4 mýty ve fitness výživě

4 mýty ve fitness výživě

Ve výživě stále panuje mnoho polopravd a omylů, kterých se drží stále ještě velká část fitness veřejnosti, a snaží se je slepě následovat a učit se z nich. Nejvíce zatíženou skupinou jsou právě začátečníci. Jaké jsou ty hlavní a zásadní chyby a omyly, se kterými se setkáváme neustále v našich poradnách výživy? Podívejte se v dnešním článku s námi.

4 mýty ve fitness výživě

Možná se mi to zdá, možná také ne. Nicméně celá fitness populace, nebo i zájemci, kteří chodí na moje povídání nebo přednášky o výživě, se stále uzavírají mezi dva mlýnské kameny. Jeden se jmenuje "zvyk" a druhý se jmenuje "nevědomost". Tyto dva kameny je semílají stále více a více, a to až do bodu, kdy nedokážou již ani oni sami určit, jestli jejich počínání je správné a přináší jim výsledky, nebo se zcela netrefili a s jiným přístupem by mohli mít zcela jinou odpověď organismu. V dnešním článku se pokusím některé z nich vyvrátit a navést vás trochu na jinou odpověď na vámi často kladené dotazy nebo "mýty", kterými se většina z nás obklopuje. 

1 / Čím více bílkoviny, tím lépe

Bílkoviny jsou velmi důležitou makroživinou. O tom se asi společně nebudeme přít. Jsou základním strukturním substrátem pro všechny aktivní tkáně a buňky, enzymy a hormony. Stejně tak jsou základním stavebním prvkem svalových bílkovin. Bez nich to jednoduše nejde. Nemůžete budovat svalovou hmotu, pokud nepřijímáte dostatečné množství bílkovin ze stravy. To je fakt, kterého je nutno se v kulturistice a fitness držet. Nicméně vše má své hranice. Stejně jako nedostatek, tak i nadbytek bílkovin má svoje neduhy, na které je nutno u konzumace myslet.

V nedávných dobách platilo, že více bílkovin, znamená i větší svalové přírůstky. No, není tomu tak. Dokonce se může stát, že čím vyšší příjem budete mít, tím hůře dokážete bílkoviny využít a jejich dopad na váš organismus nebude mít takovou efektivnost, jakou byste od nich vyžadovali. Ve své stravě se držte pod hranicí 2 g bílkoviny na 1 kg tělesné hmotnosti. Vyjímečně se můžete dostat až k 2,5 g/kg, nicméně právě tady by měl být váš strop. Přetížení jater a ledvin jako prostředníků metabolismu nadbytku bílkovin, je na snadě. Nezatěžujte se. Ba co více, doprovodná energie z přemíry makroživin v jídelníčku může způsobit nechtěné ukládání energie do tukových zásob. 

Správné řešení: konzumujte maximálně 2-2,5 g bílkoviny na 1 kg vaší hmotnosti denně


2 / Když hubnu, musím vynechat tuk

Hubnutí je sice primárně o tuku, nicméně o tom, který dokážete využít jako energetický zdroj pro vaše pochody v organismu. Hubnutí je tedy zejména a hlavně o tom, jestli dokážete svoje tělo dostat do energetické nerovnováhy takové, aby dokázalo využít vlastní zásobní tuk. Pokud bude právě v této nerovnováze, tedy v negativní energetické bilanci, nebude mít důvod ani prostor pro to, aby si ukládalo další zásoby, bude je muset naopak vydávat. 

Ba co více, tím hlavním hormonem, který potencuje ukládání tělesného tuku, je právě inzulin. Ten je také nejsilnějším inhibitorem hormon senitivní lipázy, která se stárá o využití tuku jako zdroje energie. Vaším cílem tedy jistě není ponižovat jeho funkčnost. 

Tuk není jako jediná makroživina podněcující produkci inzulinu. Nebojte se ho tedy ve své stravě při snaze o hubnutí. Ba naopak, tím hlavním mediátorem, který byste měli omezovat, a na který byste se měli dívat jsou zejména sacharidy. Pracujte hlavně s nimi. 

Správné řešení: přijímejte 1 g/kg tuku denně a omezujte svůj E přijem ze sacharidů


3 / Kuře a rýže jsou nejlepším fitness jídlem

Trochu se mi zdá, že zejména mnoho začátečníků se nechá zbytečně uzavřít v kleštích starého klišé, tím je kuřecí maso s rýží, tvaroh nebo třeba čisté vaječné bílky na snídani. Nejedí prakticky nic jiného, a právě v ttěchto jídlech vidí ten hlavní potenciál růstu a rozvoje svého vlastního těla. Chyba lávky. V dnešní době máte přece spoustu možností, co zvolil pro svoji optimální výživu a kuře s rýží to rozhodně není. Čím si myslíte, že se liší kuřecí maso od krůtího, libového vepřiového nebo hovězího. Ve využitelnost prakticky v ničem. Ba co více, náhradní varianty jsou mnohdy výhodnější, než stará klasika. 

Správné řešení: nahraďte kuřecí maso zdroji, kterémi jsou například krůtí maso, hovězí, libové vepřové, zvěřina, ryby nebo králík. Rýži pak můžete nahradit ovesnými vločkami, rannými bramborami, žitným nebo celozrnným pečivem, vaječnými těstovinami nebo grilovanou zeleninou. 


4 / Doplňky stravy zabezpečí požadovené výsledky

Ano, bez doplňků stravy to dnes již bohužel nejde. Přeci jen, pokud si představíme kvalitu současné výživy a dostupnost potravin, stejně jako to, že naše těla při tréninku extrémně přetěžujeme. Je nutné svoji běžnou výživu lehce doplnit. Nicméně si nemyslete, že doplňky stravy spasí vaši nevhodnou výživu, nebo snad opraví chyby, které ve výživě děláte. Doplňky stravy jsou stále jen doplňky, nic víc. Sáhněte po nich až v té době, kdy budete na hranici s kvalitou svého jídelníčku a s využitím živin z nich. Ne dříve. Nejprve se podívejte kriticky na svoji stravu a až poté hledejte řešení, jak ji obohatit. Ba co více, většina doplňků stravy (neenergetického potenciálu) pracuje primárně s placebo efektem. Ale tím vám jistě nechci brát iluze. 

Správné řešení: doplňky stravy by neměly zaujímat více jak 30 % celkového denního energetického příjmu


  •