4 prověřené superfoods, které byste měli zařadit do svého jídelníčku

4 prověřené superfoods, které byste měli zařadit do svého jídelníčku

Superpotraviny, superfoods představují velmi moderní název, který můžeme slýchat snad ze všech stran populárních i naučných publikací. Zdá se, že mají aktuálně více přívrženců, než naše vládní politika. K čemu ale jsou, a jsou vůbec nějakým způsobem prokázány jejich účinky na naše zdraví? Vybrali jsme pro vás 4 prověřené superpotraviny, které prošly vědeckými studiemi za účelem využití nejen ve sportu, ale také v běžné výživě člověka a vy byste možná měli zvážit jejich zařazení do svého běžného denního režimu. 

1. Česnek 

Není nad to, když vám dojde klient obdařený láskou k česneku. Možná ale v tomto bodě platí obhajoba: "Česnek půl zdraví.", protože tento ne zcela libě voňavý základní kámen naší české kuchyně je velmi silným antioxidantem. A tak s tak výrazným vlivem, že zlepšuje a usnadňuje krevní oběh, snižuje krevní tlak nebo dokonce snižuje hladinu celkového i LDL cholesterolu. To se hodí, zvláště když máme dnes společnost tak "bohatou" na kardiovaskulární onemocnění. 

Výrazný vliv v česneku má antioxidačně působící glutathion, který je výhodné používat právě v době vyššího výskytu onemocnění horních cest dýchacích. Že by to bylo řešení aktuálních zdravotních komplikací, které přichází v druhé vlně onemocnění? Možná, to necháme na vás. Nicméně vás může potěšit i fakt, že je u česneku uváděn protirakovinný vliv, a to již svoji váhu má. I když to není lék na rakovinu, tak "za zmírnění nic nedáš". A i když není snadné se dopovat česnekem denně, tak jeden až dva stroužky zkonzumované jednou za dva dny, nejsou nic proti ničemu a vaše okolí snad bude shovívavé. 

2. Bobulovité ovoce

Borůvky, maliny, ostružiny a další. Kdo by je nemiloval jako skvělou přísadu do zdravých a sladkých svačin či jako základ vydatné snídaně. Přeci jen #mojeovesna vládne aktuálnímu snídaňovému dění, kde hraje často právě bobulovité ovoce prim. Toto ovoce disponuje navíc poměrně vysokým množstvím tzv. antokyanů. Neděste se, nejde o kyanid. Přestože mají antokyany přiděleno svoje "éčko", jedná se o přírodní barvivo, které najdete například i v grapefruitech.

Antokyany dokážou snížit oxidační stres, který sužuje naše tělesné buňky, může zapříčinit dřívejší stárnutí nebo snad zhoršit regeneraci, a to zvláště, pokud se zabýváte silovým nebo vytrvalostním sportem. U starších lidí navíc můžeme těžit z paměť-zlepšujících účinků, za kterými zřejmě stojí zvýšení růstového faktoru BDNF. Přidávejte si jej do snídaně, jak jen to jde. 

3. Spirulina

Spirulina, modrozelená řasa, se veze na slávě svých známějších kolegyň zeleného ječmene nebo chlorelly. Přitom by nemusela být vůbec opomíjena. Obsahuje velké množství antioxidantů a vysokou dávku bílkovin na hladině 55 - 70 % z celkového obsahu. Má protizánětlivé i antioxidační účinky. Ba co více, spirulina dokáže zvýšit hladinu krevních žlučových kyselin, které jsou častěji charakterizovány jako Gilbertův syndrom. 

Lidé s Gilbertovým syndromem mají nižší riziko vzniku diabetu a obezity, stejně jako i kardiovaskulárních a neurologických onemocnění. Výzkum na zvířatech dokonce naznačuje, že spirulina může být také neuroprotektivní, což je dnes více než aktuální. Je však zapotřebí více studií potvrzujících tento efekt i u lidí. Jedinou nevýhodou je "nebezpečná" chuť, kterou spirulina disponuje, a díky které si ji jistě neoblíbíte. 

4. Listová zelenina - špenát

Pepka námořníka a jeho nafouknuté předloktí asi nemusím představovat. To, že jsme se v obsahu železa trochu pletli jistě také ne. Nicméně, vaše předloktí může být stejně nafouknuté - to možná nevíte. Listová zelenina v čele se špenátem totiž obsahuje vysoké množství nitrátů  - dusičnanů. Ty mají vliv na "napumpování" svalové tkáně, a to díky svému vlivu na vasodilataci malých krevních vlásečnic prochzejících vaší svalovou hmotou. Navíc, nemají negativní vliv na růstový hormon, který je popsán například ve vztahu k argininu. No a právě i kvůli dusičnanům se například v CrossFitu natolik zabydlela červená řepa. Ta by mohla být vedle listového špenátů vaším oblíbencem číslo 2, kterého můžete zařadit do předtréninkového jídla. 

Další superfoods, které můžete využít 

  • ovocné šťávy (granátové jablko, Acai, třešeň acerola, graviola, brusinky, amalaki, noni, arónie, kustovnice čínská, ...)
  • zeleninové šťávy (celerová, dýňová, brokolicová, mrkvová, rajčatová, ...)
  • jedlé oleje (panenský kokosový, rakytníkový, pupalkový, lněný, ostropestřecový, konopný, olivový, ...)
  • sušené plody ovoce (goji, borůvky, brusinky, dřišťál, rakytník řešetlákový, amalaki, arónie, mochyně peruánská, klanopraška, černý jeřáb, ...)
  • houby (housenice čínská, reishi, čaga, shiitake, hlíva ústřičná, ...)
  • přírodní sladidla (agáve, stévie, melasa, med, ...)
  • zelené potraviny (mladý ječmen, chlorella, spirulina, alfalfa, ...)

Tím samozřejmě výčet superpotravin nekončí. Aktuálně je velmi těžké najít kritérium, které by vymezovalo, kde superpotravina začíná a končí. Za takovou superpotravinu můžeme považovat třeba i biomáslo s přirozeným obsahem CLA, anebo samotné červené maso, které zase obsahuje vysoké množství kreatinu. Co nám však tato kategorie potravin naznačuje je ten fakt, že bychom se mohli začít trochu více zabývat přirozeným krytím svých sportovních a zdravotních potřeb, a neřešit vše právě léky, na nichž opravdu nic super není. 

  • 2
Patrik Hartman

Zdravím, co se týká toho česneku. Konzumace syrového a nebo může být i tepelně upraveného? Ale asi odpověd znám :)

Jan Caha
Jan Caha

Hezký den, ideálně za syrova.