Arašídové máslo 3x jinak

Arašídové máslo 3x jinak

Když se řekne arašídové máslo, co cítíte? Je to snad závan posedlosti nebo něco jako nutnost vaší existence? Pokud jste to právě vy, zkuste následující 3 recepty, které nesmí ve vaší kuchyni chybět. 

Arašídové máslo 3x jinak

Svět fitness je zahlcen arašídovým máslem. To by se mohlo zdát, když se se podívám do regálů obchodů, nebo snad do katalogů prodejců sportovní výživy. Arašídové máslo, mandlové máslo nebo kešu. To jsou slova, která jsou vyslovována snad všemi milovníky fitness a zdravého životního stylu, a to bez omezení toho, zda chtějí někdy v budoucnu soutěžit na prknech, nebo dělají svůj sport jen z lásky ke svému tělu, postavě a zdraví. Dnes se podíváme na 3 recepty, které musíte vyzkoušet, a které se stanou jistě součástí vašich běžných denních jídel. 

1 / Arašídové palačinky

Pancakes nebo palačinky se staly fenoménem snídaní všech fitness nadšenců. Co takhle si je tedy trochu oživit a použít pro jejich přípravu arašídové máslo. Vybírejte pečlivě. Vhodnější je varianta smoothie, která je daleko jemnější, než ta s "kousky", možná bych vám doporučil i Supernut verzi, která je nejvíce tekutá - olejová. Jste kulturisté, a tak nebudu troškařit a uděláme si hned osm palačinek. 

Ingredience na 8 palačinek

  • ovesná mouka nebo na jemno nasekané ovesné vločky (150 g) 
  • 3 vcelá vejce 
  • 30 g arašídového nebo jiného ořechového másla
  • voda nebo trocha mléka (dle hustoty) 

Postup: smícháme všechny ingredience ve velké míse a postupně přidáváme tekutinu (vodu nebo mléko) tak, až nám vznikne pastovitá - lehce tekutá substance, kterou budeme schopni péct. Vymícháme do hladka a pečeme na nepřilnavé pánvi po každé straně 1-2 minuty. Pokud máte rádi sirupy, nebo nějakou příchuť. Můžete si po upečení obohatit svůj talíř o libovolnou čokoládovou, jahodovou nebo karamelovou polevu. Případně můžete rozmíchat protein s trochou vody a udělat si zálivku z něj. Takový jahodový shake není k zahození. 

arašídové máslo

2 / Arašídová kaše s ovocem 

Co by bylo ráno bez ovesné kaše. Už si ho snad ani nedokážeme představit. I já ho každé ráno baštím a ujíždím si na něm. Možná už se ale ovesnými vločkami cpete trochu na sílu, a chtělo by to něco nové. Přimíchání mandlového nebo kešu másla do vaší oblíbené ranní kaše jistě pomůže. Věřte mi. Stejně jako zařazení "některé" z příchutí v kapkách, které jsou také dostupné v mnoha obchodech. 

Ingredience

  • 100 g ovesných vloček 
  • 1/2 banánu
  • 30 g kešu másla
  • banánová nebo vanilková příchuť v kapchách 
  • voda
  • skořice

Postup: rozmačkejte banán a smíchejte ho s kešu máslem a příchutí, přidejte vodu a pomalu vmíchávejte do vloček tak, až vytvoří kašovitou směs. Společně dejte na minutu až dvě do mikrovlnky ohřát, ne však převařit. Vzniklou kaši můžete ozdobit ještě další lžičkou kešu másla, které se v teple hezky roztáhne po povrchu, zbylou polovinou banánu a trochou skořice. Skvělá ranní snídaně je na světě. 

oatmeal

3 / Arašídová zmrzlina

Co si budeme nalhávat. Léto v nás zanechává mnoho pocitů, jedním z nich je i ten, že bychom chtěli sníst vagón zmrzliny a celou se jí třeba i pomazat, jak je vám teplo a zbožňujete ji. Ne pro všechny dietáře je to však reálné, a tak můžete využít možností, které vám nabízí arašídové máslo v kombinaci s tvarohem. 

Ingredience na 4 zmzliny

  • 250 g odtučněného tvarohu 

  • 50 g arašídového nebo mandlového másla
  • 250 g zmrzlých jahod
  • trocha jahodového sirupu 

Postup: velmi jednoduše všechny ingredience smícháte dohromady a vhodíte do mixéru. Zmrzlé jahody udělají svoji práci a vy se tak můžete těšit ze zdravé, ale přirom lahodné zmrzliny. Ideálně dejte ještě na 15 minut odstát do mrazáku, pokud by bylo venku až příliš teplo a tvaroh vám jahody rozpustil. Samozřejmostí je i možnost využití kakaa na pečení, nebo opět vanilkové příchutě v kapkách. 

  •