Adam Zubek: "trénuji dvoufázově 6 dní v týdnu"

14. 6. 2016
Komentáře
Adam Zubek: "trénuji dvoufázově 6 dní v týdnu"

Z podomácku vyrobené posilovny ve stodole až po nejlepší umístění mezi reprezentanty ČR na crossfitových závodech Fit Monster. Takto ve stručnosti vypadala cesta Adama Zubka, který se s vámi v následujícím rozhovoru podělí o to, jak trénuje, které disciplíny má rád, a které naopak nevyhledává, a o mnoho dalších zajímavostí. Přejeme příjemné čtení o tomto všestranném sportovci.

Adam Zubek: "trénuji dvoufázově 6 dní v týdnu"

Adame, zkus se s námi podělit o to, jak dlouho se věnuješ crossfitu, a zda jsou i jiné sporty, kterým ses dříve věnoval?

Crossfitu se věnuji 3 roky, ale první rok jsem byl 2x na vedené lekci a pak jsem si už nakoupil kettlebelly a začal vyrábět vše co se vyrobit dá (medicinbal, bedna, kruhy, prowler, bradla,... ). Takže první rok to byla hlavně kondičkaa gymnastika. Až po tom roce jsem začal závodit a vzpírat. Se sportem jsem se kdysi nekamarádil, na základní škole jsem patřil k těm nejtlustším ze třídy. Pak jsem začal chodit do posilovny, jezdil na skejtu, dělal parkour a provozoval všechny základní pohybové aktivity jako kolo, snowboarding, běh a další.


Čím tě tento sport nejvíce uchvá
til?

Tím, že se to všechno spojilo dohromady, jak síla z posilovny, vytrvalost z kola a běhu, tak i gymnastika z parkouru. Vždycky se mi líbil koncept desetiboje, když ti nejde jedna věc, tak se snažíš nahnat body v jiné disciplíně. V crossfitu je to opačně, tady je třeba pilovat slabé stránky. Ale díky nepřebernému množství cviků je se pořád v čem zlepšovat a každý trénink je jiný.

Ve kterých cvicích cítíš převahu vůči protivníkům, a jaké jsou naopak tvé slabé stránky?

Vzhledem k tomu, že patřím mezi ty lehčí závodníky, tak dobře ovládám cviky s vlastním tělem a hlavně běh. Ten však , na závodech častonebývá. Mám rád delší anaerobní WODka s nějakou střední zátěží. A většinou pohořím u silových disciplín a vzpírání.

Do jakého věku je dle tebe možné se crossfitu věnovat na konkurence schopné úrovni?

To je těžká otázka, pokud se jedná o elitní borce (kategorie do 35‑40 let), tak do těch zhruba 40 let. Protože výdrž je sice na maximu, ale síla jde dolů, takže se nemůže měřit s dobře připraveným 30 letým atletem. To je pouze můj názor. Neříkám, že nebudou výjimky, ale myslím si, že atlet by měl startovat v dané kategorii, do které patří. Z toho důvodu, aby zbytečně nepřetěžoval kloubní aparát, CNS a dokázal tak závodit celý život.

Lákají tě i jiné sportovní kategorie, souvisící s tímto sportem, jako je například vzpírání? Chtěl by jsi v některé z příbuzných kategoriíí v budoucnu startovat?

Mám rád dlouhé běhy, a v tom jsem donedávna ještě startoval. Mám za sebou různé horské maratony a 4 ročníky „24 hodin kolem Lysé hory“. To mi ale docela narušovalo crossfitovou přípravu, tak jsem toho nechal. Co se týká vzpírání, tak to mi moc nejde. Při mých 80 kilech trhnu 100 kg a maximálku na nadhoz jsem jel naposledy před tři čtvrtě rokem a padlo 120 kg. Takže mezi vzpěrači se nemám čím chlubit. 

Jak přibližně vypadá, a jak dlouho trvá tvůj běžný trénink? Jak často trénuješ?

Trénuji dvoufázově 6 dní v týdnu. S tím, že střídám silové, gymnastické, aerobní, anaerobní a vzpěračské tréninky rozdělené podle svalových partií, jako jsem kdysi procvičoval v posilovně (záda, nohy, prsa). Trénuji (až na výjimky) vždycky sám, rozehřeju se, odjedu pár WODek, které jsem si sestavil den předem a nakonec se protáhnu. Zamknu stodolu a jdu do sprchy. Tréninky se snažím zbytečně neprodlužovat, odjet je do hodiny a pak mám 5‑10 minut na protažení.

Správná výživa podporuje optimální výkon. Poděl se tedy prosím s námi o svá oblíbená jídla a případně o doplňky stravy, které ti pomáhají před samotným závodem?

Od té doby co beru crossfit vážně, tak jsem upravil jídelníček a vyřadil spoustu chutných věcí. Jídlo si většinou připravuji sám (ale nejsem extra zdatný kuchař), je to sice zdravé a rychlé, ale mdlé a nezajímavé a tím pádem oblíbená jídla nemám. Jím hlavně zeleninu, ovoce, ořechy, semena, vejce a maso. Díky tomu, že jsem chovatelem skotu, tak téměř denně jím domácí hovězí. Vynechal jsem úplně pečivo, rýži a těstoviny, tak trochu po vzoru paleo diety.  Samozřejmě nepiju alkohol a vyhýbám se mlečným výrobkům.Za nejdůležitější doplňky považuji protein, bcaa, glutamin, maltodextrin, vitamín C a kloubní výživu. Pak ještě občas používám kreatin, beta alanin, arginin. 

Jaké jsou tvé další plány do budoucna?

Vylepšit si mé fitko „STODOLA GYM“, pořád mi tam chybí některé věci, díky kterým by byla příprava plnohodnotnější. A hlavní plán je zařídit si to tak, abych se neživil hlavně jako masér, ale jako trenér (dělám trenéra v Performance Power Center Frýdek‑Místek).

Děkuji za rozhovor, a přeji hodně štěstí v dalších kláních.

Já Ti taky děkuji.

8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Jak nejlépe cvičit prsní svaly? K velkému hrudníku benchpress prostě nestačí! Na jaké cviky bychom ve svém tréninku prsních svalů neměli zapomínat?
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Přáli byste si pevné, kulaté a dokonalé hýždě? S trochou vytrvalosti se vám tenhle sen snadno splní! Přinášíme vám přehled 10 účinných cviků pro zpevnění hýžďových svalů, které vám pomohou k vytvarovanému a pevnému zadku.