Nepřehánějte to se SODÍKEM

Nepřehánějte to se SODÍKEM

Záměrně jsem v názvu článku použil výraz sodík, nikoli sůl. Ne vždy se totiž jedná o sůl a slané potraviny, jimiž zvyšujeme svůj příjem sodíku nad hranici, která by pro nás byla únosná. 

Nepřehánějte to se SODÍKEM

Je pravda, že povětšinou jsou slané potraviny jednou z primárních příčin toho, proč se vám nedaří udržet sodík na uzdě. Tou další - a velmi podstatnou - může být konzumace iontových nápojů nebo silně mineralizovaných vod, především v letním období. Možná by vás ani nenapadlo, jaké dopady může mít konzumace sodíku a soli na váš organismus. Nebo jinak - co všechno se může projevit právě nadbytečným příjmem sodíku. Hlavní rada tedy zní: "Nepřehánějte to s příjmem sodíku". 

Negativní důsledky nadužívání soli jsou patrné zejména u osob neaktivních a těch, kteří se stravují nekvalitními potravinami, stravou bohatou na polotovary a slané výrobky.

Adekvátní příjem tohoto prvku je zajištěn v podobě jedlé soli (NaCl). Průměrný příjem soli je v různých zemích odlišný (u nás průměrně 12 g), optimální dávku však představují 2 g sodíku (tj. asi 5 g soli). Je tedy zřejmé, že cílené doplňování není potřebné a vystačí nám přirozený příjem sodíku z potravy. Vyjmenovávat zde zdroje soli je asi zbytečné, ale jen pro připomenutí: kuchyňská sůl, uzeniny, instantní polévky, sýry, konzervy, slané pochutiny, polotovary, slané pečivo, omáčky, minerální vody. Při nadbytku tohoto prvku v naší stravě dochází k hypertenzi, otokům, vzniku ledvinových kamenů. Naopak nedostatek (většinou nehrozí) může způsobit křeče, dehydrataci a pokles krevního tlaku.

Sůl neboli chlorid sodný (NaCl) je chemická sloučenina, vyskytující se v přírodě v podobě nerostu halitu, známého též pod označením sůl kamenná. Je to velmi důležitá sloučenina potřebná pro životní funkce většiny organismů. Při nahřátí plamenem se sůl dá roztavit a uvolňuje přitom chlor.

Kuchyňská sůl běžně prodávaná v obchodech s potravinami bývá ze zdravotních důvodů jodizovaná - je do ní přidáno malé množství jódu ve formě jodidu draselného nebo jodičnanu draselného. Je tím zabezpečeno, že v populaci nevzniká deficit jódu, který by mohl být příčinou vleklých zdravotních poruch či nemocí.

  • Sůl v organismu působí velmi dráždivě a zabraňuje vylučování odpadů látkové výměny.
  • Choroby ledvin se často projevují otokem, což je důsledek nadměrného množství soli v organismu.
  • Chlorid sodný také brání vylučování močoviny a zhoršuje příznaky revmatismu a ekzémy.
  • Pokusy prováděné na zvířatech, která měla nadměrný přísun soli v potravě, ukázaly, že jejich játra byla plna krystalů močoviny a jejich selhání příčinou smrti.
  • Sůl zvyšuje krevní tlak a povzbuzuje činnost nadledvinek. Důsledkem je pocit tepla, bdělosti a zdánlivě dobrého zdraví.

Problematické potraviny ve slané výživě - velká osmička

  • Mražená hotová jídla – představují rychlé, pohodlné vaření, ale hlídejte na etiketě, kolik čeho obsahují. Mnohdy může být v jedné porci i polovina celodenní dávky soli.
  • Cereálie – člověka by nenapadlo, že právě tento výrobek obsahuje velké množství sodíku, ale je to tak. Existují i cereálie s jeho nízkým obsahem; upřednostněte je.
  • Zeleninové šťávy – jsou zdravé, ale je nutné hlídat jejich složení, mnohé obsahují nadbytek sodíku.
  • Sterilovaná zelenina – sůl je velmi dobrý konzervant, proto raději dávejte přednost čerstvé zelenině. Pokud přece jen kupujete cokoli v nálevu, existují i varianty bez přidané soli.
  • Polévky – vyvarujte se polévek ze sáčku, raději si uvařte pravou domácí.
  • Marinády a dochucovadla – riziková je především sójová omáčka či kečup. Zkuste sáhnout spíše po citronové šťávě a octu, jídlu dodají zajímavou chuť a sodík neobsahují.
  • Hotové omáčky na těstoviny – představují rychlou variantu obědu nebo večeře, ale kontrolujte etikety a vybírejte varianty s nízkým obsahem soli.
  • Pochoutky – pražené solené arašídy, mandle a další zkuste nahradit nesolenými, chipsy a podobné vynechte úplně.

Sůl, potažmo sodík do výživy jistě patří, ale s mírou. Jeho příjem bychom měli sledovat. Ne snad v pozitivním slova smyslu, tedy doplňováním, ale zda nepřijímáme sodíku ve své stravě až příliš mnoho. Není jistě jednoduché počítat miligram od miligramu, nicméně jsem přesvědčen o tom, že pokud budete alespoň zhruba tušit, kolik jste daný den přijali sodíku, vaše tělo a zdraví se vám odvděčí.

Kde je nejvíce sodíku - 6 potravin

Autor: Mgr. Jan Caha
  •