Ořechová másla - recenze MyProtein

Ořechová másla - recenze MyProtein

Myslím, že se mi splnil sen, který zde na našich stránkách má mnoho z nás. Nedávno se mi dostalo do rukou hned několik arašídových másel s jednoduchým úkolem: "něco z toho udělej". No a to si pište, že taky udělám. Dnes se podíváme na MyProtein másla. 

Ořechová másla - recenze MyProtein

Několik arašídových másel jen tak na mém stole. Neříkám nic, připomíná mi to časy, kdy mi bylo třináct let a poprvé do naší klubovny přišel kamarád a položil na stůl starší výtisk Playboye. Samozřejmě, berte to trochu s nadsázkou, ale mohlo by to být docela podobné. Je to takový ten stav, kdy si řeknete: "co budu dělat?". Chce se vám každé to máslo vzít a začít se v něm rýpat, máchat si prsty a nekontrolovatelně jíst jednu lžíci za druhou. Víte ale, že nemůžete. Vaše již dostatečně schopné pudy sebezáchovy říkají NE. Nejez to. Nepodléhej. Protože pokud to uděláš, budeš na další zbytek dne nepoužitelný, tvoje břicho bude chtít pod náporem kila arašídového másla explodovat a i kdybys měl celou cisternu žaludečních šťáv k dispozici, nebyl bys schopen to zpracovat. Co tedy dál? Co s tím arašídovým hustlerem dělat? 

Rozhodl jsem se, že se s vámi podělím. Dokážu si dost dobře představit, že se teď některým z vás rozzářili oči a už startujete auto a zadáváte do navigace moji adresu v Brně. No možná byste to udělali, kdybyste ji znali, ale tohle podělení nemám na mysli. Každý byste stejně dostali jen po čtvrtině lžičky, což by váš žaludek ještě více rozbouřilo, a co si budem říkat "peanut butter addiction" je věčné a já si ho chci také užít. Nabídnu vám tedy jinou formu podělení se. A sice recenzi, lehce jinou, lehce šílenou, trochu crazy, ale přece platnou. Zkusím vám z másla něco málo připravit, zkusím s ním namazat "hrušku, jablko" okurku", ukázat vám jak vůbec jednotlivé formy vypadají, jaké jsou chuťově a k čemu se mohou hodit. Ale část z toho až v dalších dílech. 

Na co tedy čekat. Rovnou si zkusme odklopit víčko a nahlédnout do konzistence všech másel, tedy alespoň tech od společnosti MyProtein (na další přijde řada příště). Ještě než to uděláme, představím vám všechny zástupce od této značky, které si zrecenzujeme. Jak jsem již řekl, jsou celkově 3. 

Co jsem tedy recenzoval? 

  • Almond butter MyProtein (smooth)
  • Peanut butter MyProtein (crunchy) 
  • Cashew butter MyProtein (crunchy) 

Nyní již k jednotlivým kouskům. No nebudu vám nic nalhávat, recenzovat tady ty kyblíky s máslem byla radost, a ještě bude. V dnešním první článku na toto téma se tedy podíváme na představení značky MyProtein ajejich másel, které se staly předmětem recenze. První, co nás samozřejmě hned zaujme je obal, i to, co se skrývá pod jeho výčkem po otevření. Proto jsem balení otevřel, zabořil do nich vidličku a s velikou dávkou másla zkusil ochutnat. Zde se neděste, všechna másla byla původně plná, ale u některých jsem se dostal k recenzi až po chvilkové nepozornosti mého centra hladu, takže jsou již z poloviny snědené. Dnes tedy hodnotíme konzistenci, celkový dojem z másla, chuť, ale také možnost použití. 

Zavedu vám sem také určité nové měřítko, kterému já sám říkám stupeň olejnatosti. Číslo 0 na stupni olejnatosti představuje naprosto tvrdou odlamující se konzistenci, číslo 5 pak představuje téměř čistí ořechový olej, který nejste schopni vidličkou nabrat. 

Almond butter MyProtein (smooth) 

Jako první se do našeho výčtu dostává mandlové máslo od výrobce MyProtein. Ten přišel s arašídovými másly jako první na fitness trh, a tak si jasně drží svoji pozici. Mandlové máslo mě popravdě napoprvé příliš neuchvátilo, chodil jsem okolo něj a nevěděl, zda zkusit nebo ne. Pokud ale podlehnete zvědavosti, čeká vás opravdový zážitek. Po otevření je má máslo přesně tu konzistenci, kterou byste od něj očekávali. Tedy lehce tekutou, ne příliš tvrdou, ale zase ne přímo olejovou. Pokud zamícháte sediment, který se drží na povrchu po delším skladování v podobě olejové vrstvičky, vytvoříte kompozici, která je ideální jako "mazadlo" na celozrnný chléb, nebo jako příměs do ovesných kaší. 

