Michaela Palová: "Crossfit je ojedinělým sportem"

17. 2. 2016
Komentáře
Michaela Palová: "Crossfit je ojedinělým sportem"

Hledáte nejúspěšnější závodnici v CrossFitu v posledním roce? Zavítejte do Brna, právě zde se nachází a trénuje. Michaela Palová si v loňském roce splnila několik opravdu velkých sportovních snů a cílů a již se těší, jak bude závodit v letošním roce a opět sbírat cenné kovy a medaile. Pro magazín Aktin.cz ji vyzpovídal Honza Kavalír. 

Michaela Palová: "CrossFit je ojedinělým sportem."

Míšo, mohla by ses prosím na začátek rozhovoru představit čtenářům, kteří doposud crossfit tolik nesledovali a neznají tě?

Pocházím ze Zlína, kde jsem začala s crossfitem. Momentálně trénuji a pracuji v Brně v Crossfit New Park. Letos mi bude 26 let, aktivnímu sportování se věnuji 9 let a v crossfitu se pohybuji dva a půl roku. Crossfit jsem na vlastní kůži okusila poprvé v Brně na závodech pořádaných Michalem Velkovem - Big one cross challenge. Tam jsem se opravdu poprvé dostala za hranice svým možností. Závod mi ukázal, že i jako dlouholetý sportovec najdu věci, na kterých se dá pracovat. Tím se pro mě crossfit stal aktivitou číslo jedna. Nyní téměř veškerý čas trávím v gymu. At už je to na mém vlastním tréninku, nebo s lidmi na lekcích. Naplňuje mě, že můžu trénovat a posouvat se dál, a že mohu získané zkušenosti předávat lidem.

Loňský rok potvrdil, že jsi v současnosti tou nejlepším českou závodnicí v crossfitu. Jak jsi s rokem 2015 spokojená, jak ho hodnotíš a jaké výsledky ti udělaly největší radost?

V loňském roce jsem absolvovala hodně závodů, především těch mezinárodních. Tím pro mě byl rok 2015 nejlepším závodním vůbec. Nejvíc si cením účasti na The Athlete games v Manchesteru. Byl to pro mě největší závod, kde jsem se mohla setkat s regionálními a games závodnicemi. Konečné 32. místo pro mě bylo obrovským úspěchem a zároveň velká zkušenost. Dalším velkým závodem byl French throwdown, můj vůbec první velký mezinárodní závod, a stal se mou srdcovou záležitostí. Tam jsem se dokázala probojovat do finále a obsadit konečné 7. místo. A posledním závodem, který si taky vydobyl místo v mém srdci, je Cyprus throwdown, který jsem absolvovala na podzim a na který jsem byla pozvána. Obsadila jsem tam konečné 2. místo.

Open jsou hned za rohem. Jak jsi na tento velký fitness test připravena a s jakými cíli do něj vstupuješ?

Myslím, že jsem připravena asi nejmíň, jak bych mohla být. Podzim byl pro mě náročnější, měla jsem hodně závodů a potýkala jsem se s menšími zdravotními problémy. Momentálně bojuji s psychikou a v době tréninku nejsem schopná se 100% soustředit. I tak neupouštím od tréninkového nasazení, motivace pro tento rok je velká. Letos to budou moje třetí open. Chtěla bych se umístit líp než loňský rok.

Kde v současnosti trénuješ a kde plánuješ absolvovat soutěžní WODka do Open? Pojedeš je sama, nebo s někým?

V současnosti se připravuji v Crossfit New park, kde také plánuji odjet celé open. Ale vzhledem k tomu, že jednotlivé wod jezdím minimálně dvakrát, nebráním se myšlence zajet si to i v jiných gymech. Záleží, jaké budou wod. Pokud bude možnost, tak bych si určitě chtěla dát závodní „challenge‘‘ s někým i mimo New park.

V New Parku trávíš tedy hodně času. Jak si podle tebe vybavením a možnostmi stojí tento gym v českém a evropském měřítku? Je něco, co ti tam třeba chybí?

