Silový vs. vytrvalostní trénink

22. 10. 2016
Komentáře
Silový vs. vytrvalostní trénink

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se nedokážeme zlepšovat ve všech oblastech tréninku? Proč někteří z nás jsou dobří vytrvalci, jiní zase dobří sprinteři a další zvednou hmotnost, o které se nám snad ani nesní. Je to kvůli pohybovým schopnostem, jak je to tedy s odlišností rozvoje silových a vytrvalostních schopností? Přesně to, co tak často sledujeme v crossfitovém tréninku? 

Silový vs. vytrvalostní trénink

Jako mladí jsme se v tréninku snažili rozvíjet všechny aspekty, které nám aktuálně přicházely pod ruku. Jednou jsme pracovali na maximální síle, v dalším tréninku zase se střední zátěží a v dalším spíše aerobně, nebo jsme si zašli raději na kolo nebo zaběhat. Takový trénink vykazoval určité prograsivní zlepšení, nicméně ne takové, které by se odráželo ve všech tréninkových aspektech. Kde tedy hledat ty hlavní odlišnosti mezi těmi dvěma hlavními, které se dnes objevují ve fitness centrech a posilovnách? Kde hledat rozdíl mezi vytrvalostní a silovou prací ...

a dají se vůbec tyto dvě schopnosti rozvíjet současně? 

 

...To bude zřejmě ta hlavní otázka, na kterou se pokusíme najít odpověď. 

Rozdíl v použité zátěži

Začnu hned z ostra. Aerobní zátěž (jak již název napovídá) rozvíjí adaptace ve smyslu zvýšení vytrvalostní schopnosti svalu, tedy aerobní adaptace. Silová složka cvičení naopak ty anaerobní, a to zejména zvyšování zásob kreatin fosfátu a glykogenu ve svalu nebo aktivitu glykolytických enzymů, které pomáhají glykogen štěpit. Zvětšování svalu také zabezpečuje pokles hustoty prokrvení, a tím oxidativní schopnost a kapacita organismu klesá. To je hlavní důvod, proč naše svalová hmota není schopna provádět vytrvalostní pohyb. Naopak, čím více pracujeme s lehkými zátěžemi v tréninku (okolo 15‑20) tím menší je hypertrofická odpověď organismu, a tím více rostou aerobní adaptační mechanismy ve svalu - roste silová vytrvalost. Pokud zátěž poklesne pod 20‑30 % vytrvalost svalu ztrácí závislost na jeho maximální síle (je tedy jedno jestli dáte 50 kg na bench jako maximum, nebo 150 kg na bench) a rozvíjí se aerobní oxidativní kapacita svalu. 

Co to znamená pro moji svalovou hmotu? Odpověď je velmi jednoduchá, rapidně sse začnou zmenšovat rychlá svalová vlákna (sval se zmenšuje) a snižuje se vám i celková síla. Možná vás naadne, no dobrá, ale co když budu jednou trénovat silově a jednou aerobně. I to je přece volba, která je akceptovatelná. To ano, a zcela bez pochyby. Zde je ale nutné si uvědomit, že vytrvalostní schopnosti se zlepšují nezávisle na svalové hmotě (kardiorespirační systém), což má za následek po kratší nebo delší době snížení silvých schopností. 

Existuje řešení jak trénovat sílu i vytrvalost? 

Jedním z možných řešení je kompromis v podobě sníženého tréninkového objemu, ten je možný. Nicméně slovo "snížený" vás již evokuje k tomu, že pokud by byl trénink samostatně rozdělený, tak bude zřejmě vyšší výtěžnost díky možnosti vyššího tréninkového objemu. Pokud se ale přeci jen rozhodneme kombinovat silový a vytrvalostní trénink ve jeden den, měli bychom na první místo rozhodně řadit trénink silový. Jedním z důvodů je fakt, že může mít větší důležitost. Tím druhým ale, že při vytvalostním výkonu se kumuluje více únavy a odpadních metabolitů.

Vhodnou volbou vytrvalostní aktivity je v případě kombinace se silovým tréninkem krátký intenzivní nebo intervalový trénink, případně kontinuální aktivita mírné intenzity. V případě těchto tréninků může růst jak výkonnost silová, tak i vytrvalostní. Na závěr je asi nutné ale dodat, že aktivita vytvalostní se zlepšuje daleko rychleji, než aktivita silová. Dbejte tedy na dostatečnou regeneraci jak silových energetických zdrojů, ta i zdrojů, které využíváte při vytrvalostní aktivitě. 

Pokud bych to tedy měl shrnout a vy byste se chtěli zeptat, zda můžete být dobří ve vytrvalosti i síle, zlepšovat se v obou těchto prvcích tréninku. Tak mohu říct, že ANO, ALE výhodnější pro vás bude periodizace tréninku. A to zaměření se po určitý časový úsek pouze na sílu (nebo primárně) a po jiný časový úsek spíše na vytrvalost. Na toto bych upozornil aktuálně zejména vyznavače crossfitu, kde by periodizace měla mít svoje hlavní místo. 

Autor: Jan Caha

8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Jak nejlépe cvičit prsní svaly? K velkému hrudníku benchpress prostě nestačí! Na jaké cviky bychom ve svém tréninku prsních svalů neměli zapomínat?
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Přáli byste si pevné, kulaté a dokonalé hýždě? S trochou vytrvalosti se vám tenhle sen snadno splní! Přinášíme vám přehled 10 účinných cviků pro zpevnění hýžďových svalů, které vám pomohou k vytvarovanému a pevnému zadku.