Vánoční cukroví "zdravěji"

13. 12. 2015
Komentáře
Vánoční cukroví "zdravěji"

Každý rok řešíme jednu základní otázku, jak na Vánoce nepřibrat, a hlavně být co nejštíhlejší i přes to, že si chceme Vánoce užít naplno. To povětšinou nejde bez cukroví, můžete tedy zvolit i to, které je pro vás zdravější. 

Vánoční cukroví "zdravěji" 

Cukr, cukr a zase cukr...v dnešní době a zejména okolo zimních svátků, které máme tak rádi. Neskloňujeme takřka nic jiného. Bez cukroví si však málokdo dokáže vánoční svátky představit a o to méně si dokážeme představit to, že bychom je nekonzumovali. Máme však i jinou volbu. Můžeme zvolit zdravější varianty cukroví, které naplné vaše chuťové pohárky zcela stejně. 

Kokosové slepované hvězdičky

Na přípravu potřebujete (cca 20 kousků – jeden průměrný plech):

  • 120 g mouky (ideálně pšeničné celozrnné, nebo upravte poměru 50:50 s hladkou bílou)

  • 60g kvalitního másla nebo Flóry light
  • 80 g strouhaného kokosu
  • 1 balíček kokosového pudingu (např. dr Oetker)
  • sladidlo stévie
  • 250ml vody

Postup:

Nejprve připravíme těsto. Smícháme mouku s fruktózou a 50 g strouhaného kokosu. Přidáme rozehřáté máslo, vše smícháme a vytvoříme vláčné těsto. To necháme na dvě hodiny ztuhnout v ledničce.

Mezitím si připravíme krém. 150 ml vody dáme vařit a přidáme k ní 30 g kokosu (asi 3 velké lžíce). Ve vedlejší míse zamícháme asi 100 ml vody s kokosovým pudinkem. Pokud chcete, můžete sem přidat i stévii. Tuto směs vmícháme do vařící se směsi vody a kokosu a celý krém vaříme, dokud nezhoustne. Po vychladnutí směsi do ní můžeme vmíchat i kousek másla. Až se těsto odleží, vykrajujeme z něj hvězdičky a pečeme ve vyhřáté troubě asi 10 minut na 180 °C. Poté, co vyndáme zlatavé hvězdičky z trouby a trochu vychladnou, slepujeme vždy dvě hvězdičky pomocí kokosového krému.

Celozrnné vánoční placičky

Na přípravu potřebujete (cca 15 kousků – jeden průměrný plech):

  • 250g ovesných vloček
  • 2 ks vejce
  • sladidlo stévie nebo sukralóza
  • 125 g másla (Hera nebo jiné kvalitní máslo; Flora light)
  • ½ balíčku prášku do pečiva

Postup:

Rozehřejeme máslo a opražíme na něm ovesné vločky. Po chvilce přidáme sladidlo, vmícháme a necháme ho zapracovat do hmoty. Poté vysypeme do misky a necháme vychladnout. Následně vmícháme 2 vejce, špetku soli a kypřící prášek. (Pokud chcete mír recept zajímavější, můžete použít také balíček rozinek nebo sušeného ovoce.) Vymastíme a vysypeme plech moukou, uděláme malé kulaté placičky (díky kypřícímu prášku nakynou, takže nechte mezi placičkami mezery), a pečeme ve středně vyhřáté troubě (150°C) asi 12 minut nebo dokud sušenky nezhnědnou a uprostřed se nezpevní.

Zdravé a rychlé kokosky

Na přípravu potřebujete (asi 15kokosek):

  • 200g strouhaného kokosu
  • 1 velká lžíce celozrnné mouky
  • 2 velké lžíce kokosového krému (můžete použít kokosový puding, kokosové mléko, nebo smíchat mléko s kokosem a nechat přes noc v lednici ztuhnout)
  • 2 lžíce mléka
  • 4 lžíce sirupu agáve
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Postup:

Všechny ingredience pečlivě smícháme. Vznikne vláčné těsto, nebo spíše kaše, kterou uhladíme a vložíme do mikrovlnné trouby na 3 minuty. Směs se trochu vysuší. Na plech s pečícím papírem (nebo vymazaný a vysypaný) klademe lžičkou kokosové těsto a snažíme se o oválky. Na 160°C pečeme 15 minut, dokud lehce nezhnědnou a kokosky necháme vychladnout, aby se nám v ruce nerozdrobily.

Banánky v čokoládě

Nakonec něco sladšího. Místo běžné mléčné čokolády ale použijte čokoládu s vysokým obsahem kakaa (jsou kvalitnější a ne tolik kalorické) nebo karobovou čokoládu, náhražku mléčné čokolády, obsahující hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl, vitamíny A, B, D a vlákniny. Pokud k těmto čokoládám nemáte přístup, zvolte alespoň kvalitní čokoládu na vaření.
Na přípravu potřebujete (cca 20 kousků):

  • 2 banány
  • Malé balení piškotů
  • 1 balení čokolády (s vysokým obsahem kakaa, karobovou nebo běžnou na vaření)
  • Párátka nebo kousky špejlí

Postup:

Nakrájejte banány na malé kousky a umisťujte je vždy mezi dva piškoty. Jejich stabilitu zabezpečte napíchnutím párátka přes všechny tři vrstvy. Na pánvičce rozehřejte čokoládu a banánky v ní namáčejte (pokud chcete více tekutou směs, můžete použít mléko a trochu kakaa, nebo použít ztužovací tuk – ale s tím kvůli linii opatrně!) Nechte čokoládu okapat, na piškotu ztuhnout a rovnou podávejte.

Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
6 skupin potravin, které pomohou při zácpě
Zácpa občas potká každého z nás a není to nic příjemného. Dá se jí ale zbavit, stejně jako je možné jí předcházet. V článku si řekneme, které potraviny bychom měli v jídelníčku mít, aby nás trápila co nejméně.
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušovaný půst: Výhody i stinné stránky "zázračné" metody
Přerušované hladovění alias Intermittent fasting vzal svět sportu a výživy útokem. Co se skrývá pod tímto způsobem stravování a je to něco pro vás? Odpovědi na vaše otázky najdete uvnitř článku.
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Puriny ve stravě a dna: kdy je potřeba dát si pozor?
Při zvýšené hladiny kyseliny močové v organismu je vhodné omezit příjem purinů ve stravě. Jakých potravin se to týká a co bychom ve stravě naopak neměli vynechat?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Nedostatek železa: co způsobuje a jak ho doplnit?
Železa v těle moc nemáme, i přesto je pro fungování organismu nepostradatelné. Jaké funkce v těle železo plní a z jakých potravin jej nejlépe doplníme?
12 důvodů, proč máte pořád hlad
12 důvodů, proč máte pořád hlad
Dali jste si jasný cíl, ke kterému se snažíte dostat, má to ale jeden háček... Pořád vás trápí hlad, který vám může bránit v dosažení výsledků. Máme pro vás 12 tipů, díky kterým ho jednou provždy porazíte.
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
7 důvodů, proč máte nekončící chuť na sladké
Přemýšleli jste někdy, proč máte neustále chutě na sladké? Máme pro vás odpovědi. Na vině je i nedostatek spánku a špatně složená strava, co dál?