5 surovin, kterými zabíjíte svůj salát

Komentáře
1
5 surovin, kterými zabíjíte svůj salát
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Prodlužující se dny a rostoucí teploty nikoho nenechají na pochybách, že jaro je konečně tu. Pro mnohé z nás to zároveň znamená touhu po lehčím jídelníčku. Možná vás přešla chuť na teplá hutná jídla a přirozeně tíhnete k lehčím pokrmům. Je i pro vás synonymem lehkého zdravého jídla salát? Pak dejte pozor na to, jak ho připravíte a co do něj přidáte. Snadno se totiž může zvrhnout v kalorickou bombu, z které kalorie povážlivě naskáčou a vám to pak může ztížit snahu zhubnout přebytečná kila.

Pro začátek si v našich starších článcích připomeneme, jak si salát poskládat, aby sloužil jako živinami nabité hlavní jídlo a neměli jste po něm do hodiny hlad.

Zeleninové saláty jsou skvělou volbou

O benefitech konzumace zeleniny vás určitě přesvědčovat nemusíme. Snad jen ve zkratce: zelenina je bohatá na vitaminy, minerální látky, vlákninu a antioxidanty. Vysoký obsah vody a tedy nízká kalorická denzita z ní navíc dělá skvělou skupinu potravin pro ty z vás, kteří chtějí hubnout. V praxi to totiž znamená, že velká mísa zeleninového salátu má velký objem a minimum kalorií. Díky obsažené vláknině také dobře zasytí.

Pozornost věnujte ale tomu, co do salátu přidáte. Zatímco mísa barevné zeleniny s lehce orestovaným kuřetem, mozzarellou a zálivkou z olivového oleje a balsamica bude skvělou volbou, populární Caesar salát s křupavými krutony, majonézovou zálivkou a slaninou na tom bude co se týče vhodnosti o poznání hůře. 

Z toho plyne, že o tom, jestli váš salát bude skvělou večeří nebo kalorickou bombou rozhoduje především to, co do něj přidáte za další suroviny.

U kterých surovin zpozornět?

1. Krutony

Krutony sice nepatří mezi ty největší ničitele salátů, přesto se jedná o ultrazpracovanou potravinu bez větších nutričních benefitů. Více informací o těchto potravinách se dozvíš zde: https://aktin.cz/potvrzeno‑nekvalitni‑potraviny‑maji‑negativni‑vliv‑na‑hubnuti‑zdravi‑a‑zvysuji‑hlad

Často také bývají smažené, což znamená zbytečný tuk, respektive kalorie navíc. A ruku na srdce, když do salátu přidáváme krutony, úplně jimi nešetříme. Kvalitnější komplexní sacharidy doplňte třeba žitným chlebem.

A pokud chcete svůj salát vyšperkovat nějakým křupavým elementem, nasucho lehce opražte dýňová nebo slunečnicová semínka. Mým tajným tipem pak je Granaloro, což je pečený (nikoliv smažený) snack s výraznou chutí parmazánu. Stačí pár kousků nadrobit navrch a salát tak dostanete na úplně jiný level.

5 surovin, kterými zabíjíte svůj salát

2. Cokoliv, co má v názvu “křupavé” nebo “smažené”

Kuře je skvělý zdroj bílkovin, to stejné můžeme říct o krevetách nebo lososovi. Všechny tyto suroviny ale snadno “zabijete” tím, že je obalíte v trojobalu a “vykoupete” v pořádném bazénku oleje, byť vhodného. Připomeňme si, že 1 g tuku obsahuje 9 kcal, zatímco 1 g bílkovin a sacharidů 4 kcal. Proto z tučných potravin kalorie do jídelníčku skáčou skoro samy.

Vybíráte si salát v restauraci? Pak zpozorněte u slovíček “křupavé”, “v krustě” nebo “smažené”. Pokud si nejste jisti, zeptejte se obsluhy. Lepší volbou bude grilovaná varianta. Doma pak máte přípravu salátu zcela ve svých rukou.

Zkuste některé z našich receptů a uvidíte, že salát není jen nudná kupička “listí.”

3. Slanina

Dokřupava osmažená slanina bývá častou součástí salátů, konkrétně i všemi oblíbeného Caesaru. Ve 100 g najdeme kolem 335 kcal, 30 g tuku a 2,3 g soli. Záleží samozřejmě, kolik si jí na salát přidáte, ale jisté je, že se opět jedná o nemalou dávku tuku a kalorií navíc.

