Extrakty pro lepší spalování tuku

Extrakty pro lepší spalování tuku

Před Vánocemi sice není nejlepší období, kdy se bavit o spalování tuku. Nicméně hned po nich, přijde ta doba, kdy je po spalovačích až extrémní poptávka. Co tedy využít, abyste ten svůj tuk trochu potrápili? Připravte se dopředu. 

Autor: Jan Caha

Extrakty pro lepší spalování tuku

Nejlepší je vždy to, co nám dá příroda sama. Ať už jsou to samotné živiny, vitamíny, nebo právě tak i extrakty. To věděli již staré "babky kořenářky", když doporučovaly bylinková léčiva, dnes se k jejich odkazům vracíme. Spalování tuku sice nikdy nebylo tolik v módě jako nyní, nicméně již od pradávna se užívají a užívaly látky, které potencují lepší využití tuku a snižování jeho zásob. Jaké tedy všechny spalovače můžeme použít pro lepší vypalování tuku? 

Extrakt z kůry hořkého pomeranče (synefrin) - synefrin je účinná látka vyskytující se v oplodí rostliny Citrus aurantium - (pomerančovník hořký) můžeme ho znát také z tradiční čínské medicíny. Synefrin se podílí a používá především k odbourávání tuků, snižování hmotnosti a energetizaci organizmu. Synefrin mobilizuje tukové zásoby a podporuje termogenezi. Zvyšuje metabolický obrat, aniž by měl negativní vliv na srdeční činnost či krevní tlak. To je výhoda oproti například kofeinu, nebo dříve velmi hojně užívaného a dnes zakázaného efedrinu. Synefrin zrychluje metabolismus, což souvisí se zvýšeným spalováním energie (kalorií). Podporuje tři hlavní mechanismy vedoucí ke ztrátě tělesné hmotnosti - odbourávání lipidů (tuků), zvyšování energetického výdeje a eliminaci nadbytečné vody v organizmu. Vysvětlení této funkce synefrinu nalezneme v tom, že specificky stimuluje beta-3 receptory, čímž dochází k stimulaci lipidového metabolismu bez vedlejších účinků. Doporučená denní dávka povolená českou legislativou je 10 mg, ideální denní dávka se pohybuje od 10-25 mg.

Extrakt z kayenského pepře - další velmi zajímavou látkou je kayenský pepř, ten obsahuje vysokou dávku látky zvané kapsaicin. Kapsaicin (kapsicin, capsaicin) je rostlinný alkaloid, který je zodpovědný za pálivou chuť papriky, a je hlavním alkaloidem paprik Capsicum. Pro savce včetně člověka je dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku. Mimo jeho pálivých účinků na tkáně, má i termogenní efekt, ten je zodpovědný podobně jako u synefrinu za jeho schopnost spalovat tuk podporou zrychlení metabolismu.

Extrakt z plodu Garcinia (HCA) - kyselina hydroxy-citronová (dále jen HCA) se získává z dužiny plodu Garcinia. Sportovci silových disciplín ji prozatím nemají příliš v oblibě, i když je velmi použitelná nejen v období, kdy se snažíme shodit přebytečný tuk.HCA nepůsobí na centrální nerovový systém, vyhneme se tedy ovlivnění, které je tak často zmiňováno jako negativní efekt kofeinu. HCA působí na enzym „ATP citrátlyáza“ a utlumuje jeho funkci. Tím je ovlivněn proces tvorby tuku. Mimo přímého vlivu na ukládání tělesného tuku, má HCA i schopnost snižovat chuť k jídlu. Suplementací HCA můžeme zabránit odbourávání svalové hmoty a zároveň podporujeme spalování tělesného tuku.

Extrakt ze zelené kávy – je odlišný od klasicky pražených černých kávových zrn a jejich extraktů. Důvodem je pražení, které ničí některé velmi významné látky. K nejvýznamnějším obsaženým látkám patří fenolické sloučeniny, z kterých je nejdůležitější kyselina chlorogenová. Tato látka je řazena mezi antioxidanty, ale může společně s kofeinem (taktéž obsaženým) napomáhat snižování vstřebávání cukru a tím přeměně jeho nadbytku v těle na tuk. Tento vnitřní tuk se většinou hromadí v oblasti břicha a obklopuje srdce, játra, slinivku nebo ledviny a navyšuje riziko vzniku civilizačních onemocnění.

Extrakt ze zeleného čaje – účinné látky ze zeleného čaje nazýváme katechiny. Tyto látky jsou zodpovědné za pozitivní účinek při spalování tuku. Nejúčinnějším katechinem je epigalokatechingalát - EGCG. EGCG je velmi silným antioxidantem, u kterého byl zároveň zjištěn vliv na syntézu mastných kyselin. Zelený čaj tedy nejen napomáhá tukovému metabolismu, zabraňuje také novotvorbě tukové hmoty.  

Extrakt ze skořice – tento extrakt získávaný z dřevnaté kůry skořice je v současné době zkoumán zejména pro svůj vliv na oddálení cukrovky, Alzheimerovy choroby a rakoviny. Má však i svůj pozitivní termogenní vliv na organismus sportovce snažícího se o snížení hladiny tuku v organismu. Skořice snižuje hladinu krevního cukru, a tak během výkonu startuje lipidový metabolismus, ke kterému tak dochází daleko dříve.

Extrakt ze zázvoru – látkou s velmi bohatým využitím je i zázvor resp. v přípravku použitý extrakt ze zázvoru. Ten nejen že zlepšuje trávení a podporuje látkovou výměnu, ale opět působí jako silný antioxidant a má mírné termogenní vlastnosti.

Extrakt z hořkého pomeranče – kůra hořkého pomeranče obsahuje látku zvanou synefrin. Synefrin je velmi účinný a považuje se za vhodnou náhradu dnes zakázaného efedrinu. Je látkou s thermogenním působením. Napomáhá využití tuku jako zdroje energie pro tvorbu tepla.

  •