Ovesné vločky ve fitness výživě

Ovesné vločky ve fitness výživě

Ovesné vločky jsou dokonalou fitness potravinou. Dnes a denně si je sypeme do svých misek, a to zejména ráno na snídani tak, abychom dokázali zasytit svoje žaludky a předešli pozdnímu dopolednímu hladu. Čím jsou ale pro nás vločky důležité. 

Ovesné vločky ve fitness výživě

Nevím, kdo z nás by si dokázal představit snídani bez ovesných vloček. Ano, chápu. Jednou se bez nich obejdete, dvakrát možná také, ale podobně jako vejce, tak i vločky jsou zcela jasnou a neoddělitelnou součástí naší snídaně. Proč ale? Proč našly takovou oblibu. Možná tím prvním důvodem, co by nás mohl napadnout, je fakt, že podobně jako kuře s rýží, tak i vločky spadají do kategorie tzv. zvykových potravin. To znamená těch potravin, které měly v jídelníčcích dřívejších kulturistů nezastupitelné místo a my naše předchůdce jednoduše kopírujeme a snažíme se těžit z jejich vědění. Ano, zvyková složka u potravin, zejména v kulturistice velmi platí. Proč bychom se pak cpali tvarohem nebo se snažili konzumovat kuřecí maso tolik, že už nám z toho skoro roste peří. Jednoduše jsme zatížěni dřívejší zkušeností a neflexibilita našeho sportu je problémem. Nicméně u vloček toto zcela neplatí. 

Tím hlavním důvodem, proč vločky patří do naší snídaně, a nejen snídaně, je fakt, že jsou ideální fitness potravinou. Ano, řeknu to ještě jednou - ideální fitness potravinou. Hned si řekněme několik hlavních důvodů proč. 

Nízký glykemický index

Možná víte, že hlavním kritériem pro výběr zdroje sacharidů, je glykemický index. Tedy schopnost dané potraviny zvednout hladinu krevního cukru a v návaznosti na to vyprovokovat odpovídající odraz produkce insulinu. Právě insulin je pro vás během dne tím největším "strašákem", kterého můžete hledat. Insulin je tím mediátorem, který vám zabezpečuje nárůst tukových rezerv a navyšování množství tělesného tuku. Docela často se o něm také dozvíte, že je tím nejanaboličtějším hormonem. Je to pravda, ale co je proces anabolizace? Je to adaptační proces zvětšování množství tkáně, a to nejen té svalové, ale také tukové. Vy tedy budete využívat anabolického efektu insulinu jen v období okolo tréninku. Všude jinde vás zajímá to, aby potraviny, které konzumujete, měly glykemický index co nejnižší. 

Glykemický index ovesných vloček je 49 


To je velmi důležité číslo, protože pokud se podíváme mezi ostatní polysacharidové potraviny, budeme vědět, že ovesné vločky jsou jedny s nejnižším glykemickým indexem, které můžeme ve své stravě využít. Ba co více, i když máte polysacharidovou potravinu, která má relativně nízký glykemický index, poměrně často se vám stane, že ji nedokážete vhodně zpracovat. Buď projde vysokou teplotou, nebo v ní polysacharidové řetězce vystavíte mechanickému poničení a glykemický index se logicky navýší. Tato potravina se pak chová jako "jednodušší" sacharid. U vloček se vám toto stane velmi málo. Pokud s nimi budete manipulovat, pravděpodobně je nebudete péct, ale zalijete je horkou vodou nebo je budete vařit pod teplotou 100 °C. Glykemický index této potraviny se zvyšuje jen velmi málo. K tomuto bodu by se tedy dalo dodat, že nemají jen a pouze nízký glykemický index, ale sacharidy v této potravině jsou pro váš fitness rozvoj velmi kvalitní. 

Vysoký obsah vlákniny

Jde ostatně ruku v ruce s předchozím bodem. Čím vyšší obsah vlákniny v dané potravině, tím nižší má glykemický index. Právě proto milujeme ovesné vločky. Vláknina hezky v našem trávícím organismu bobtná, a to díky rozpustné a nerozpustné vláknině. Upravuje pasáž tráveniny střevem, upravuje peristaltiku a napomáhá dobré funkci trávícího systému. A nejen to, vláknina vás dokáže nasytit na delší dobu, než rychle stravitelné sacharidy bez podílu vlákniny. Můžeme tedy mluvit i o tom, že bude zamezovat tomu, abyste konzumovali přemíru nevhodné energie. 

V ovesných vločkách najdeme 12-14 % vlákniny


Nicméně i u vlákniny musíme lehce počítat. Ideálním množstvím je 35 g denně. Snažte se tuto dávku nepřekračovat, i vysoké množství vlákniny s sebou nese určité neduhy. Vláknina může vychytávat některé velmi důležité minerální látky, zejména pak železo, které může našemu organismu kriticky chybět. 

Vyvážené makroživiny

Již jsem se zde dotkl toho, že v ovesných vločkách je zastoupení vhodných polysacharidů. Nicméně to není vše. Najdeteme zde také poměrně vysoké zastoupení bílkovin. A sice až 16 %. To není málo, pokud si představíme, že můžete denně sníst až 200 g ovesných vloček. Navíc, s těmito 16 % musíte docela jistě počítat. Biologická hodnota bílkoviny je na čísle 70. V této hladině se pohybují například i některé druhy masa, luštěniny nebo například tvaroh. Tím ale makroživiny nekončí. Opět zde najdete i tuky, a to z celých 8 %. Ty jsou zastoupeny zejména mononenasycenými mastnými kyselinami, které mohou pomoci snížit hladinu celkového cholesterolu a rozumně vyvažují poměr mezi polynenasycenými a nasycenými mastnými kyselinami ve vaší stravě. 

Ovesné vločky obsahují až 16 % bílkoviny

Obsah LEPKU ale...

Celý svět se obává lepku. Osobně to považuji trochu za "haló efekt" a módní vlnu opovržení potravinami, které lepek obsahují. Nicméně můžeme alespoň u některých krevních skupin a ženského pohlaví sledovat nesnášenlivost lepku a zdravotní komplikace, které tato nesnášenlivost vyvolává. V případě ovesných vloček sice sledujeme obsah lepku, nicméně lepek z ovesných vloček ve formě bílkoviny avenin zřejmě nezpůsobuje nesnášenlivost. I jako celiak tedy můžete vytěžit z jejich kvality. 

Vhodné složení mikroživin

V posledním bodě nesmíme zapomenout ani na obsah mikroživin v ovesných vločkách. Ty sice tak často nesledujeme, nicméně jsou mediátory všech životních a metabolických pochodů. Jsou vynikajícím zdrojem vitaminů, zejména pak vitaminů A, B1, B2, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové.

Jak jsem zmínil na začátku. Já osobně považuji ovesné vločky za fitness potravinu budoucnosti, nebojte se tedy využít jejich potenciálu hned a nyní tak, abyste v budoucnu dosáhli cílů, o kterých sníte. 

Autor: Jan Caha

  •