5 nejlepších kardio aktivit: zvýší kondici a zlepší náladu

Komentáře
1
5 nejlepších kardio aktivit: zvýší kondici a zlepší náladu
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam
  • Kardio cvičení je druh fyzické aktivity, při kterém tělo namáháte nepřetržitě delší dobu při nižší intenzitě.
  • Mezi nejoblíbenější kardio aktivity patří běh, jízda na kole nebo plavání.
  • Kardio cvičení rozvíjí fyzické dovednosti jiným způsobem než posilování, se kterým se ideálně doplňuje.

Kardio cvičení neboli aerobní fyzická aktivita je druh cvičení, při kterém zátěž vykonáváte nepřetržitě po dobu nejméně několika desítek minut. Tomu je přizpůsobena také intenzita cvičení, která je v porovnání s posilováním nižší. Aerobní aktivity mají na lidský organismus odlišný vliv v porovnání s posilováním. Jaké jsou plusy a mínusy kardio cvičení a jakým způsobem pomůže se zvýšením fyzické kondice?

Kardio cvičení je ideální způsob pro zvýšení fyzické kondice

Různé druhy pohybové aktivity přináší lidskému tělu odlišné benefity, proto nejlepším způsobem péče o tělo je druhy fyzické aktivity pravidelně střídat. Nakonec právě kombinace aerobního cvičení spolu s pravidelným posilováním patří mezi hlavní doporučení Světové zdravotnické organizace pro udržení fyzického i psychického zdraví.

Hlavní výhodou kardio cvičení je rozvoj kardiorespirační kondice, což se projeví zvýšením “fyzičky” a také příznivým vlivem na srdečně-cévní systém. Právě kardiorespirační kondici lze měřit prostřednictvím parametru VO2max, který si můžete nechat změřit u sportovního lékaře nebo nechat odhadnout chytrým telefonem nebo chytrými hodinkami.

Optimální hodnoty VO2max pro muže a ženy v různých věkových skupinách uvádíme v tabulce níže, která pochází ze studie Schvartze a Reibolda:

5 nejlepších kardio aktivit: zvýší kondici a zlepší náladu

Již několik týdnů pravidelné kardio aktivity může vést ke zvýšení hodnoty VO2max i o několik desítek procent. Díky tomu se budete méně zadýchávat, sníží se vám klidová tepová frekvence a ve fyzické aktivitě se budete průběžně zlepšovat.

Je kardio cvičení ideální prostředek pro hubnutí?

Aerobní aktivita bývá doporučována jako součást redukčních diet pro zvýšení energetického výdeje. Jde opravdu o nejúčinnější aktivitu pro hubnutí? Pravdou je, že kardio aktivita vede ke značnému energetickému výdeji, často vyššímu než v případě posilování. Jelikož hubnutí je důsledek negativní kalorické bilance, je aerobní aktivita značným pomocníkem k jejímu dosažení.

Na druhou stranu ani posilování či intervalové tréninky typu HIIT nelze v tomto ohledu podceňovat. V rámci těchto výkonů sice nedochází k tak velkému energetickému výdeji během samotné aktivity, vede však ke zvýšenému pálení kalorií v době po jejich dokončení. Pro účinné výsledky je proto vhodné kombinovat různé druhy fyzické aktivity, jelikož každý přispívá k redukci hmotnosti jiným způsobem.

5 nejlepších aktivit pro kardio cvičení

1. Běhání

Běh patří mezi nejpopulárnější sporty na celém světě, rozhodně však ne mezi ty nejjednodušší. Běhání je totiž relativně fyzicky náročná aktivita, proto se nebojte v začátcích začít s indiánským během nebo s rychlou chůzí. Běh naopak není vhodný pro osoby s vysokým stupněm nadváhy, v takovém případě je lepší zvolit aktivity typu chůze.

5 nejlepších kardio aktivit: zvýší kondici a zlepší náladu

2. Cyklistika

Jízda na kole patří mezi ideální sporty, které kombinují možnost poznávání nových míst spolu s fyzickou aktivitou. Cyklistice se můžete věnovat venku i vevnitř na spinningu, vybere si proto úplně každý.

3. Plavání

Plavání patří mezi skvělé aerobní sporty, při kterém si vedle zvýšení kondice můžete zvýšit kloubní rozsah či flexibilitu. Navíc je plavání oblíbená regenerační aktivita například ve dny mimo posilovnu nebo jako součást rekonvalescence po zranění či po nemoci.

4. Inline brusle

Jízda na kolečkových bruslích patří mezi nejoblíbenější letní aktivity zvlášť na cyklostezkách podél řek. Jízda na inline bruslích rozvíjí svaly dolních končetin a hamstringů, je proto ideálním doplňkem posilování v rámci netréninkových dnů.