Myslíte si, že veganská alternativa slaniny je zdravější a vy na to vyzrajete? Mějte na paměti, že zdaleka ne všechny veganské alternativy potravin jsou zdravé. Veganská slanina ze seitanu sice obsahuje méně kalorií a tuku (100 g obsahuje 219 kcal, 5 g tuku), ale obsah soli je ještě vyšší: 3,7 g. Také “makra” nejsou všechno. Hned na třetím místě je kokosový olej a ne tak úplně překvapivě zde najdeme aromata, zahušťovadla a barviva.

Alternativou může být sušená šunka nebo pršut. Obsah soli sice stoupá do nebeských výšin (5 g/100 g), ale obsahuje méně tuku (13 g/100 g) a tím i méně kalorií (225 kcal/100 g). Z důvodu vysokého obsahu soli ale i v tomto případě šetřete množstvím.

4. Salátové dresingy

Že je salát sám o sobě trochu nuda? Máte pravdu. A to je důvod, proč nás to svádí zeleninku tak trochu „vytunit.“ Třeba salátovým dresingem. Aby nám salát doopravdu chutnal, dresingem nešetříme a tak se snadno stane, že nám tak trochu „ujede ruka“, hups. V tu chvíli se ze salátu snadno může stát kalorická bomba a nutriční benefity zeleniny si tak zbytečně pokazíte. Většina kupovaných dresingů je totiž nadupaná tukem. Ve 100 g obvykle najdeme kolem 20 g tuku, přičemž se jedná o tzv. trans tuky, kterých by v jídelníčku mělo být co nejméně.

Výčet ingrediencí ve složení je navíc dlouhý jako týden před výplatou a dále v něm najdeme cukr, různá aromata a dochucovadla. Přešla vás chuť? Na kupované dresingy proto raději zapomeňte. Pokud si chcete salát či zeleninu nějak dochutit, použijte lžičku za studena lisovaného oleje (zkuste např. olivový, lněný, dýňový, nebo z vlašských ořechů), balsamico octa, bylinek nebo domácí jogurtové zálivky. Záměna majonézy za jogurt udělá z nutričního hlediska opravdu hodně.

obrázek z freepik.com

5. Tučné sýry

Pokud si do salátu přidáte sýr, nemusí to být nutně špatné rozhodnutí. Jen pro připomenutí: sýry jsou kvalitním zdrojem bílkovin (až 30 g bílkovin ve 100 g) a vápníku (ze 100 g získáte více jak polovinu doporučeného denního množství). Zapomenout nesmíme ani na vysoký obsah vitaminů A, D a K. Každá mince ale má dvě strany a najdeme v nich i vyšší obsah soli a tuku, resp. nasycených mastných kyselin. Stejně jako u výše zmíněných surovin: opatrně s množstvím a hlídejte jejich správný výběr. Jak na to? 

  • Sledujte obsah soli. U běžně používaných sýrů (gouda, eidam, niva nebo balkán) zastoupení soli kolísá od 1,5 do 5 g/100 g. Což je dost, pokud uvážíme, že dle Společnosti pro výživu by celková denní spotřeba soli neměla překročit 6 g.
  • Mrkněte i na obsah tuku – ten se pohybuje v rozmezí 15‑30 g/100 g. Zajímat by vás měl i obsah nasycených mastných kyselin. Podle WHO bychom jich neměli sníst více než 10 % z celkového energetického příjmu. Z tohoto doporučení vyplývá, že při denním příjmu 2000 kcal bychom neměli přesáhnout 22 g nasycených mastných kyselin/den. Například gouda (45 % t.v.s.) obsahuje 18 g NMK/100 g, eidam (30 % t.v.s.) pak 11 g NMK/100 g.

Mezi tučné a slané patří i populární sýry jako halloumi (16 g NMK a 3 g soli/100 g) nebo feta (16 g NMK a 2 g soli/100 g). V zahraničí často bývají k dostání méně tučné varianty těchto sýrů, ale k nám tato móda zřejmě ještě nedorazila.

Co si z toho vzít?

