat pořádný steak. 

Grilování po kulturisticku (I.) 

Nevím jak vy, ale já grilování doslova miluji. Každé léto se těším na to, že vyrazím na zahradu a pogriluji, když je náhodou chladno nebo deštivo a počasí zcela nepřeje tomu, abych strávil odpoledne u grilu, neváhám a vytáhnu domácí gril se kterým Můžu pracovat i doma, a na ten skládám jedno maso za druhým. Celý dům pak voní masem. V dnešním díle se podíváme na hovězí maso a možnosti, které nám nabízí. 

Hovězí maso v kulturistice

Jedná se o velmi výhodný a oblíbený zdroj bílkovin, který si kulturisté tak nějak přivlastnili a směřují za ním svoje kroky téměř při každé volnější chvíli. Nicméně hovězí maso není pouze pro volné chvíle, máme na výběr hned několik různých "druhů", které mají svoje stupně tučnosti a rozdílný obsah bílkovin. Hovězí maso se tedy nehodí jen a pouze do objemového období, je velmi výhdoné jej využívat i v dietním režimu a při snaze o snížení hmotnosti. 

Hovězí maso má jednu z nejvyšších biologických hodnot a využitelností v "masovém" světě. Co naplat, jedná se prostě o kvalitní zdroj bílkovin. Tomu však také odpovídá cena a pro mnoho cvičenců je tím hlavním a rozhodujícím činitelem. Srovnávejte však kvality. Měli byste však vědět, že hovězí maso je pro vás daleko přínosnější, než třeba kuřecí nebo krůtí maso z velkochovů. Díky své "červenosti" obsahuje vysoké množství minerálních látek (hořčík, železo a draslík), ale také například vysoké množství kreatinu, karnitinu i CLA. Můžete tedy druhotně podporovat anabolizaci vašeho vnitřního prostředí a růst svalové hmoty. Využijte této vlastnosti. 

Jaké maso na gril? 

Jak jsem již řekl, máte na výběr z mnoha variant, které jsou pro vás různě výhodné. Proto je dobré volit tu, která svojí tučností odpovídá vašemu cíli. Obecně se v dietním období snažíte přijímat masa s nižším obsahem tuku, ale vyšším množstvím bílkovin. V období objemovém vám pak nějaký ten tuk navíc nevadí. 

V následující tabulce vždy najdete energetickou hodnotu masa v kJ a kcal / obsah tuku / obsah bílkovin / obsah sacharidů, to vše na 100 g syrového masa. 

Maso hovězí - bok 752 kJ 180 kcal 10 g 19 g 0 g
Maso hovězí - játra 544 kJ 130 kcal 3.9 g 19 g 0 g
Maso hovězí - jazyk 958 kJ 228 kcal 18.1 g 16 g 0.4 g
Maso hovězí - kližka 450 kJ 107 kcal 5 g 13 g 0 g
Maso hovězí - krk 556 kJ 133 kcal 5 g 20 g 0 g
Maso hovězí - kýta 535 kJ 128 kcal 4 g 20 g 0 g
Maso hovězí - plec 511 kJ 122 kcal 7 g 13 g 0 g
Maso hovězí - přední 961 kJ 229 kcal 17.5 g 18 g 0 g

Typická masa pro grilování

Maso hovězí - roštěnka 1006 kJ 240 kcal 13 g 28 g 0 g
Maso hovězí - srdce 462 kJ 110 kcal 1.6 g 16.8 g 0.5 g
Maso hovězí - svíčková 471 kJ 112 kcal 3.5 g 20.1 g 0 g
Maso hovězí - zadní 620 kJ 147 kcal 10 g 15 g 0 g
Maso hovězí - žebra 772 kJ 183 kcal 14 g 19 g 0 g

Věřím, že tento přehled vám stačí. My máme vybráno, nyní již jen rozpálit gril a začít propékat. Jak by měl být každý steak propečený, a co vůbec uvádí anglické názvy, které se na vás chrlí v každé gril restauraci? 

Jak propéct steak?

  • Raw (syrový) – nepečený. Kromě speciálních pokrmů, jako je např. tatarský biftek, carpaccio, se steaky takto nepodávají.

  • Blue rare nebo very rare (velmi jemně propečený) – jenom krátce ošhlehnout nad plamenem. Zvenku je opečen, avšak vevnitř zůstává krvavý.

  • Rare (jemně propečený, teplota středu 52°C) – Z vnějšku je již tmavě-hnědý a vnitřek se také začíná zabarvovat, avšak je stále rudý.
  • Medium rare (středně propečený, teplota středu 55°C) – Z vnějšku je tmavě-hnědý, střed steaku je růžový a zbytek vnitřku přechází pomalu do šedo‑hnědé poblíž povrchu. Pokud zákazník neřekne jinak, budou mu takto připraveny steaky v dobrých steakhousech.
  • Medium (teplota středu 60°C) – Úplný střed je stále růžový, ačkoli zbytek masa už je zcela propečen do šedo‑hnědé barvy.
  • Medium well, (Medium well done) (teplota středu 65°C) - Maso už je téměř celé hnědé, pouze s náznaky růžové. Šťavnatost se již vytrácí.
  • Well done (teplota středu 71°C) – Maso je již zcela propečeno skrz naskrz. Šťavnatost a jemnost masa se z větší části vytratila a maso vypadá suše a gumově a také tak chutná. Po nakrájení lze předložit pejskovi (kočka se vám asi vysměje) a zkusit štěstí znovu... Pokud si takto propečený steak objednáte v lepších restauracích, pravděpodobně se decentně pokusí Vám tuto volbu rozmluvit (v některých "steak housech" v USA je dokonce přímo odmítnou udělat) a případně nabídnout něco jiného.

Nyní již víte, jak na maso a hlavně jak na gril. V následujícím článku si již zkusíme pár steaků propéct a představit si i nějaký ten recept, který by vám mohl při přípravě hovězího masa sedět. V tomto bodě můžete být kreativní i vy, pošlete nám recepty na jancaha@aktin.cz a staňte se hlavní hvězdou tohoto kulinářského speciálu. 

zdroj: www.lucy.cz
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Jak rozhýbat střeva?
Jak rozhýbat střeva?
Ačkoli jsou gastroenterologické potíže jedněmi z těch, které poskytují značné množství obyvatelstva, nemluví se o nich příliš často. Naopak se může jednat o tabuizované téma (i mezi členy blízkých přátel či rodiny). Tento článek se proto pokusí odpovědět na co možná nejvíce otázek týkajících se právě zdravého trávení!
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
Přemýšleli jste někdy, proč máte neustále chutě na sladké? Máme pro vás odpovědi. Na vině je i nedostatek spánku a špatně složená strava, co dál?