5. Chůze

Chůze patří mezi nejméně náročné aerobní aktivity, je proto vhodná i pro úplné začátečníky. To však stále neznamená, že je z hlediska rozvoje kondice neefektivní, nakonec v podobě rychlé chůze může být stejně účinná jako klasické vytrvalostní sporty.

Co si z toho vzít?

Kardio cvičení spadá pod aerobní aktivity a od posilování se liší tím, že jde o nepřetržitou fyzickou aktivitu o nižší intenzitě. Mezi hlavní přínosy kardio cvičení patří pozitivní vliv na rozvoj kardiorespirační kondice, podporuje také zdravý psychický stav a v neposlední řadě pomáhá s kontrolou či redukcí hmotnosti.

Nejjednodušší formou kardio cvičení je chůze venku či na páse, naproti tomu běh patří mezi nejnáročnější aerobní aktivity, které jsou vhodné pro aktivní sportovce. Skvělými způsoby jak spojit výlety s fyzickou aktivitou jsou cyklistika a jízda na inline bruslích, jako způsob aktivní regenerace je zase oblíbené plavání.

6 důvodů, proč začít běhat
6 důvodů, proč začít běhat
Běh je super pomocníkem nejen při hubnutí. Víte ale, jaké další výhody má a proč byste ho měli zařadit do svého tréninkového plánu?
Nesnášíte cvičení? 10 zábavných způsobů, jak se více hýbat
Nesnášíte cvičení? 10 zábavných způsobů, jak se více hýbat
Chcete se více hýbat, ale nevíte, co by vás zrovna bavilo? Mrkněte na nový článek a nechte se inspirovat některou z řady zábavných aktivit, při kterých spálíte spoustu kalorií, a přitom nebudete mít ani pocit, že se musíte namáhat.
15 tipů na hubnutí chůzí: za hodinu spálíte až 680 kcal
15 tipů na hubnutí chůzí: za hodinu spálíte až 680 kcal
Kdo by to byl řekl, že takovou nenáročnou chůzí se dá zhubnout. A přece je to možné! Jak na to a na co dalšího si dát pozor?
VO2max: k čemu slouží a jak ho změřit?
VO2max: k čemu slouží a jak ho změřit?
VO2max patří mezi nejznámější ukazatele aerobní výkonnosti. Co vypovídá o naší kondici a jakým způsobem ho snadno a přesně změřit?
7 důvodů, proč jsem díky plavání zdravější i výkonnější
7 důvodů, proč jsem díky plavání zdravější i výkonnější
Přirozený pohyb nemusí být nutně jen chůze a běh. Dejte šanci i plavání a buďte ještě rychlejší, pohyblivější a štíhlejší.
Indiánský běh: trénink vhodný i pro úplné začátečníky
Indiánský běh: trénink vhodný i pro úplné začátečníky
Indiánský běh je skvělý trénink vhodný i pro úplné začátečníky. Jak s ním postupně začít a na co si dát pozor?
Pohybem ku zdraví: kolik fyzické aktivity je tak akorát?
Pohybem ku zdraví: kolik fyzické aktivity je tak akorát?
Pohybová aktivita by měla být součástí životního stylu v každém věku. Kolik času věnovat pohybové aktivitě v jednotlivých věkových skupinách pro udržení jejích zdravotních benefitů?
Jakou roli má aerobní trénink pro hubnutí?
Jakou roli má aerobní trénink pro hubnutí?
Snažíte se zhubnout a nevíte, kde začít? Aerobní trénink je účinnou formou pohybu pro podporu spalování tuků a je v tomhle ohledu nepřekonatelný, ale i tak na to můžete jít trochu chytřeji. Jak ho zařadit do tréninkového plánu?
After-burn efekt po fyzické aktivitě. Jaká je pravda?
After-burn efekt po fyzické aktivitě. Jaká je pravda?
U čeho spálím vice energie, u kardia nebo u silového tréninku? V této otázce bude velice těžké určit pomyslného vítěze, i když spor o to, který trénink je efektivnější ve vztahu ke spalování energie nebo tuku, je více než věčný. Jaká jsou fakta, co je EPOC, a co to znamená after-burn efekt?
Proč jsou inline brusle skvělým letním sportem
Proč jsou inline brusle skvělým letním sportem
Jízda na kolečkových bruslích je skvělý způsob, jak si v létě zasportovat a protáhnout ztuhlé svaly. Existuje ale celá řada dalších důvodů, proč na inliny vyrazit. Víte, jaké to jsou?
Souboj kol: je pro vás lepší spinning nebo outdoor cycling?
Souboj kol: je pro vás lepší spinning nebo outdoor cycling?
Spinning i outdoor cycling patří mezi velice populární sporty už několik desetiletí. Důvody jsou jasné - efektivní a zdraví prospěšný sport s možností funkce kardia i v rámci nabrání svalové síly. Má ale jedna z variant něco, co ta druhá postrádá? Která je lepší na hubnutí a která naopak pomůže vaší peněžence? Odpověď naleznete v tomto článku!
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!