Jan Caha - "na tréninku s profíky"

17. 7. 2015
Komentáře
Jan Caha - "na tréninku s profíky"

Naturální kulturista a šéfredaktor našeho internetového magazínu se v uplynulých třech dnech pohyboval po Praze, aby absolvovat tréninky s profesionálními sportovci. Na pořadu dne byl Milan Šádek, Katka Kyptová a Jirka Tkadlčík. Přinášíme vám krátký report, z celého dění. Na videa se těšte již ke konci tohoto měsíce. 

Jan Caha - "na tréninku s profíky"

Blogy z přípravy na jaro už vám zde přinášet nemohu. Je po přípravě a já si statečně připisuji každé kilo, které je nahoře od soutěží. Kéž by to byla jen svalová hmota a forma se držela, i tak mám ale od soutěžní hmotnosti před stažením vody asi jen 2 kg nahoře, což se v těchto teplých letních dnech hodí. Co se děje dál? Možná jste si všimli na mém instagramu nebo facebooku, že jsem vyrazil z Brna do Prahy, kde jsem si dal pár tréninků s osobnostmi naší fitness a kulturistické scény. Tento nový projekt připravujeme na našich stránkách již nějakou chvíli, nicméně nyní dozrál čas a vše se začíná hezky realizovat. Přináším vám tedy krátký report ze všech tréninků, které jsem měl možnost absolvovat. Více pak najdete ve videích, které se pro vás již zpracovávají, a které vám tréninky přiblíží ještě daleko více. 

1 / Trénink s Milanem Šádkem

Jako první jsem zvolil trénink s mistrem svého řemesla. Milan Šádek je nejmladším českým profesionálem a tuším, že i nejmladším profesionálem v kategorii do 212 liber. Již jsme  spolu v jeho přípravách trénovali, nicméně naposledy v zimě 2012, kdy jak jsme s vtipem poznamenali "jsme to dělali ještě pro zábavu". Na tom se samozřejmě nic nezměnilo, nicméně oba jsme se od té doby lehce posunuli. 

Pro náš trénink jsme nemohli vybrat jiné místo než Olympia fitness Opatov. Zde se schází kulturistická smetánka z celé Prahy a na jednom místě zde potkáte Milana Šádka, Jirku Lasíka, Vláďu Pajiče, Benna Cristovaa nebo Veroniku Javorskou. Jednoduše, kdo chce potkat hvězdy, choďte cvičit do Olympie. V úterý večer nás čekal trénink zad. Spíše pocitově než na maximální zvednutou hmotnost, nicméně dotahy na mrtvolu s 260 kg se již zdály poměrně těžké. Hezky od začátku jsme se zaměřovali na spodní část zad, a tak jsem měl monost vyzkoušet si přítahy na horní kladce paralelním hmatem před tělo, přítahy na spodní kladce v sedě na medicinbalu, shyby s maximálně pomalou negativní fázi pohybu, přítahy na spodní kladce ve stoji, již zmíněné dotahy v kleci na dřepy, nebo stahování s horním náhonem na Hammeru. Celkem jsme absolvovali asi 7 cviků po 3‑4 sériích. Docela slušná porce pro dokonalé rozmlácení zad. Milan už nám hezky najíždí a těším se na jeho formu. 

2 / Trénink s Jirkou Tkadlčíkem 

Na tento trénink jsem šel již ze značnou svalovkou v zádech a po ranním tréninku s physiquem Michalem Komosným i s celkouvým rozbouráním. Nicméně stále velmi natěšený na novinky, které si pro mě Jirka připravil. Pokud jsem u Milana mluvil o posledním společném tréninku v roce 2012, tak u Jirky to bylo naposledy v roce 2009. Tehdy ještě na kolejích v Brně, jako dva velmi mladí kluci a spolu s dalším úspěšným závodníkem Honzou Páleníčkem. Asi zde tekla dobrá voda, a tak se stále ještě všichni pohybujeme ve fitness a bojujeme na sportovním poli. Jirka je dnes jediným českým strongman profesionálem v kategorii do 105 kg. Je však velmi úspěšný i v kategorii open, kde se "tahá" s o řád těžšími soupeři.  