Tak myslím, že New park svou velikostí a vybavením může konkurovat i evropským CF boxům. Trochu postrádám jedny z posledních tréninkových vychytávek jako je například assault bike.

Pozn. Redakce:  Assault Bike už do New Parku dorazil. Míše tedy nic nechybí.

Začátkem února jsi trávila nějaký čas v Itálii. Pochlub se, co nového návštěva Itálie přinesla.

Do Itálie jsem byla pozvána jedním z Italských trenérů Andreou Crocerim z Crossfit Civitanova. Poprvé jsme se potkali na soutěži Cyprus Throwdwon, kde mě oslovil jako atletku s možným potenciálem. Domluvili jsme termín a pozval mě do jeho crossfit boxu na pár tréninkový dní, během kterých si mě otestoval. Tím začala naše tréninková spolupráce a zařadil mě do jeho Elitního týmu Crossfit Civitanova. Takže teď už se připravuji podle jeho programingu.

Tak to bude dobré téma pro nějaký budoucí rozhovor. Pojďme dál. Jak vypadá týden v životě Míši Palové - atletky? Můžeš čtenářům popsat, co zvládáš odcvičit od pondělí do neděle?

Tak snažím se trénovat 5‑6x týdně a z toho některé dny jsou dvoufázové. Momentálně nemám přesně danou časovou strukturu, dělá mi problém si řádně rozvrhnout čas. Někdy se dostávám do situací, že v tréninkový den, kdy mám zároveň i hodně práce, si dám rest a doháním to jindy. Na tréninku strávím v průměru 2,5 hodiny. Pokud mám dvoufázový trénink, tak druhá fáze už je kratší. Jednotlivé fáze se snažím vyplnit co nejpestřeji, abych během týdne zvládla co nejvíc cviků. Vzpírání se věnuju minimálně 5x týdně. Kladu na to velký důraz, vzhledem k tomu, že je to technicky velmi náročná disciplína. Silový trénink zařazuju 4‑5x týdně. Se sílou se hodně trápím, bývám po ní docela rozsekaná a těžko se mi regeneruje. Největší problém mám s gymnastikou (veškeré cviky na hrazdě, kruhy, hspu, hs walk, double unders ). Hrazda asi nikdy nebude má silná stránka. Zařazuju ji hlavně do druhé tréninkové fáze. Pravidelně zařazuji běžecké tréninky 1‑2x týdně.  Od března chci i pravidelně začít plavat a to minimálně 2x týdně.

Rozepiš se prosím ještě o tom, jak vnímáš rozdíly v regeneraci mezi tréninkem na sílu a na vytrvalost. Je tohle hodně náročné? Musíš trénovat dvě odlišné činnosti a zlepšovat se v nich.

Podle mě je to jedna z těch nejnáročnějších věcí, která dělá crossfit ojedinělým sportem. Neustále musíte rozvíjet všechny dovednosti, být schopní v tréninku ze síly přejít plynule na vytrvalost a udržet pracovní kapacitu po delší dobu.

Silový trénink je pro mě vždy náročnější. Tam regenerace trvá mnohem déle oproti rychlostním nebo vytrvalostním tréninkům, které bolí nejvíc jen v průběhu, ale regenerace po výkonu je mnohem rychlejší. Myslím, že to mám v sobě ještě z dob, kdy jsem dělala atletiku. Tréninky tohoto typu mi sedí mnohem víc.

Na jakou konkrétní aktivitu se v tréninku, nebo na soutěžích, těšíš ze všeho nejvíc a jaký jeden konkrétní cvik je pro tebe stále ještě noční můrou? Předpokládám, že to druhé bude z gymnastiky vzhledem k tomu, že to není tvá silná stránka.

Krom silových komplexů jsem si velmi oblíbila práci s osou v kombinaci s náročnějšími gymnastickými prvky nebo v kondičním složení. Noční můrou jsou stále double unders, pull ups a ch2bar pull‑ups. No a určitě veslo.

