Ryby, ryby, rybičky... proč jsou pro nás tak důležité? Možná si to neuvědomujete, ale ryby jsou jednou z nejdůležitějších potravin v našem jídelníčku. Nebo by alespoň měly být. Bohužel Češi, a dokonce ani fitness komunita, na to ještě zcela nepřišli, což s sebou nese opravdové výživové a zdravotní zlo.
RYBY - proč po nich sáhnout i ve fitness kuchyni?
Možná dnes začnu trochu depresivně. Nejsme přímořský stát. No dobrá, to víme už od základní školy, a ač bychom sebevíce chtěli, nic se s tímto faktem zřejmě nestane. Škoda. Možná pokud bychom byli přímořským státem, stali bychom se zdravějším národem.
Trocha filosofie
Rád jezdívám každý rok k moři. Počkejte, teď se asi zamyslíte a podíváte se nahoru, jestli jste opravdu na fitness stránce. Ano, ještě jednou, jezdívám rád v létě k moři. Jedním z důvodů je fakt, že je tu prostě trochu zdravěji, než v našem prostředí knedlíků, těžkých omáček a vepřového masa. Miluji ty chvilky, kdy si ráno vyskočím na rybí trh a hned vedle si koupím čerstvou zeleninu, o které se nám doma může jen zdát. To je právě ta chvíle, kdy si uvědomím, že je s naší stravou něco špatně. Pokud pominu doporučení v příjmu zeleniny, tak je to právě v příjmu ryb. Jejích minimální konzumace v ČR může být totiž jedním z hlavních důvodů nejen proto, že jsme tak tlustí, ale také pro to, že nás "klepne" v šedesáti letech, poněvadž jsou naše tepny cholesterolem tak zanesené, že připomínají spíše starý vykotlaný strom, než statný vodovod.
Jasnou chybou je, že v naší stravě chybí ryby. A to hlavně ty mořské. Mimo trochu olova a těžkých kovů, které jsou bohužel zase pouze naším zaviněním, obsahují také prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Právě ty jsou lékem na dlouhověkost a tím, co bychom měli zařazovat do jídelníčku takřka denně. Podívejme se na ně trochu podrobněji.
Co jsou omega-3?
Omega-3 mastné kyseliny (někdy též označované jako n-3 PUFA) jsou organické kyseliny, které se vyznačují dvojnou vazbou na třetím uhlíku v jejich řetězci. Mají nepostradatelnou funkci v těle jako složky membrán buněk a produkty jejich metabolismu mají protizánětlivé účinky.

Proč je tedy jíst?
Doporučený příjem omega-3 je v jednotlivých zemích různý od 0,5 do 2 % přijaté energie: doporučený příjem ALA se pohybuje mezi 0,6 až 1,2 % energie, nebo 1 – 2 g denně. Studie příjmu různých typů tuku prokázala, že aktuální příjem ALA se pohybuje od 0,6 g/den (Francie a Řecko) do 2,5 g/den (Island) u mužů a od 0,5 g/den (Francie) do 2,1 g/den (Dánsko), u žen. Ve většině případů jsou tyto příjmy velmi nízké a zvýšení spotřeby potravin s vyšším obsahem omega-3 by bylo ve všech případech žádoucí a prospěšné. Bylo by možno toho dosáhnout například konzumací tučných ryb jedenkrát až dvakrát týdně a příležitostnou náhradou slunečnicového oleje olejem řepkovým.
Sami vidíte, že důležitost omega-3 mastných kyselin pro zdraví vysoká. Měli byste tedy sledovat, jaké potraviny a hlavně ryby přijímáte a zaměřit se na příjem těch vhodných s omega-3 mastnými kyselinami. A vězte - vánoční kapr vás nezachrání.