L-fenylalanin - aminokyselina pro spalování

Jan Caha
Jan Caha 2. 4. 2016
3 min. 1 Líbí se mi Komentáře Uložit článek
L-fenylalanin - aminokyselina pro spalování

Mnoho aminokyselin si již ve sportovní výživě našlo své místo. Jedna z nich však čekala na své objevení, kterého se jí dostalo teprve nedávno. Hovoříme o L‑fenylalaninu, dnes již běžné součásti spalovačů tuku. Jaký má vliv na náš organismus? 

L‑fenylalanin - aminokyselina pro spalování tuku

Spalovače tuku zaznamenaly v poslední době poměrně velkou revoluci. Objevily se v nich nové látky včetně často využívaných aminokyselin. Výjimku tvoří jedna z nich, jež byla sportovní výživou nalezena již dávno, nicméně k jejímu využití se dostává až nyní, kdy byl mechanismus její práce plně pochopen. Nyní si nachází své opodstatněné místo především v termogenních spalovačích.

Aminokyselina L‑fenylalanin se řadí mezi esenciální aminokyseliny. Těch, jak jistě víte, máme celkem 8. Nutnou podmínkou syntézy steroidních hormonů, enzymů a všech funkčních látek v našem organismu je, že budeme tyto aminokyseliny dodávat do svého těla běžnou stravou, zejména za pomoci plnohodnotných bílkovin. Ty většinou pocházejí ze živočišných zdrojů. 

Jaká je úloha L‑fenylalaninu ve sportovní výživě? 

L‑fenylalanin je jednou z aminokyselin, která podporuje spalování tuků. Vyskytuje se ve dvou formách značovaných jako L‑fenylalanin a D‑fenylalanin, tedy levotočivý a pravotočivý. Účinný je však pouze L‑fenylalanin. Užívá se na lačno, ideálně opět před vytrvalostním nebo intervalovým tréninkem. Jeho úlohou je povzbudit tvorbu norepinefrinu (NE) v mozku, který upřednostňuje využívání tuků jako zdroj energie před sacharidy. Protože při nízkoenergetických dietách se tvorba NE potlačuje, volíme suplementaci fenylalaninem, z něhož NE vzniká, a tím i samotné spalování tuku. 

L‑fenylalanin zlepšuje paměť, může působit stimulačně, čímž obohatí intenzitu vašeho tréninku. Může také napomoci odolnosti vůči stresu či duševní a sexuální výkonnosti. Kromě toho uvolňuje hormony, které tlumí chuť k jídlu. S úspěchem jej lze použít i jako přirozené analgetikum (proti bolesti). Používá se jako doplněk stravy při depresích a bipolárních psychických poruchách, především v kombinaci s vitamínem B6 a vitamínem D, při zánětech, roztroušené skleróze, chronické bolesti, Parkinsonově chorobě (napomáhá proti rigiditě, zlepšuje chůzi) a revmatoidní artritidě. 

L‑fenylalanin se při metabolizaci konvertuje na další aminokyselinu - tyrosin. Můžeme tak využívat všech výhod, jež nám nabízí i tato aminokyselina. Tyrosin slouží k tvorbě neurotransmiterů. V dřeni nadledvin a v mozku se vyrábějí katecholaminy (dopamin, adrenalin, noradrenalin), ve štítné žláze tyroxin a trijodtyronin a biosyntetizuje se z něj také melanin (pigment kůže, vlasů, vousů, očí). Zbylých 10% fenylalaninu, který dospělý člověk zkonzumuje, se použije na syntézu tělesných bílkovin. 

Kde můžu L‑fenylalanin najít? 

Nejhojnějším zdrojem L‑fenylalaninu je čokoláda. Nicméně věřím, že tou se zrovna dvakrát nebudete dopovat, pokud chcete spálit trochu tuku. Proto můžete mimo suplementace čerpat i z přirozených zdrojů jako jsou ořechy, vejce, sója či sójový protein. Naopak zdrojem s velmi malým množstvím L‑fenylalaninu je hovězí maso. Nebojte se tedy využít L‑fenylalanin, s nímž se opět můžete těšit na lepší výsledky ve spalování tuku. 

Přidej se k 42 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
1 Líbí se mi Uložit článek