5 výživových mýtů, kterým možná věříš i ty, a proto nemáš výsledky

Adéla Nejedlá
Adéla Nejedlá před 4 měsíci
14 minut čtení
5 výživových mýtů, kterým možná věříš i ty, a proto nemáš výsledky
obrázek ze shutterstock.com
108

Rádi byste dali nějaké to kilo dolů, ale skutek utek? Samozřejmě, že první, co uděláte, je to, že zasednete k počítači a začnete googlit. Stačí pár prokliků a můžete narazit na řadu zavádějících videí. Nejvíce jich najdete na portálech, které jsou mixem bulváru, politických názorů a nesmyslných rad ohledně diet a hubnutí. My si dnes jedno takové zavádějící video o výživě rozebereme! 

Co se v dnešním článku dozvíme?

  • že sacharidy, tuky ani bílkoviny nejsou špatné
  • že nezáleží na tom, jestli je zelenina zelená nebo fialová s puntíky
  • že smoothies obsahuje také kalorie a někdy jich je opravdu požehnaně
  • že nezáleží na tom, jestli svůj kalorický příjem sníte v deseti nebo třech porcích
  • že sacharidy můžeme i po setmění, protože náhle nepřibereme jen tak z ničeho nic

Články a videa často místo vysvětlování chyb naopak další chyby čtenáři předávají. Na jaké mýty a pravdy si dát pozor? 

Internet je plný zaručených rad – jak zhubnout, přibrat nebo doporučeních na to, co bychom měli jíst a čemu se raději vyhýbat. Nejinak je tomu i v případě pořadu FIT K.O. internetové televize OneTV, kde nám sympatická slečna ve videu s názvem "Snažíte se zhubnout, ale marně? Tady je 5 největších chyb, které děláte v dietě!" naservíruje celkem 5 rad, které divákovi spíše ve výživě udělají pořádný bordel než cílenou osvětu.

Video má dohromady asi minutu a půl, obsah přednáší hezká holka ve fitku, takže to zaujme jak muže, tak i ženy, protože chtějí vypadat jako ona. No, neuvědomují si, že se sice koukají na 5 největších chyb. Ale ne v dietě, ale spíš v podávání nepravdivých informací/mýtů bez jakéhokoliv objasnění a vysvětlení.

Pojďme si na všech 5 sporných a zavádějící bodů společně posvítit, rozebrat si je a uvést na pravou míru...

obrázek ze shutterstock.com

1. "Jednou z nejčastějších chyb v dietě je mísa plná ovesných vloček," říká sympatická fitness trenérka z videa

Podle slečny na videu je největší chybou při hubnutí miska ovesné kaše. Korunu tomu prý nasadíme, když si ovesnou kaši posypeme čokoládou a z výsledné dobroty máme jídlo plné cukru. Místo toho prý máme snídat kombinaci tuků a bílkovin v podobě oříšků, zelených potravin nebo smoothies. Dále ve videu zazní, že čím více se ráno najíme, tím více se nám údajně roztáhne žaludek a přes den toho více sníme.

Kde je pravda? Ovesnou kaši si můžeme dát k snídani, obědu i večeři, když nám to vyhovuje!

Pojďme to vzít všechno postupně i s příklady, abychom si rozuměli a pochopili princip všech tří základních makroživin, kterými jsou sacharidy, bílkoviny a tuky.

  • Ovesnou kaši k snídani klidně mít můžeme. Ptáte se proč? Nezáleží totiž na tom, jestli snídáme sacharidy v podobě ovesné kaše nebo vajíčka se šunkou a kouskem kvalitního pečiva, ale na celkovém počtu kalorií z jídla a na celodenním kalorickém přijmu. Každý jsme svým způsobem jiný a každý si musíme najít to, co vyhovuje nám. Někdo rád snídá sacharidy, protože mu dodají energii, a další se jim naopak po ránu vyhýbají, protože je uspávají. Já vám určitě nebudu doporučovat snídejte tohle a tamto, ale přikláním se k názoru "zlaté střední cesty" a k tomu, že by každé jídlo mělo obsahovat kombinaci všech tří živin.

Jak by měla vypadat komplexní ovesná kaše? Nezapomeňte na protein!

[Instagram]

Jídlo kaloricky vychází stejně, jako kdybyste si dali například tři vajíčka s cheddar sýrem (28 gramů), k tomu 13 gramů kešu oříšků a 200 gramů okurky. Podtrženo, sečteno – 426 kcal. Stejně jako snídaně číslo 1.

Prakticky je jedno, jestli je zelenina červená, fialová nebo žlutá. Nejlepší je všechny druhy kombinovat!