Na trénink jsem musel tentokrát dorazit za ním do bouchárny Jonas gym v Praze. No a nečekalo mě nic lehkého. Záda a ramena jsme hned na začátku rozpálili výrazovým tlakem s něčím, co připomíná zadní nápravu z auta. Tady jsem si dal svůj osobáček 105 kg, pokračovali přenášením "oblázku" o hmotnosti 100 kg a budováním skalky, potahali jsme jednoručku s hmotností 60 kg a poběhali po parkovišti s naloženou osou na mrtvý tah až k 260 kg. To však nebylo stále vše. Proč si to nespestřit i Atlasovým kamenem o hmotnosti 110 kg, nebo mrtvým tahem s gumama. V tom jsem se dotal na 305 kg, Jirka si pak potáhl svých 408 kg. Víc se opravdu na činku již nevešlo. Musím říct, že tenhle trénink byl síla. Pro Jirku asi malina, nebo se tak aspoň tvářil, pro mě ukázka, že na tom sice nejsem tak špatně se sílou, ale že to chce ještě trochu poladit. No nic, Jirku čeká velká strongman budoucnost a já se těším, že nám ukáže kde jsou hranice síly běžného středoevropana. 

3 / Trénink s Katkou Kyptovou 

Tuhle lahůdku jsem si nechal na závěr svého "výletu" do Prahy a nakonec jsem moc rád, že to byl právě ten poslední trénink. Fitness ikona a skvělá závodnice Katka Kyptová se stala strůjcem destrukce dolních končetin, na kterou jsem se sjeli do perfektního a hvězdného Victory fitness. S Katkou jsme se sice na pár akcích potkali, naposledy tuším na jaře roku 2011 na focení pro Aktin.cz, nicméně společně jsme prozatím ještě netrénovali. Katka je aktuálně asi 4 měsíce před soutěží v profesionálním physique žen IFBB. 

Hned úvod dal tušit, že to nebude žádný med. Ostatně před tím mě varoval i Milan Šádek. No i tak jsem se těšil. Domluvili jsme se na intenzivním tréninku. Počkejte, oprava, super intenzivním. A přesně to se konalo. Začátek velmi snadný, rozehřátí na páse nesmí chybět, poté pět sérií předkopávání v supersérii s výpady v chůzi, následovaly čelní dřepy až do hmotnosti činky 100 kg, poté supersérie pomalých hacken dřepů a dynamického legpressu, zakopávání v supersérii s výskoky ve dřepu, další výpady tentokrát s powerbagem v supersérii s dřepy do výskoku, poté mountainclimber přes celé Victory fitness, žabáci a kačáci, a následné doprotažení na hyperextenzích. Myslím, že Marek Mičánek za kamerou se náramně bavil, když mi vypověděla pravá noha službu a já se poroučel vyčerpaný k zemi. Musím uznat, že tento trénink si budou moje nohy ještě dlouho pamatovat a já také. Byl superintenzivní, ale pro mě velmi přínosný. Miluji takové tréninky, přesně tak mají u profesionálů vypadat. 

Praha je tedy za námi. Ne tak ale tento seriál setkání a videí, které pro vás připravujeme. Už dnes vím, že si nechám naložit od brněnských crossfiterů, zkusím si potrénovat s jedním veleúspěšným fighterem, vyzkouším i nějakou celebritu, ale potrénuji i s úspěšnou bikinkou nebo s physique závodníky. Těším se na každý trénink. A i vy se těšte, první videa budou dostupná již koncem tohoto měsíce. 

8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Jak nejlépe cvičit prsní svaly? K velkému hrudníku benchpress prostě nestačí! Na jaké cviky bychom ve svém tréninku prsních svalů neměli zapomínat?
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Přáli byste si pevné, kulaté a dokonalé hýždě? S trochou vytrvalosti se vám tenhle sen snadno splní! Přinášíme vám přehled 10 účinných cviků pro zpevnění hýžďových svalů, které vám pomohou k vytvarovanému a pevnému zadku.