Jaký KASEINOVÝ protein zvolit?

13. 5. 2016
Komentáře
Jaký KASEINOVÝ protein zvolit?

Kaseinát vápenatý, sodný, draselný? Či snad micelární kasein? A co takový kasein hydrolyzovaný? Na trhu se to různými formami kaseinu jen hemží; jaké jsou mezi nimi rozdíly, který je pro nás nejlepší? Podívejte se společně s námi a vyberte ten nejvhodnější pro vaši výživu. 

Jaký KASEIN zvolit? 

Kasein byl odjakživa synonymem pro noční protein. Již v "prehistorických" dobách sportovní výživy se kulturisté ládovali tvarohem a tušili, že se jedná o pomalejší zdroj, než u ostatních případů, a že by se snad mohlo jednat také o výhodnější zdroj, protože po něm "prostě nemají ráno hlad". Ano, tento jejich poznatek nebyl chybný, dokonce se v určitém slova smyslu přenesl do dnešní doby a využíváme jej v podobě kaseinových přípravků - tedy těch, jež mají svůj základ právě v podobě "tvarohovité" bílkoviny. 

S tím, že se kasein využívá primárně na noc, souvisí i fakt, že mnoho výrobců příliš nedbá na jeho kvalitu a nabízí nám ne zcela ideálně vstřebatelné přípravky, které leží v žaludku a spíše náš trávicí systém zatěžují. Pominu‑li fakt, že kaseinová bílkovina je návyková, tak toto minimálně ovlivňuje kvalitu našeho spánku. Poté si vyberte, chcete kvalitně regenerovat z živin, které jste přijali během celého dne či zastavit noční katabolismus (alespoň domněle), ale přitom nepříliš optimálně zregenerovat? Myslím, že volba je jasná. Abychom nemuseli řešit taková dilemata, nabízí nám výrobci snadnou variantu. Tou jsou "vyšší" formy kaseinů, než je běžný kaseinát.  

Jaký kasein zvolit?

Na trhu se sportovní výživou se vyskytují prakticky tři druhy kaseinových preparátů:

  • kaseinát vápenatý
  • micelární kasein
  • hydrolyzát kaseinu
  • a také lehce bokem stojící izolát mléčného proteinu

Kaseinát vápenatý, kaseinát sodný, kaseinát draselný

Nejméně vhodnou formu kaseinu představují kaseináty. Primárně se setkáme s kaseinátem vápenatým, o něco méně se pak využívají formy sodné nebo draselné. Jedná se o zastaralou formu kaseinu získávanou vysrážením za pomoci chemického činidla. Pro trávicí trakt není tato forma kaseinové bílkoviny ideální. Velká část z přijatých bílkovin se nevyužije a odchází z těla nestrávena či je dokonce již při výrobě denaturována, tedy znehodnocena. Získává se sířením odstředěného mléka kyselinami a následnou neutralizací hydroxidem vápenatým (hydroxidem sodným nebo draselným). Díky prvotním fázím získávání základního kaseinu ztrácí finální produkt na kvalitě. Kaseinát vápenatý je velmi často složkou nekvalitních nočních proteinů. Tyto proteinové přípravky jsou již přežitkem a osobně bych je do jídelníčku nedoporučil. 

Micelární kasein

Micelární kasein je ze 100 % tvořen kaseinem a s ohledem na trávení, bioaktivní složky a kvalitu, je mnohem vhodnější, než předchozí kaseinát. Micelární kasein je protein s postupným uvolňováním aminokyselin ve formě micel, který se vyrábí z čerstvého, odstředěného mléka. Je vyroben ultrafiltrací mléčné bílkoviny – tento proces odstraňuje mléčný cukr, laktózu a tuk. Výsledkem je 85% bílkovina. Správný micelární kasein by měl obsahovat v průměru 80 % micelárního kaseinu a 20 % syrovátkového proteinu. Výhodou micelárního kaseinu je vyšší vstřebatelnost a využitelnost. Micelární kasein v žaludku "zrosolovatí" a v podstatě po "kapičkách" se dostává do střevního traktu, kde díky ochrannému obalu (micele) je schopen se dostat přes střevní stěnu. Ve složení by se neměla objevit guarová guma, protože takto se "vylepšuje" kaseinát vápenatý, popř. mléčný koncentrát, aby měl podobně hustou strukturu jako micelární kasein. Navíc musí obsahovat přesný poměr vápníku a fosforu.

Hydrolyzovaný kasein

Hydrolyzovaný kasein prozatím na náš trh porazil jen v podobě několika samostatných produktů. Nicméně jeho produkce v USA (a v Evropě pravděpodobně zejména v amerických produktech) by měla do budoucna stoupat. Jedná se o enzymaticky  naštěpenou kaseinovou bílkovinu, jež je pro vás maximálně využitelná a zachovává vlastnosti běžného kaseinu.

Mléčný izolát

Izolát mléčného proteinu obsahuje 80 % kaseinu a 20 % syrovátkových bílkovin. Jedná se sice o poměrně oblíbenou formu proteinových přípravků, avšak zároveň je pravdou, že jejich kvalita je značně kolísavá.

Relativní BH (biologická hodnota) proteinů z různých zdrojů:

  • kasein + 0,1% methioninu 100
  • vaječný bílek 95
  • hovězí maso 91
  • kasein 86
  • hrách + 0,1% methioninu 81
  • sójový protein +0,1% methioninu 70
  • hrách + pšenice 66
  • pšenice + sójová bílkovina 64
  • pšenice + 0,16% lysinu 55
  • hrách 54
  • pšenice 44

Přehled kaseinových proteinů je tedy jasný. Volba aktuálně padá na micelární kasein. Pokud je obohacen o trávící enzymy, představuje to jen a jen plus. Nepřekračujete však dávku 50 g kaseinových bílkovin a vězte, že jej nemusíte využívat pouze jako noční protein. Podle aktuálně dostupných poznatků je to i výhodný potréninkový protein, a to v případě, že jej zkombinujete se syrovátkovým proteinem v poměru 3:1. Pokud tedy přijímáte 30 g bílkoviny po výkonu, tak 22,5 g z toho bude připadat na syrovátku a dalších 7,5 g na kasein. 

8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Přáli byste si pevné, kulaté a dokonalé hýždě? S trochou vytrvalosti se vám tenhle sen snadno splní! Přinášíme vám přehled 10 účinných cviků pro zpevnění hýžďových svalů, které vám pomohou k vytvarovanému a pevnému zadku.
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Jak nejlépe cvičit prsní svaly? K velkému hrudníku benchpress prostě nestačí! Na jaké cviky bychom ve svém tréninku prsních svalů neměli zapomínat?