Chuť: nejprve až neutrální, poté lehce nahořklá, přesto příjemná chuť, která v sobě má nádech hořkého kakaa, mandle jako samostatné však v chuti nehledejte

Použití: ideální roztíratelná směs pro použití ve studené kuchyni, na toasty a chléb

Stupěň olejnatosti: 2

Složení: 100 % mandle se šlupkou, právě ta dodává typickou hořkou chuť 

Celkové hodnocení: 7 z 10 


 

Energie: 2594kJ/627kcal 
Bílkoviny: 25,3g 
Sacharidy: 6,5g  
z toho cukry: 4,0g
Tuk: 55,5g
z toho nasycené mastné kyseliny: 4,4g 
Vláknina: 11,7g
Sodík: 14mg 
 

Almond butter

Peanut butter MyProtein (crunchy) 

Arašídová másla známe už z dob, kdy existovaly americké týdny v nejmenovaném řetězci supermarketů. Nicméně toto arašídové máslo je jiné, je čisté a bez přídavků zbytečností. Máte ze tedy jen a pouze arašídy. Když ho otevřete, okamžitě se na vás vyvalí typická vůně arašídů. Pokud se podívám na konzistenci, tak se opět po delší době utvoří lehký olejový sediment, a to zvláště ve variantě "crunchy". Pokud se probojujete dolů a dokážete ho spojit s hodně "tvrdým základem", kterým jsou usedlé arašídové kousky, bude se na vás smát již slušná arašídová pochoutka, která si najde svoje místo nejspíše v uzobávání lžičkou a v pečených dobrotách. Chuťově mi však imponovala ze všech zkoušených másel nejméně. 

Chuť: ze tří testovaných pro mě osobně nejméně příjemná, typická chuť nesolených arašídů rozdrčených do malých kousků a pasty, s nahořklým závěrem a nádechem bramborové nati

Použití: do ovesných kaší, ale i do slané teplé kuchyně, na pečení nebo jako součást nádivek

Stupeň olejnatosti: 1 

Složení: 100 % arašídy se šlupkou, ta je původcem hořkosti v příchuti 

Celkové hodnocení: 6 z 10 

Nutriční hodnoty: 100g másla obsahuje:
Energie: 2402kJ 
Energie: 579kcal
Bílkoviny: 29.6g 
Sacharidy: 11.6g 
(z toho cukry): 5.9g 
Tuky: 46.0g
(z toho nasycené mastné kyseliny): 8.2g 
Vláknina: 8.5g
Sodík: Trace
 

Peanut butter

Cashew butter MyProtein (crunchy) 

Na závěr jsem si nechal variantu produktu, která je doslova tou největší hvězdou mezi ořechovými másly. Je to kešu máslo, tedy pravé pražené "kešulky" rozmačkané do ořechové pasty. Oblíbené nejen mnou, ale všemi spotřebiteli. Myslím, že otevření tohoto másla nebudete dlouho zdržovat. Svojí konzistencí se kešu máslo řadí po bok prvního testovaného, tedy na úroveň mandlového másla. Pokud bych srovnával "crunchy" konzistence, tak tato je daleko jemnější než arašídová. Chuť másla je neuvěřitelná, těžko se popisuje, přesto jsem to zkusil. Je to slast a požitek, možná ještě lepší je varianta "smooth", která je ale těže návyková. 

Chuť: lehce nasládlá krémovitá chuť s nádechem smetany, chuťově nejpříjemnější varianta

Použití: snadno roztíratelné, přesto ideálně použitelné do sladkých kaší i na pečení

Stupeň olejnatosti: 2

Složení: 96 % kešu ořechy a 4 % slunečnicový olej, který je zde zřejmě jako původce oné lehce smetanové chuti, ale také krémovitosti výsledného produktu

Celkové hodnocení: 9 z 10 

Nutriční hodnoty: Nutriční hodnoty na 100g výrobku:
Energie: 2420kJ 
Energie: 584kcal
Bílkoviny: 20.9g 
Sacharidy: 16.7g 
(z toho cukry): 4.4g 
Tuky: 67.2g
(z toho nasycené mastné kyseliny): 9.5g 
Vláknina: 2.0g
Sodík: 0.015g
 

Cashew butter myprotein


Tři másla, tři příběhy. Vyberte si sami, který z nich budete prožívat. Každé máslo je pro někoho jiného. Muži si pochutnají na arašídovém másle, většina žen pak na kešu másle. Dívky, které rád zvedají železo a neholdují množství aerobních aktivit zase budou milovat máslo mandlové. Tímto však nekončíme, testujeme dál. 

  •