Kaseinát vápenatý, sodný, draselný? Či snad micelární kasein? A co takový kasein hydrolyzovaný? Na trhu se to různými formami kaseinu jen hemží; jaké jsou mezi nimi rozdíly, který je pro nás nejlepší? Podívejte se společně s námi a vyberte ten nejvhodnější pro vaši výživu.
Jaký KASEIN zvolit?
Kasein byl odjakživa synonymem pro noční protein. Již v "prehistorických" dobách sportovní výživy se kulturisté ládovali tvarohem a tušili, že se jedná o pomalejší zdroj, než u ostatních případů, a že by se snad mohlo jednat také o výhodnější zdroj, protože po něm "prostě nemají ráno hlad". Ano, tento jejich poznatek nebyl chybný, dokonce se v určitém slova smyslu přenesl do dnešní doby a využíváme jej v podobě kaseinových přípravků - tedy těch, jež mají svůj základ právě v podobě "tvarohovité" bílkoviny.
S tím, že se kasein využívá primárně na noc, souvisí i fakt, že mnoho výrobců příliš nedbá na jeho kvalitu a nabízí nám ne zcela ideálně vstřebatelné přípravky, které leží v žaludku a spíše náš trávicí systém zatěžují. Pominu‑li fakt, že kaseinová bílkovina je návyková, tak toto minimálně ovlivňuje kvalitu našeho spánku. Poté si vyberte, chcete kvalitně regenerovat z živin, které jste přijali během celého dne či zastavit noční katabolismus (alespoň domněle), ale přitom nepříliš optimálně zregenerovat? Myslím, že volba je jasná. Abychom nemuseli řešit taková dilemata, nabízí nám výrobci snadnou variantu. Tou jsou "vyšší" formy kaseinů, než je běžný kaseinát.
Jaký kasein zvolit?
Na trhu se sportovní výživou se vyskytují prakticky tři druhy kaseinových preparátů:
- kaseinát vápenatý
- micelární kasein
- hydrolyzát kaseinu
- a také lehce bokem stojící izolát mléčného proteinu
Kaseinát vápenatý, kaseinát sodný, kaseinát draselný
Nejméně vhodnou formu kaseinu představují kaseináty. Primárně se setkáme s kaseinátem vápenatým, o něco méně se pak využívají formy sodné nebo draselné. Jedná se o zastaralou formu kaseinu získávanou vysrážením za pomoci chemického činidla. Pro trávicí trakt není tato forma kaseinové bílkoviny ideální. Velká část z přijatých bílkovin se nevyužije a odchází z těla nestrávena či je dokonce již při výrobě denaturována, tedy znehodnocena. Získává se sířením odstředěného mléka kyselinami a následnou neutralizací hydroxidem vápenatým (hydroxidem sodným nebo draselným). Díky prvotním fázím získávání základního kaseinu ztrácí finální produkt na kvalitě. Kaseinát vápenatý je velmi často složkou nekvalitních nočních proteinů. Tyto proteinové přípravky jsou již přežitkem a osobně bych je do jídelníčku nedoporučil.
Micelární kasein
Micelární kasein je ze 100 % tvořen kaseinem a s ohledem na trávení, bioaktivní složky a kvalitu, je mnohem vhodnější, než předchozí kaseinát. Micelární kasein je protein s postupným uvolňováním aminokyselin ve formě micel, který se vyrábí z čerstvého, odstředěného mléka. Je vyroben ultrafiltrací mléčné bílkoviny – tento proces odstraňuje mléčný cukr, laktózu a tuk. Výsledkem je 85% bílkovina. Správný micelární kasein by měl obsahovat v průměru 80 % micelárního kaseinu a 20 % syrovátkového proteinu. Výhodou micelárního kaseinu je vyšší vstřebatelnost a využitelnost. Micelární kasein v žaludku "zrosolovatí" a v podstatě po "kapičkách" se dostává do střevního traktu, kde díky ochrannému obalu (micele) je schopen se dostat přes střevní stěnu. Ve složení by se neměla objevit guarová guma, protože takto se "vylepšuje" kaseinát vápenatý, popř. mléčný koncentrát, aby měl podobně hustou strukturu jako micelární kasein. Navíc musí obsahovat přesný poměr vápníku a fosforu.
Hydrolyzovaný kasein
Hydrolyzovaný kasein prozatím na náš trh porazil jen v podobě několika samostatných produktů. Nicméně jeho produkce v USA (a v Evropě pravděpodobně zejména v amerických produktech) by měla do budoucna stoupat. Jedná se o enzymaticky naštěpenou kaseinovou bílkovinu, jež je pro vás maximálně využitelná a zachovává vlastnosti běžného kaseinu.
Mléčný izolát
Izolát mléčného proteinu obsahuje 80 % kaseinu a 20 % syrovátkových bílkovin. Jedná se sice o poměrně oblíbenou formu proteinových přípravků, avšak zároveň je pravdou, že jejich kvalita je značně kolísavá.
Relativní BH (biologická hodnota) proteinů z různých zdrojů:
- kasein + 0,1% methioninu 100
- vaječný bílek 95
- hovězí maso 91
- kasein 86
- hrách + 0,1% methioninu 81
- sójový protein +0,1% methioninu 70
- hrách + pšenice 66
- pšenice + sójová bílkovina 64
- pšenice + 0,16% lysinu 55
- hrách 54
- pšenice 44
Přehled kaseinových proteinů je tedy jasný. Volba aktuálně padá na micelární kasein. Pokud je obohacen o trávící enzymy, představuje to jen a jen plus. Nepřekračujete však dávku 50 g kaseinových bílkovin a vězte, že jej nemusíte využívat pouze jako noční protein. Podle aktuálně dostupných poznatků je to i výhodný potréninkový protein, a to v případě, že jej zkombinujete se syrovátkovým proteinem v poměru 3:1. Pokud tedy přijímáte 30 g bílkoviny po výkonu, tak 22,5 g z toho bude připadat na syrovátku a dalších 7,5 g na kasein.