Kasein pro vaši anabolickou noc

8. 11. 2015
Komentáře
Kasein pro vaši anabolickou noc

Proteinových přípravků je v dnešní době až přehršel. Není tedy divu, že je velmi složité se v nich zorientovat a získat ten pro sebe nejvýhodnější. Možná se vám zdá, že na noc je volba jasná. Prostě kasein nebo tvaroh. Není to ale tak jednoduché. Jaké kaseinové proteiny byste měli využívat? 

Kasein pro vaši anabolickou noc

Pokud se podíváte na jakýkoliv produkt, který je popsán jako tzv. "night protein", najdete jeho nejpodstatenější složku právě v podobě kaseinové bílkoviny. Ta by měla zaujímat více jak 50 %. Což znamená, že i ve složení ji budete hledat jako hlavní bílkovinu. Kaseinová bílkovina je využívaná pro výrobu proteinových přípravků charakteristických dlouhou dobou vstřebávání, právě to je výhodnost, ze které těží night proteiny. Délka vstřebávání kaseinové bílkoviny je dle jejího množství a kvality funkčnosti rávící soustavy až na hranici 7 hodin. Sami se tedy dovtípíte, že se jedná o velmi výhodnou variantu bílkovin pro pokrytí nočních potřeb vašeho organismu po aminokyselinách, které se použijí pro regeneraci svalové tkáně. 

Kde se ale vlastně bere kaseinová bílkovina? Vy sami ji budete znát jako tvaroh nebo tvarohovitou hmotu, kterou můžete využít těsně před spaním. Nicméně ani tvaroh není základní surovinou a tou nejzákladnější v případě kaseinu je běžné kravské mléko. Ano, přesně to, které vám dnes stojí v ledničce a vy se na něj velmi často díváte s despektem rovným bílému jedu. Jedná se po syrovátce o druhou složku mléčné bílkoviny. V mléce se nachází jak syrovátková bílkovina, tak bílkovina kaseinová. Kasein zabírá celkem 80 % všech bílkovin mléka, což je velmi podstatné množství, syrovátka pak pouhých 20 %.

Pokud se budeme zaobírat samotným výběrem produktu nebo kaseinové bílkoviny, můžeme se na něj dívat celkem ze tří pohledů, tří různých variant. A sice dle zpracování dané suroviny. První variantou je ta nejstarší a nejzákladnější, tedy ve formě kaseinátu. Následuje micelární kasein, a prozatím ne zcela dostupnou novinkou je "kasein hydrolyzovaný". 

Který kasein vybrat? 

Kaseinát vápenatý, kaseinát sodný, Kaseinát draselný jsou základní suroviny, které jsou určené  jako nízkoprocentní aditivum do potravinářských polotovarů. Pro vysrážení se používá jedno z chemických činidel, a to dle koncovky názvu daného kaseinátu. Díky velmi vysokému stupni denaturace je narušena primární, sekundární i terciální struktura bílkoviny (narušení formy micel), což ovlivňuje jak chuť, tak stravitelnost proteinu. Od těchto produktů dejte raději ruce pryč. Pokud nic jiného, tak zbytečně vyhazujete peníze za těžko stravitelnou nebo snad nevyužitelnou bílkovinu. Tuto si nevybírejte. 

Micelární kasein je dnes jedna z nejkvalitnějších surovin pro výrobu kaseinových proteinových přípravků. Micelární kasein se vyrábí ultrafiltrací mléčné bílkoviny. Při tomto procesu se odstraňuje laktóza a mléčný tuk, což je samo o sobě pro vstřebatelnost velmi výhodné. Výsledkem je 85 % bílkovinný koncentrát. Micelární kasein obsahuje v průměru více jak 80 % micelárního kaseinu a zbytky syrovátkového proteinu. Výhodou micelárního kaseinu oproti kaseinátu je lepší vstřebatelnost a využitelnost. Není denaturován a jako micelární kasein v žaludku tzv. ,,zrosolovatí“ a postupně se dostává díky ochrannému obalu (micele) přes trávící trakt, aniž by zůstal nevyužit. 

Poslední variantou, která je pro nás zatím ne příliš dostupná, je hydrolyovaný kasein. Jistě znáte pojem hydrolýza ve spojení se syrovátkovou bílkovinou. Zde nám urychluje celý proces trávení dané bílkoviny. U kaseinu to platí jen z části, tím nejpodstatnějším je, že tento proces podporuje kvalitu vstřebání bílkoviny v tenkém střevě. Díky velmi kyselému ph žaludku, se tradiční kaseinová bílkovina ve formě tvarohu tráví ne zcela účinně a dokonale, dalo by se říct až nahodile. Hydrolyzovaný kasein tento neduh odstraňuje a nabízí trávícímu systému již snadno vstřebatelnou variantu. Lehce se nám zkracuje čas potřebný na trávení, nicméně ani 5‑6 hodin pro trávení bílkoviny není od věci. 

Jak užívat kasein? 

Z informací, které jste se dozvěděli vidíte, že kasein a jeho působení je hlavně před spaním nebo na noc. Zde se nebojte trochu experimentovat s dávkou. Metabolická kapacita vašeho organismu je nastavena zhruba na úrovni 8‑10 g strávené bílkoviny za hodinu, pokud vezmu v podtaz, že tuto bílkovinu trávím až 7 hodin. Jsem teoreticky schopen strávit okolo 50‑60 g bílkoviny v jednorázové kaseinové porci. To je vaše maximum. Nicméně vězte, že vás dokáže velmi slušně zatížit a zaplnit. Začínejte tedy na dávce 30 g čisté bílkoviny, a od té se posouvejte dále, až do té doby, kdy ráno po probuzení nebudete cítit hlad. Zde je vaše hranice pro trávení kaseinové bílkoviny. 

Pokud chcete vhodně regenerovat, je kaseinová bílkovina jasnou volbou. Neváhejte a využijte její potenciál, vyšší množství glutaminu i to, že vás dokáže před spaním velmi hezky zasytit a podpořit regenerační a anabolické procesy ve vašem organismu. 

Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
Přemýšleli jste někdy, proč máte neustále chutě na sladké? Máme pro vás odpovědi. Na vině je i nedostatek spánku a špatně složená strava, co dál?