Elektromyostimulace - obchod s iluzemi?

28. 7. 2016
Komentáře
Elektromyostimulace - obchod s iluzemi?

Chodím okolo "fitka" s jedním posilovacím myostimulačním strojem každý den a každý den pozoruji, jak zde nadšení cvičenci dřepují nebo provádí roztodivné pohyby, u nichž věří, že jim pomohou zpevnit postavu za stálého přívodu elektrického proudu. Je to ale pravda nebo pouze obchod s iluzemi?

Elektromyostimulace - obchod s iluzemi? 

Ještě než se před dvěma lety začala v Česku objevovat "fitka", která mají marketingově dokonalé názvy a lákají k procvičení svalů za pár minut, doufal jsem, že reklamou na Abtonic a Chuckem Norissem to skončilo. Jak se zdá, nikoliv. Trh si žádá rychlé, pohodlné, dlouhotrvající a hlavně nenáročné řešení problémů s pohybovým aparátem. A přesně to nám fitness centra s elektromyostimulací nabízejí. Mohou ale reálně fungovat? Není to opravdu jen obchod s iluzemi a s důvěřivou peněženkou zákazníka? 

Proč tenhle byznys funguje

Nedávno jsem přemýšlel nad tím, proč se těchto "fitness center" objevilo tolik, a jaké jsou vlastně výhody tohoto obchodu. V zásadě existuje hned několik činitelů, proč rostou myostimulační fitness centra jako houby po dešti. Zkusím vám je alespoň v několika bodech shrnout. 

Dobrý marketingový záměr - dnešní doba vyžaduje, abyste se nemuseli pro výsledky příliš nadřít. A přesně to slibuje EMS. Jste v relativně stabilní pozici a pouze za přispění elektrického proudu se vám aktivují svaly, které pálí energii. Ba co více, toto fitness centrum můžete navštěvovat každý den a stejně jako v klasickém fitku se zaměřit na různé partie. 

Moderní a technické řešení - co je moderní, to jednoduše musí fungovat, a podobně tato fitness centra působí i na klienty, kteří zde za pomoci jednoho přístroje dosáhnou ideálního rozvoje svého těla. Ba co více, výsledky mohou velmi dobře vidět ve srovnání s předchozími tréninkz a reálně odchází z tréninku unaveni, pociťují svalovou ztuhlost druhý den a vyšší tonus. 

Malé vstupní náklady - netvrdím, že EMS přístroje jsou levné, to vůbec ne. Ale pořád vám stačí jen a pouze jeden přístroj, ne 40 stanovišť jako v běžném fitness centru. Dokonce se vám tento přístroj vejde do malé místnosti, takže i náklady na prostory jsou menší. Stejně tak náklady na energie typu voda nebo světlo. Povětšinou k vám chodí lidé, kteří se na přístroji extrémně nezpotí, a tak je sprcha přehnaným luxusem a plně postačuje převlékací kabinka. 

Vyšší cena služby oproti běžnému tréninku - za jeden trénink s trenérem zaplatíte občas i dvojnásobek toho, co byste normálně zaplatili ve fitness centru. Přitom práce trenéra zde nevyžaduje mimo znalosti přístroje a drobné psychologie příliš mnoho úsilí. 

Funguje EMS nebo nikoliv? 

Ač se vám doposud mohl zdát článek tak trochu jednostraně negativní a útočný, tak jen a pouze ve vztahu k módním řetěccům, které zneužívají dobrého jména EMS a přetváří jej ve svůj finanční prospěch. Nyní vás tedy překvapím. EMS samotné není obchodem s iluzemi a opravdu funguje a má v tréninkové metodice svoje místo. Podívejme se na několik důvodů a faktů, proč EMS může pracovat v náš prospěch. 

Při této metodě je vyloučena volní stožka tréninkového procesu. Kontrakce svalstva je podněcována prostřednictvím elektrických impulsů, které jsou aplikovány na vybrané svalové partie cvičence. Narozdíl od klasického silového tréninku dovoluje při vhodném zvolení programu zatížit sval až ze 100 %, tedy zapojit veškerá svalová vlákna. Toho se využívá v rehabilitaci a při léčebných nápravách oslabení svalů nebo jejich nefunkčnosti nebo nemožnosti neurostimulace (parézy apod.). Doposud tedy máme převážně zprávy o tom, že tato metoda dokáže stimulovat svalovou hmotu, dokonce napomoci růstu svalové síly, hypertrofii atrofované svalové hmoty a minimalizovat pozátěžovou svalovou únavu. 

Co dokáže EMS: 

  • zrychluje kontrakci svalu
  • podporuje nárůst síly
  • podporuje svalovou hypertrofii
  • dokáže aktivovat všechna svalová vlákna
  • napomáhá při aktivaci svalů při zánětech kloubů, vazů apod. 
  • napomůže "procítit" svaly, které nejsme schopni procítit (zadní delty apod.) 

Kdy je vhodná a dokáže nahradit posilovnu? 

Teď jste možná pookřáli a řekli si: "Vykašlu se na posilovnu!". Není to úplně tak. EMS můžete využít jako udržovací zatížení po určitý časový úsek, kdy budou svaly reagovat na změnu zatížení. Nicméně stále se jedná pouze o efektivní doplněk posilovacího cvičení, nikoliv jeho náhradu. To nám možná propagátoři EMS zapoměli sdělit. Přeci jen u silového tréninku máte určitý toleranční práh, který vám již elektrostimulace nemůže nabídnout, a který je propustkou k opravdovému svalovému růstu. Zopakuji to tedy ještě jednou, EMS by nemělo být hlavní tréninkovou náplní. Může být průpravou, může být doplňkem. Nikdy však ne tím hlavním a jediným, co budete v tréninku dělat. Nenechte se tedy opít rohlíkem. 

Autor: Mgr. Jan Caha

8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Přáli byste si pevné, kulaté a dokonalé hýždě? S trochou vytrvalosti se vám tenhle sen snadno splní! Přinášíme vám přehled 10 účinných cviků pro zpevnění hýžďových svalů, které vám pomohou k vytvarovanému a pevnému zadku.
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Jak nejlépe cvičit prsní svaly? K velkému hrudníku benchpress prostě nestačí! Na jaké cviky bychom ve svém tréninku prsních svalů neměli zapomínat?