Chuť k jídlu je přirozená věc, a to nejen u běžné populace, ale i u té sportující. Jistě se shodneme na tom, že není důvod ji potlačovat. Signalizuje nám dobu, kdy bychom se měli najíst, kdy naše tělo začíná strádat, a kdy se začít dívat po něčem k snědku. Co když je ale tato chuť k jídlu až příliš vysoká, co když vás apetit dosahuje takových hodnot, že omezuje vaši snahu dosáhnout vysněné postavy? Připravili jsme pro vás čtyři věděcky podpořené tipy k tomu, abyste omezili své chutě.
1. Vláknina a objem potravy
Tělo přirozeně produkuje řadu peptidů a hormonů, které potlačují hlad. Jedna třída receptorů, které můžeme označit jako mechanoreceptory, se nacházejí v žaludku a střevech, jsou aktivovány podrážděním tkáně. To znamená, že se tyto mechanoreceptory aktivují tlakem v žaludku. V bodě, kdy se rozšiřuje žaludek, tyto mechanoreceptory potlačují pocit hladu. Jedná se o jeden z ochranných mechanismů, které chrání organismus před přeplněním žaludku bez ohledu na to, co tuto expanzi vyvolalo.
Konzumace nízkokalorické, ale přesto na vlákninu bohaté potraviny, která má za podráždění mechanoreceptorů je jedním z efektivních způsobů, jak potlačit chuť k jídlu. K tomuto se nám nejvíce bude hodit zelenina, která má jednak velký obsah vody, druhak i nestravitelnou celulózu, vlákniny, která má za následek naplnění žaludku bez přesycení energií. Velmi zajímavou volbou pro naplnění žaludku může být psyllium nebo Metamucil. Oba se pro podporu trávení skládají z ochucené rozpustné vlákniny.
2. Udržujte nízkou hladinu krevního cukru
Menší rozkolísání hladiny krevního cukru znamená i menší záchvaty tzv. "vlčího hladu". Vaší snahou ve stravě by tedy mělo být, abyste drželi nízkou hladinu krevního cukru nebo alespoň takovou, která bude co nejméně rozkolísaná. Právě kolísání v návaznosti inzulinu na vysokou hladinu krevního cukru, jeho odstranění a postprandiální hypoglykemii jsou důvodem, proč dostáváte hodinu nebo hodinu a půl po větším jídle chuť na sladké.
Ideálně se vám hodí nízkosacharidová dieta s obsahem sacharidů v jednom jídle maximálně do 30 - 40 g sacharidů na porci v podobě komplexních sacharidů. Výhodnými zdroji budou v tomto bodě vysokovláknité zdroje jako hnědá rýže, ovesné vločky, luštěniny nebo třeba jáhly či proso.
3. Úleva od stresu
Stres je jednou z nejčastějších příčin špatného stravování a přesycení i nad rámec vašich aktuálních potřeb. Souboru stravovacích výkyvů ve vztahu ke stresu se říká emocionální stravování. Může souviset nejen se stresovými situacemi, ale také přetrénováním nebo nedostatkem spánku. Právě odstranění "stresoru" je tedy tím hlavním, co byste měli pro svoji chuť k jídlu udělat. Možná si řeknete, že se mi to snadno řekne, ale stres prostě nepotlačíte. I tak řeknu, ale můžete...
Velmi jednoduše vám v tomto mohou pomoci specifické adaptogeny - kategorie doplňků stravy s velmi nehomogenním účinkem, nicméně starající se mimo jiné i o zmírnění stresu a jeho vnímání. V případě vyšší míry stresu můžete využít Rhodiu Rosseu, ženšen a nebo ne příliš známá Ashwagandha, v češtině Vitánie Snodárná.
4. Adrenalin hraje ve váš prospěch
Vyšší hladina adrenalinu vás nejen připravuje ke sportovní aktivitě a k boji, ale také tonizuje svalovou hmotu a odlévá krev z žaludku. Menší množství krve v žaludku znamená i menší nebo nižší apetit. Nízká dávka stimulantů může pracovat ve váš prospěch právě ve vztahu k vyšší produkci adrenalinu. V tomto bodě mám na mysli zejména kofein, který je úspěšným potlačovatelem chuti k jídlu. Podobně však může fungovat i synefrin nebo dnes již zakázaný, ale dříve dostupný yohimbin. Pozor ale na použití před spaním, kdy by mohly prohloubit stresový faktor v podobě méně kvalitního spánku.
Mimo tyto suplementy můžete využít také doplňky stravy jako jsou zázvor, 5‑HTP (přírodního prekurzoru serotoninu) nebo Caralluma fimbriata - rostlinu řadící se mezi sukulenty. Všechny tyto látky, zdroje, suroviny však potřebují ještě hlubší pohled, zkoušení a bádání, zda je můžeme považovat za opravdu účinné.
Ovlivnění vašeho hladu nebo chuti k jídlu není nemožné, stačí se v prvé řadě pouze zamyslet nad tím, co za den jíte a jak vám může příjem stravy ovlivnit další nutnost v příjmu potravin, a pak se také starat o to, čím tuto chuť k jídlu máte možnost ovlivnit. Možností například v suplementaci je poměrně hodně, stačí si tedy pouze vybrat pro sebe výhodnou variantu.