Tento článek obsahuje dlouho neaktualizovaná sdělení. Doporučujeme vyhledat článek novějšího data publikace.

Extrakty pro lepší spalování tuku

Aktin Redakce
Aktin Redakce 5. 12. 2015
Extrakty pro lepší spalování tuku

Před Vánocemi sice není nejlepší období, kdy se bavit o spalování tuku. Nicméně hned po nich, přijde ta doba, kdy je po spalovačích až extrémní poptávka. Co tedy využít, abyste ten svůj tuk trochu potrápili? Připravte se dopředu. 

Autor: Jan Caha

Extrakty pro lepší spalování tuku

Nejlepší je vždy to, co nám dá příroda sama. Ať už jsou to samotné živiny, vitamíny, nebo právě tak i extrakty. To věděli již staré "babky kořenářky", když doporučovaly bylinková léčiva, dnes se k jejich odkazům vracíme. Spalování tuku sice nikdy nebylo tolik v módě jako nyní, nicméně již od pradávna se užívají a užívaly látky, které potencují lepší využití tuku a snižování jeho zásob. Jaké tedy všechny spalovače můžeme použít pro lepší vypalování tuku? 

Extrakt z kůry hořkého pomeranče (synefrin) - synefrin je účinná látka vyskytující se v oplodí rostliny Citrus aurantium - (pomerančovník hořký) můžeme ho znát také z tradiční čínské medicíny. Synefrin se podílí a používá především k odbourávání tuků, snižování hmotnosti a energetizaci organizmu. Synefrin mobilizuje tukové zásoby a podporuje termogenezi. Zvyšuje metabolický obrat, aniž by měl negativní vliv na srdeční činnost či krevní tlak. To je výhoda oproti například kofeinu, nebo dříve velmi hojně užívaného a dnes zakázaného efedrinu. Synefrin zrychluje metabolismus, což souvisí se zvýšeným spalováním energie (kalorií). Podporuje tři hlavní mechanismy vedoucí ke ztrátě tělesné hmotnosti - odbourávání lipidů (tuků), zvyšování energetického výdeje a eliminaci nadbytečné vody v organizmu. Vysvětlení této funkce synefrinu nalezneme v tom, že specificky stimuluje beta-3 receptory, čímž dochází k stimulaci lipidového metabolismu bez vedlejších účinků. Doporučená denní dávka povolená českou legislativou je 10 mg, ideální denní dávka se pohybuje od 10-25 mg.

Extrakt z kayenského pepře - další velmi zajímavou látkou je kayenský pepř, ten obsahuje vysokou dávku látky zvané kapsaicin. Kapsaicin (kapsicin, capsaicin) je rostlinný alkaloid, který je zodpovědný za pálivou chuť papriky, a je hlavním alkaloidem paprik Capsicum. Pro savce včetně člověka je dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku. Mimo jeho pálivých účinků na tkáně, má i termogenní efekt, ten je zodpovědný podobně jako u synefrinu za jeho schopnost spalovat tuk podporou zrychlení metabolismu.

Extrakt z plodu Garcinia (HCA) - kyselina hydroxy-citronová (dále jen HCA) se získává z dužiny plodu Garcinia. Sportovci silových disciplín ji prozatím nemají příliš v oblibě, i když je velmi použitelná nejen v období, kdy se snažíme shodit přebytečný tuk.HCA nepůsobí na centrální nerovový systém, vyhneme se tedy ovlivnění, které je tak často zmiňováno jako negativní efekt kofeinu. HCA působí na enzym „ATP citrátlyáza“ a utlumuje jeho funkci. Tím je ovlivněn proces tvorby tuku. Mimo přímého vlivu na ukládání tělesného tuku, má HCA i schopnost snižovat chuť k jídlu. Suplementací HCA můžeme zabránit odbourávání svalové hmoty a zároveň podporujeme spalování tělesného tuku.

Extrakt ze zelené kávy – je odlišný od klasicky pražených černých kávových zrn a jejich extraktů. Důvodem je pražení, které ničí některé velmi významné látky. K nejvýznamnějším obsaženým látkám patří fenolické sloučeniny, z kterých je nejdůležitější kyselina chlorogenová. Tato látka je řazena mezi antioxidanty, ale může společně s kofeinem (taktéž obsaženým) napomáhat snižování vstřebávání cukru a tím přeměně jeho nadbytku v těle na tuk. Tento vnitřní tuk se většinou hromadí v oblasti břicha a obklopuje srdce, játra, slinivku nebo ledviny a navyšuje riziko vzniku civilizačních onemocnění.

Extrakt ze zeleného čaje – účinné látky ze zeleného čaje nazýváme katechiny. Tyto látky jsou zodpovědné za pozitivní účinek při spalování tuku. Nejúčinnějším katechinem je epigalokatechingalát - EGCG. EGCG je velmi silným antioxidantem, u kterého byl zároveň zjištěn vliv na syntézu mastných kyselin. Zelený čaj tedy nejen napomáhá tukovému metabolismu, zabraňuje také novotvorbě tukové hmoty.  

Extrakt ze skořice – tento extrakt získávaný z dřevnaté kůry skořice je v současné době zkoumán zejména pro svůj vliv na oddálení cukrovky, Alzheimerovy choroby a rakoviny. Má však i svůj pozitivní termogenní vliv na organismus sportovce snažícího se o snížení hladiny tuku v organismu. Skořice snižuje hladinu krevního cukru, a tak během výkonu startuje lipidový metabolismus, ke kterému tak dochází daleko dříve.

Extrakt ze zázvoru – látkou s velmi bohatým využitím je i zázvor resp. v přípravku použitý extrakt ze zázvoru. Ten nejen že zlepšuje trávení a podporuje látkovou výměnu, ale opět působí jako silný antioxidant a má mírné termogenní vlastnosti.

Extrakt z hořkého pomeranče – kůra hořkého pomeranče obsahuje látku zvanou synefrin. Synefrin je velmi účinný a považuje se za vhodnou náhradu dnes zakázaného efedrinu. Je látkou s thermogenním působením. Napomáhá využití tuku jako zdroje energie pro tvorbu tepla.

Přidej se k 36 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________