Míšo, plno lidí, kteří dělají crossfit, vyzkoušelo, nebo praktikuje způsob stravování, který známe jako paleo. V móde je i zónová dieta. „Jedeš“ nějaký takový způsob stravování i ty, nebo jak vypadá tvá strava? Určitě mě zajímají i doplňky stravy.

Nikdy jsem žádný speciální stravovací režim nezkusila. Popravdě mě to vůbec neláká. Řídím se podle toho, že si tělo samo řekne, co a kdy chce. Snažím se jíst minimálně 3x denně. Samozřejmě vyváženou stravu, aby bylo co nejpestřejší zastoupení, ale ne vždy jsem schopná to dodržovat. Jsou i dny, kdy se prakticky pořádně nenajím. Myslím, že jako sportovec tu stravu hodně zanedbávám.

Když nestíhám pořádné jídlo, snažím se ho nahrazovat aspoň proteinem s rozmixovaným banánem a arašídovým máslem.

Pokud vstávám brzo ráno tak, většinou nesnídám a místo snídaně si dávám už jen protein. Jestliže stíhám snídat, tak je to nejčastěji pečivo a k tomu trocha zeleniny. Na oběd klasika maso s přílohou, máme doma menší statek, takže o maso není v mém případě nouze. V průběhu dne nějakou proteinovou, nebo sladkou, tyčinku, případně nějaké ovoce. Večeře bývají asi nejvíc ošizené vzhledem k tomu, že se domů dostanu pozdě večer a ne vždy se mi chce něco chystat. Pokud se k tomu dostanu tak nejčastější večeří je zeleninový salát se sýrem, nebo vajíčka se slaninou.

Míšo, to by bylo všechno. Díky za rozhovor, gratuluji k navázání spolupráce s Crossfit Civitanova a přeju ti, ať ti všechny letošní soutěže vyjdou co nejlépe počínaje Open. Pokud bys chtěla na závěr někomu poděkovat, nebo poslat nějaký vzkaz svým soupeřkám nebo fanouškům, tak máš prostor.

Taky děkuji. Poděkování patří všem, co stojí při mně a fandí mi. Jmenovitě bych chtěla poděkovat Miku Velkovovi, díky kterému jsem měla tu čest se prvně potkat s crossfitem na jeho závodech Big one cross challenge 2013. Závod, který změnil můj pohled na sport a byl prvotním impulsem vydat se na crossfitovou cestu. Dále Honzovi Hanákovi a Davidu Egydymu, kteří mně přijali mezi sebe do Crossfit Zlín, vedli mě a dali mi prostor k mému dalšímu progressu. Všem členům CFZlín, kteří mi fandí, podporují a doprovázejí na soutěžích. Především Tomu Dolákovi a Marsi Balejové. Rodičům a babičce, kteří mi finančně pomáhají při účasti na mezinárodních soutěžích a tím plní mé sny. Také Crossfit New Parku, který mi nabízí kvalitní tréninkové zázemí, a jeho týmu bez kterého by to nešlo. Zejména pak Mira Holý, který mě v době mé největší únavy a krize dokopává k tréninkům. Obrovské díky patří mému příteli Honzovi Trlidovi, který to všechno semnou musí trpět. Je mou největší psychickou oporou, doprovází mě na závodech a dělá vše pro to, abych se měla dobře. V neposlední řadě děkuji mému novému kouči Andreovi Crocerimu, který se rozhodl postavit výzvě čelem a vzít mě pod svá trenérská křídla a společnými silami se pokusit dostat ze mě maximum a posunout mě zas o úroveň výš.

Za všechny tyto dobré lidi, které kolem sebe můžu mít, jsem neskutečně vděčná a moc si jich vážím.

8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Jak nejlépe cvičit prsní svaly? K velkému hrudníku benchpress prostě nestačí! Na jaké cviky bychom ve svém tréninku prsních svalů neměli zapomínat?
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Přáli byste si pevné, kulaté a dokonalé hýždě? S trochou vytrvalosti se vám tenhle sen snadno splní! Přinášíme vám přehled 10 účinných cviků pro zpevnění hýžďových svalů, které vám pomohou k vytvarovanému a pevnému zadku.