Co najdete v syrovátkové bílkovině?

Co najdete v syrovátkové bílkovině?

Že se již orientujete v proteinových přípravcích, ale možná byste chtěli znát něco více ze samotného podhoubí proteinových přípravků a jejich obsahu? Podívejte se společně s námi na to, jaké zajímavé aminokyselinové frakce v proteinových přípravcích najdete. 

Co najdete v syrovátkové bílkovině?

Syrovátkový protein pro vás není úplnou záhadou. V dnešní době se jedná o nejvyužívanější zdroj bílkovin v podobě supementů, který zaplavuje trh nepřeberným množstvím různých variant a příchutí. To, že se jedná o komplexní zdroj bílkovin s vysokou biologickou hodnotou s velkým zastoupením větvených aminokyselin BCAA, ale také bílkovinnu, která je povětšinou velmi instantní, nabízí kvalitní chuťový zážitek a pokud je zbavena mléčného tuku a cukru, tak je i nejstravitelnější bílkovinou, kterou můžeme v suplementech najít, vám asi nemusím připomínat. Nicméně aspoň pro jistotu. Co se ale ukrývá pod názvem syrovátková bílkovina dále? Není to totiž jen a pouze o bílkovinnách, je to také o tom, co najdeme pod nimi. Právě to bude náplní dnešního povídání. 

Aminokyseliny v syrovátce jsou seskupeny do proteinových struktur, nebo je zde můžeme najít obrazně plavat, jako "volné" aminokyseliny. Ty, které jsou seskupeny do proteinových struktur označujeme jako "peptidy" a mohou mít jedinečné vlastnosti založené na sekvenci aminokyselin (různému poskládání, na které odpovídá naše tělo a poptává jej). Bioaktivní peptidy v syrovátce jsou jedním ze dvou hlavních důvodů, proč máme syrovátku tak oblíbenou, a proč je vlastně tak využitelná. Tím druhým je samotné složení jednotlivých aminokyselin.
 
Aminokyseliny v syrovátkové bílkovině mohou být formovány do různých řádů, a vytvořit unikátní bioaktivní peptidy. Kromě rozdílů ve složení aminokyselin, mohou mít i jednotlivé zdroje bílkovin různé účinky prostřednictvím svých bioaktivních peptidů. První čtyři v následujícím přehledu jsou tím nejdůležitějším, co v syrovátkovém proteinu najdeme. Další jejich obsah doplňují. 
 
 
ß-laktoglobulin (A a B) najdeme v syrovátkové bílkovině asi nejhojněji s tím, že varianty A je zde zhruba dvojnásobně oproti B. Laktoglobulin A najdeme v oncetraci od 1290mg a 2280mg na litr syrovátky a 2-4 g (kombinovaný A a B) na litr mléka v případě celkového součtu A i B laktglobulinu. ß-laktoglobulin je hlavním bioaktivním peptidem v syrovátce. V případě varianty B se jedná o aminokysleinovou sekvenci ze 162 aminokyselin s molekulovou hmotností 18,227kDa bohaté na leucin (13,5%). A varianta je tou známější varianta. Beta-laktoglobulin, má schopnost vázat amfifilní molekuly rozpustné v tucích a mohou zvýšit absorpci živin rozpustných v tucích. Sám o sobě obsahuje protein přibližně čtvrtinu (25,1%) rozvětvených aminokyselin, které podporují proteosyntézu a snižují katabolismus svalové tkáně. 
 
Alfa-laktalbumin najdeme v syrovátkové bílkovině v koncetraci asi 0,6-1,7g na litr plnotučného mléka s přesnější odhady na 1.2-1.5g na litr syrovátky. Alfa-laktalbumin je sekvence 123 aminokyselin se dvěma variantami (A a B) a referenční varianty (B). Obsahuje vyoské množství všech esenciálních aminokyselin je leucinu (10,6%), kyseliny asparagové (10,6%) a cysteinu (6,5%) a má molekulovou hmotnost 14,178kDa. Je velmi podstatný pro rostoucí organismus, tedy v u kojenců, ale také při růstu svalové hmoty. Je velmi blízký lidskému alfa-laktalmbuminu, který najdeme v mateřském mléce, a to až ze 72%. Je důležitý pro správný chod obranyschopnosti člověka a růst svalové hmoty. 
 
Bovine Serum Albumin (BSA), který najdeme v koncetraci asi 0,4 g na litr mléka. To je asi 1,5% z celkové obsahu bílkovin mléčných proteinů. Jeho relativní nedostatek můžee sledovat v kaseinových produktech, proto bychom měli využívat právě ze syrovátkové bílkoviny. Jedná se o nejdelší sekvenci aminokyselin, kterých je celkem 583 s molekulovou hmotností 66,399kDa.  Jeho hlavní podstatou přenos molekul rozpustných v tucích, tedy některých léků, vitamínů, ale také aktivních látek a enzymů. 
 
Imunoglobuliny, které zahrnují do 1% celkového obsahu bílkovin mléčného proteinu jsou podstatným mechanismem v prevenci onemocnění. V samotném syrovátkovém proteinu je jejich obsah navýšen na 8% celkového obsahu proteinů. U syrovátky existuje celá řada imunoglobulinů (IgGl, IgG2a (A1 a A2), IgG2b a IgG3, IgA, M, E a D). Jeden imunoglobulin klasifikovány jako SS2-mikroglobulinu je také označována jako lactollin. Díky nim jsou syrovátkové bílkoviny největším zdrojem aminokyseliny cystein (glutathion syntézy) a má velmi podstatnou interakci s imunitním systémem. 
 
Glykomakropeptidy (SVP), které jsou technicky daleko více obsaženy v kaseinových proteinech, se nacházejí i v syrovátkové bílkovině. Jsou zkoumány hlavně pro svůj vliv na pocit hladu a potlačení chuti k jídlo, ke kterým přispívají. Jsou tedy vhodné do dietních režimů.
 
Lactoferrin - peptid vázající železo má účinky proti rakovině. Jsou obsaženy v syrovátkovém proteinu v koncetraci asi 0,56-1,64mg / g syrovátkové bílkoviny (koncentrát), nebo asi 0,5 až 1,6% hmotnosti syrovátky. 
 
Dále můžeme najít další aktivní látky Lactotstatin, NOP-47 (prekurzor oxidu dusnatého) a laktoperoxidázu. 
 
Sami vidíte, že suplementace syrovátkovým proteinem má svůj smysl a neměli byste jeho příjem podceňovat. Nemusí vám nutně pomoci jenom a cestě a velými objemy svalové hmoty, ale také jako prostředek pro zlepšení vašeho zdraví. 
 
 
  •