Salát může být lehkým jarním jídlem za předpokladu, že ho nepohřbíte štědrou dávkou surovin, které jsou velmi tučné a často taky slané. Po přečtení dnešního článku už víte, jak by takový salát měl vypadat a taky neměl. Tak jaký si připravíte dnes?

12 tipů, díky kterým zhubnete trvale a bez jojo efektu
12 tipů, díky kterým zhubnete trvale a bez jojo efektu
Jak přerušit bludný kruh jojo efektu a trvale zhubnout? Podívejte se společně s námi na hlavní zásady hubnutí a udržení štíhlé postavy za jakýchkoliv okolností.
Týdenní vzorový jídelníček na hubnutí pro ženy
Týdenní vzorový jídelníček na hubnutí pro ženy
Ne každý má to štěstí, že si může veškerá jídla nachystat v průběhu dne. Pokud máte na oběd jen pár minut, a často jej tak řešíte někde v rychlém občerstvení, máme pro vás řešení v podobě krabiček. Pomocí krabičkování můžete i pohodlně a jednoduše hubnout.
Chutě a hlad. Znáte těchto 5 tipů, jak porazit největší nepřátele hubnutí?
Chutě a hlad. Znáte těchto 5 tipů, jak porazit největší nepřátele hubnutí?
Existuje několik cest, kterými můžeme hlad a chutě během shazování minimalizovat, a tím pádem si redukci tuku o něco usnadnit. Právě těm se budeme věnovat a na pěti základní tipech si ukážeme, jak je porazit.
Jaký je nejlepší salát na hubnutí?
Jaký je nejlepší salát na hubnutí?
Jak udělat, aby z každého salátu vzniklo perfektně vyvážené jídlo? My vám dáme obecný návod a přihodíme i pár tipů na závěr!
Jak připravit salát, abyste po něm neměli hned hlad
Jak připravit salát, abyste po něm neměli hned hlad
Dopřáváte si pravidelně salát jako hlavní jídlo s myšlenkou, že dáváte svému tělo to nejlepší? A obsahuje ten váš všechny důležité živiny? Přečtěte si na co se zaměřit, aby jste se z něj dosyta najedli a získali všechny základní živiny.
Potvrzeno: Nekvalitní potraviny mají negativní vliv na hubnutí, zdraví a zvyšují hlad
Potvrzeno: Nekvalitní potraviny mají negativní vliv na hubnutí, zdraví a zvyšují hlad
Můžeme jíst vysoce průmyslově zpracované potraviny a přitom být štíhlí a zdraví? Na to se podíváme v tomto článku a nenecháme hranolku na hranolce!
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
6 efektivních rad, jak konečně zhubnout břicho
Klíčem k plochému břichu je strava a komplexní trénink. Je však vůbec reálné se cíleně zbavit tuku na břiše, nebo jen bojujeme s větrnými mlýny?
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Komplexní sacharidy v potravinách: 10 nejlepších zdrojů
Sacharidům není třeba se vyhýbat, stačí si jen kvalitně vybírat. Po jakých zdrojích komplexních sacharidů se vyplatí sáhnout?
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
10 způsobů, jak zrychlit metabolismus a zhubnout
Zjistěte, jak ovládnout a zrychlit váš metabolismus vstříc rychlejšímu spalování energie a snadnějšímu hubnutí díky jednoduchým tipům uvnitř článku.
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy
Je dobré být připravený na zahnání hladu rychlou svačinou, který nás přepadne ve škole nebo v práci. A co si s sebou můžete vzít? Pojďme na to!
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Jak nejrychleji zhubnout? Máme návod krok za krokem
Chystáte se co nejrychleji zhubnout? Přečtěte si praktický návod, jak hubnout rychle, s rozumem a udržitelně. Teď to konečně vyjde i vám!
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Strava při kojení: nejčastější mýty versus fakta
Při kojení se nemůžou jíst luštěniny, pít káva a musí se držet speciální dieta, nejlépe s omezením všech alergenů. Je to opravdu nutné? Na nejčastější mýty ve výživě při kojení se podíváme v dnešním článku.
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Krabičkujete? 9 tipů na rychlá a zdravá jídla do 20 minut
Že příprava jídel a krabičkování trvá dlouho? S našimi doporučeními se vejdete v pohodě do 20 minut a máte připravené jídlo na celý další následující den!