  • Zelené potraviny nemají žádné větší benefity oproti potravinám jiných barev. Tento mýtus vznikl nejspíše na základě toho, že většina zelených potravin jsou kaloricky chudší jako například okurka, ledový salát, celer nebo cuketa. Taková brokolice má na 100 gramů 34 kalorií stejně jako červená paprika. Opět tedy vůbec nezáleží na tom, jestli je potravina zelená nebo fialová s puntíky (pokud se bavíme jenom o kaloriích). Ideální je druhy zeleniny střídat, abychom přijali celé spektrum ochranných látek. Znáte to "eat your rainbow."

Smoothie nejsou zdravější nebo méně kaloričtější oproti původní zelenině a ovoci...

  • Smoothies jsou kapitola sama o sobě a překvapuje mě, kolik lidí stále věří, že je na nich něco zdravějšího než na celistvých potravinách. Vždyť je to tak jednoduché, stačí si sednout a zamyslet se jako dospělý člověk. Snědli bychom jen tak na posezení 3 banány, 2 jablka, kiwi a hrst mraženého ovoce? Asi ne, tak proč, když je dáme do mixéru, se najednou tahle dávka energie mění na zázračně detoxikační, bezkalorický a zdravý nápoj? Nevím jak vy, ale já svoje kalorie radši jím, než piji. Ono se neříká jen tak, jezte očima, v klidu, v sedě, u stolu a žvýkejte, protože v tu chvíli se na jídlo soustředíte a nemáte tendence bezmyšlenkovitě sníst i nohu od stolu.

Když už zmiňuji ty cukry, kde si myslíte, že jich bude víc? V dekoraci ovesné kaše v podobě čokolády, nebo ve smoothie ze tří druhů ovoce?

2. "Ideální je se najíst nejvíce v době oběda, hlavně škrobové potraviny a nejlépe třeba hnědou rýži," pokračuje trenérka ve videu

Opět se budu vracet k tomu, že každý jsme takový unikát, a tudíž každému sedí něco jiného. Je to stejné jako s hudbou. To, že má vaše kamarádka ráda rock a punk, ještě neznamená, že vy ze dne na den přejdete z vašeho oblíbeného popíku na punk. Stejné je to s rozložením jídel přes den a volbou potravin. Každý z nás má jiný kalorický příjem, takže to, že si vaše kamarádka dá na oběd 150 gramů syrové hnědé rýže, neznamená, že vy si ve vašem režimu také dáte 150 gramů syrové hnědé rýže (samozřejmě, že můžete, ale úplně chytrý tah by to nebyl, pokud se chcete i ve zbytku dne slušně najíst). Někdo se po větším jídle cítí nepoužitelný a druhý je plný energie. Musíte si odpovědět sami sobě, do jaké skupiny patříte vy? 

  • Každému sedí jiné potraviny. Stejně jako to platí u snídaně, tak i k obědu si můžete dát cokoliv, po čem se vaše tělo cítí dobře a dodá vám potřebnou energii. 

A jak by mohl takový oběd klidně vypadat? 

[Instagram]

Poznámka autorky: 

  • Hnědá (natural) rýže obsahuje na 100 gramů v syrovém stavu: 380 kcal, 78 g sacharidů, 3,5 g tuků a 9 g bílkovin. 
  • Tříbarevná rýže obsahuje na 100 gramů v syrovém stavu: 340 kcal, 79 g sacharidů, 1 g tuku a 7 g bílkovin. 

Tím jsem jen chtěla poukázat na to, že opravdu nezáleží na tom, jakou barvu rýže, pečiva a jakékoliv potraviny zvolíte, ale opět mnohem více dbejme na jejich složení a výživové hodnoty.

3. "Při hubnutí bychom měli pít neslazené nápoje a neměli bychom pít těsně před jídlem, protože jídlo bude hůř stravitelné." Opravdu? 

  • Ano, je důležité dbát na pitný režim a nemít na denním pořádku slazené nápoje, které často obsahují zbytečný cukr. Příjem tekutin by se měl pohybovat v rozmezí 30–45 ml na kilogram tělesné hmotnosti (počítají se zde i tekutiny z pokrmů).
  • Příjem vody před jídlem ničemu neškodí. Jediné, co se stane, když se před jídlem dostatečně napijeme, je to, že můžeme přijmout menší množství energie z jídla, budeme dostatečně hydratovaní, a díky tomu můžeme i lépe hubnout. Že jídlo bude špatně stravitelné? To je opět mýtus. Samozřejmě vypít velké množství tekutin před jídlem rozhodně nedoporučujeme a citlivějším jedincům to opravdu nemusí udělat na trávení dobře.
obrázek ze shutterstock.com

4. "Během dne bychom měli jíst pět menších porcí jídel." Pro někoho to může být fajn, ale není to podmínkou úspěchu

Mladá fitnessačka nám radí, abychom jedli pětkrát denně střídmé porce. Proto se ptám, co je to ta střídmá porce?

