Rýže - opravdová fitness potravina?

Rýže - opravdová fitness potravina?

Rýže se stala mýtickou potravinou v kulturistice a fitness. Téměř každého vyznavače objemovky, kterého denně ve fitku potkávám, má ve svém jídelníčku minimálně jednu až dvě porce rýže. Je opravdu tou ideální potravinou pro náš jídelníček? 

Rýže - opravdová fitness potravina?

Přiznám se, i já jsem byl vyznavačem rýže. Pamatuji si na doby, kdy jsem na letní brigádě ve svých šestnácti letech a nutnosti chodit na meníčka (protože nám to jednoduše zaměstnavatel nakazoval a proplácel) přidával ke každému jídlu dvojitou porci rýže. Nezřídka se tak stalo, že jsem jedl kuřecí řízek s rýží, tresku s rýží nebo třeba (pokud nebylo zbytí) smažené syrečky s rýží. Docela šílené kombinace, nicméně mě zcela uspokojoval fakt, že jsem snědl hromadu rýže podobně jako moje kulturistické vzory. Dodnes si vzpomenu na fotografie kulturistů ze zlaté éry, kteří mají zabořenou hlavu v obrovském kýblu s rýží, který se snaží během dne sníst. Dnes již rýži nejím, tuším, že to budou již skoro dva roky, kdy jsem přestal jíst rýži. Dám si ji jednou za půl roku, a víte co, zlepšil jsem se. Dokážu držet netučnou formu i mimo sezónu, cítím se daleko energičtěji a jsem schopen udržet více svalové hmoty. 

Netvrdím, že konzumace rýže je špatná. To v žádném případě. Je to kvalitní potravina, která, ač nám není geograficky vlastní, do našeho jídelníčku zřejmě patří. Tvrdím ale, že nemusí být takovým zázrakem, za který se ve fitness považuje. Co tedy víme o rýži? 

Vyšší glykemický index 

Jak jistě víte, tak glykemický index podporuje teorii tloustnutí na základě příjmu sacharidů. Čím "glykemičtější" potraviny tedy konzumujete, tím více jste na pokraji toho, že inzulin vyprovokovaný po příjmu potraviny způsobí nechtěný nárůst tuku. Glykemický index rýže je velmi variabilní ve vztahu k odrůdě, kterou zvolíte. Obecně se dá říct, že čím tmavší (hnědší se slupkou), tvrdší, méně rozvařená, tím pro vás lépe. Tyto druhy rýže dosahují GI okolo 50, bílé varianty  mají pak GI okolo 80 - 85, což z nich dělá téměř jednoduchý cukr. Důsledkem jeho příjmu může být jedna zmnožování tukové tkáně, úpadek do hypoglykemie nebo až inzulinová rezistence. 

Nízký podíl vlákniny

Ruku v ruce s glykemickým indexem jde i podíl vlákniny. Ten může být velmi nízký a může být i pod 1 g / 100 g potraviny. V našem jídelníčku má vláknina svoje nezastupitelné místo. Je pro nás důležitá z hlediska kvality průchodu tráveniny střevem, výživu střevní mikroflóry a správné funkce tlustého střeva. Ba co více, zasytí vás na velice krátkou dobu, vy tak dostanete dříve hlad a budete opět vyhledávat příval sacharidové energie. Opět zde platí, pokud chcete získat z rýže vlákninu, konzumujte hnědou rýži. 

Limitní aminokyselina lysin

Oproti jiným zdrojům, jako jsou například brambory, má rýže nízký podíl bílkovin. Samozřejmě, tuto potravinu nejíte proto, abyste doplnili bílkoviny do stravy, ale hlavně kvůli sacharidům. I tak je škoda bílkoviny přijaté ve stravě zcela nevyužít. V případě lysinu to může být ale dvojsečné. Tato aminokyselina se řadí mezi esenciální a nutně musí v naší stravě být. Lysin je velmi důležitým stavebním prvkem pro všechny bílkoviny obsažené v našem těle. Má významnou roli při budování svalů, vstřebávání vápníku, při hojení po operacích či po zraněních. Má také funkci při produkci hormonů, enzymů a protilátek při infekcích. Zde si již výběrem druhů rýže příliš nepomůžeme a musíme sáhnout ke kombinaci potravin, nebo ke střídání zdrojů. 

Pokud budu tedy vybírat, tak jakou zvolit? 

1/ Hnědá rýže

Hnědá rýže, stejně jako její odrůdy rýže jasmínová nebo basmati, které obsahují vrchní vrstvy rýže a otruby jsou tím nejlepším, co můžete v do jídelníčku silového sportovce zařadit. Nedodávají pouze cenné komplexní sacharidy s nízkým glykemickým indexem, ale také důležité vitamíny skupiny B, fosfor a vápník. Stejně tak tyto odrůdy říze dodávají velmi důležitý a nedostatkový hořčík, který napomáhá dobré funkci svalů a srdce. Ba co více, hnědá rýže obsahuje daleko více vlákniny, než její bílá kolegyně. Poskytuje tedy daleko větší nasycení na delší dobu, než bychom mohli od běžné rýže očekávat. Na 150 g vařené rýže najdeme asi 5 g vlákniny.
 
2/ Divoká rýže

Sice vypadá jako rýže a dokonce se tak nazývá, nicméně se o rýži nejedná a jde spíše o travinu. Tradiční divoká rýže byla dovezena jako vodní travina a byla sklízena domorodci z kánoe na řece. Nicméně dnes se již značně domestikovala a je pěstována ve sklenících.
 
Stále však má svá pozitiva, proč byste ji měli zařadit do jídelníčku. V jejím obsahu najdete zejména vysoké množství fosforu, testosteron podporujícího zinku, hořčík, vitamíny skupiny B, a to včetně kyseliny listové. Divoká rýže má "travinovou" texturu a lehce ořechovou chuť. Ideálně se hodí k masům, a to i když jsou více kořeněná, nebo jako zahušťovadlo do polévek.
 
3/ Naklíčená rýže

Pokud chcete mít učiněnou nutriční bombu, vyzvedněte si v obchodě naklíčenou rýži. Jedná se o rýži, která již byla nějakým způsobem určena k růstu. V jednom z nedávných čísel Journal of Functional Foods je uvdeno, že naklíčená hnědá rýže napomáhá produkci GABA v organismu. Tato sloučenina může podpořit zdraví vašeho srdce i psychické funkce. Ba co více, naklíčená rýže je snadněji stravitelná než rýže běžná. Je tedy ve fitness stravě velmi použitelná.
 
4/ Wehani rýže

Tato rýže u nás není příliš známá. Přesto by se v budoucnu mohlo jednat o velmi zajímavý produkt. Aktuálně se pěstuje v Kalifornii a má lehce načervenalou barvu. Svou chutí připomíná rýži basmati, vůní pak máslový popkorn. Již toto hovoří ve prospěch této velmi zajímavé plodiny řazené k dlouhozrnné rýži. Podobně jako její kolegyně nabízí kvalitní a pomalu stravitelné sacharidy, které řadíme do kategorie komplexních. Stejně tak ale vysoký obsah železa, což ocení zejména ženy a vegetariáni.
 
5/ Černá rýže

Další a poslední rýží, kterou si představíme je rýže černá. Opět ne příliš známá odrůda. Pozor, nepleťte si jí s indiánskou rýží, jedná se o něco jiného. Pěstuje se zejména v Číně (kde jinde, že) a její výhoda je právě v černé slupce. Ta podobně jako například bobulovité ovoce obsahuje vysokou dávku antioxidantů. Tato rýže vás tedy v přeneseném slova smyslu chrání před stárnutím. Pokud si navíc rádi hrajete s barevností jídla, vězte, že při vaření se její černá barva mění na lehce nafialovělou. Proč tedy nejíst "kosmické" jídlo.

Závěrečné slovo: Pokud bych to měl shrnout, tak jen zopakuji jeden z prvních odstavců. Neodsuzuji konzumaci rýže, jistě má v kulturistice a fitness své místo, nicméně si zřejmě nezaslouží takové privilegium, které historicky v tomto sportu má. Daleko větší přínos vidím v potravinách, jako jsou brambory, zelenina, ovesné vločky, dýně, celozrnné těstoviny nebo luštěniny. Ty jsou nám převážně vlastní a přirozené a měli by tvořit základ našeho jídelníčku z pohledu sacharidů. Rýži bych do jídelníčku zařazoval jednou za dva dny. 

  •