  • Hádejte, k čemu se zase vrátím? Ano..Každému z nás vyhovuje a sedí něco jiného. Jana má ráda 10 malých porcí a její kamarádka Dana naopak tři velké plné talíře. Kalorický příjem dvou kamarádek může být velmi podobný (ač je to velmi nepravděpodobné), ale každá své kalorie sní v jiném pořadí, množství a z jiných surovin.
  • Jediné doporučení, které bych já dala, je, aby byly správně rozložené jednotlivé makroživiny. Snažit se mít v každém jídle minimálně 20–30 gramů bílkovin a také dodržovat minimálně 30 gramů vlákniny za den. Zbytek ať si rozloží každý sám podle toho, po čem se cítí nejlépe.

5. "Častá chyba je jíst večer sacharidy nebo ovoce." Vždyť už všichni přece v 21. století víme, že sacharidy neví, kolik je hodin...

Tento stále ještě rozšířený mýtus patří mezi mé oblíbené. Mladá fitness trenérka zmiňuje, že ovoce obsahuje spoustu cukrů, potažmo sacharidy velké množství energie, kterou tělo nevyužije. Myslíte si, že energii z tuků a bílkovin využije lépe? Ne! Jak jste se už určitě z dnešního článku naučili, ani jedna makroživina není lepší nebo horší. Všechny tři jsou pro naše tělo stejně důležité. A nezapomeňte na jídlo po tréninku, i když trénujete ve večerních hodinách, protože právě po cvičení tělo využije živiny na regeneraci přednostně namísto toho, aby je uložilo do zásob.

[Instagram]

A nejsou právě doporučované odtučněné jogurty dochucované právě cukrem?

  • Doporučovat odtučněné jogurty k večeři? Tady si autorka trošku protiřečí, protože právě odtučněné jogurty v sobě obsahují více cukrů než ty plnotučné. Jak by se totiž nahradila chuť, která je odstraněním tuků v nízkotučných jogurtech ve výživovém nebi? Správně, pomocí sacharidů/cukrů, a tudíž opět dostáváme stejnou výživovou hodnotu jen s jiným poměrem makroživin. Výjimku představuje odtučněný Řecký jogurt Milko, který má 0 % tuku, Skyr a například tvaroh. Tyto výrobky ve své neochucené podobě neobsahují žádný přidaný cukr, a navíc obsahují jen přirozenou laktózu.

Odtučněná Activia obsahuje více cukru než kvalitní plnotučný jogurt

  • Odtučněný jogurt Activia průměrně obsahuje na 100 gramů 51 kcal, 0,1 g tuků, 7,2 g sacharidů (z toho 7,2 g cukrů) a 6,6 g bílkovin
  • Selský jogurt (bílý) od Holandie průměrně obsahuje na 100 gramů 67 kcal, 3,8 tuků, 4,5 g sacharidů (z toho 3,4 g cukrů) a 3,7 g bílkovin

Rozdíl je nějakých 16 kalorií a pak už jen záleží na vašich preferencích a chutích, který jogurt zvolíte, ale určitě vám můžu zaručit, že těch 16 kcal nepůjde do tuků. A co si budeme povídat, tuk je nositelem chuti. Tím pádem odtučněním se jogurt stává vodový a mdlý. Výsledný mléčný výrobek se musí smíchat se škrobem a cukrem, aby "nějak" chutnal a měl přijatelnou konzistenci.

Co si z toho na závěr vzít?

  • Informace, ze kterých se chystáte čerpat, si důkladně ověřujte, obzvlášť když jste v rybníčku zdravého životního stylu nováčkem. Ne všechno, co je na Internetu, je pravda. Hledejte kvalitně ozdrojované články nebo doporučení odborných autorit.
  • Používejte selský rozum, protože hlava není jenom na čepici.
  • Opakujte si, že tělu je jedno, v jaký čas si dá vajíčka nebo rýži, ale není mu jedno, jaký je váš celkový denní kalorický příjem, protože ten určuje, jestli budete hubnout, nebo ne. 
Byl ti článek užitečný?
Jo, super! Bohužel ne

Diskuze k článku