5 vyzkoušených zázvorových receptů. Angína nemá šanci!
obrázek z okchicas.com

5 vyzkoušených zázvorových receptů. Angína nemá šanci!

Někteří jej milují, jiní nenávidí (ale i přesto konzumují). S příchodem chladnější části roku se k zázvoru obrací plno lidí s nadějí, že je i letos ochrání před bacily, viry a následným několika dnům proleželých v posteli. Čaje z čerstvého zázvoru najednou nacházíme v každé lepší kavárně či restauraci. Jako by snad byl zázvor nejmenovaným symbolem podzimu a zimy!

Tento kořen zvláštního tvaru s pálivou chutí má však nespočet kuchyňských využití i pozitivních účinků na lidský organismus, které dosahují mnohem dál, než jen ve formě zázvorového čaje jakožto bojovníka proti rýmičce. Čím je zázvor tak jedinečný a jak z něj vytěžit jen to nejlepší?

Kde se vzal, tu se vzal a používáme jej téměř všude

Zázvor má stejně jako kurkuma pozitivní účinky na naše zdraví. Jeho původ není přesně známý, ale už více než tři tisíce let se pěstuje v Indii a Číně. Jelikož se jeho oddenky nekazí v teple, tak se stal jedním z prvních převážených koření do Evropy a Afriky, kde toto koření zdomácnělo natolik, že se stalo důležitou součástí kuchyně stejně jako sůl a pepř. Není divu, jeho specificky jemně pálivá chuť dodává jídlu trochu exotiky. Nejvýraznější složkou zázvoru je olej obsahující aromatické látky – např. zingiberen a bisabolen. Jeho ostrost zvýrazňuje gingerol, který se podobá rostlinnému alkaloidu kapsaicinu, jenž se vyskytuje v chilli papričkách.

Zázvor se však nepoužívá pouze v gastronomii. Je to účinný antioxidant, který je také vhodný jako prevence před nachlazením, obzvlášť teď v sychravém počasí. Jeho benefity jsou však mnohem rozsáhlejší, a proto jsme si pro vás připravili speciální recepty, které jsou nejen blahodárné pro vaše zdraví, ale také jsou velmi chutné. Nejdříve se však podíváme na to, jak naše tělo je možné ovlivnit konzumací zázvoru.  

obrázek z pixabay.com

1. Bojovník se zánětem

Zázvor je známý svým protizánětlivým působením, který je připisován především gingerolu. Ten je také účinný při chronickém zánětu nebo různých nevolnostech – cestování, těhotenství nebo migrény (Heidböhmer, 2007) .

2. Prevence před onemocněním srdce

Využívá se také jako prevence před onemocněním kardiovaskulárního systému (Newall, C. A., Anderson, L. A., Phillipson, J. D., 1996). Zázvor stejně jako jiné pálivé koření stimuluje krevní oběh a vyvolává pocení, které ochlazuje tělo a snižuje horečku.

3. Pomocník s krevním oběhem

Pro všechny, kterým se v zimě špatně prokrvují končetiny, je zázvor nejlepším řešením, protože působí jako vnitřní ohřívací láhev (Bristow S., 2005). Zázvor je možné použít také jako tinkturu, která se přiloží na místa, která se špatně prokrvují (Chevallier A., 2008).

4. Zázvorem proti rakovině

Zázvor působí jako prevence před rakovinou tlustého střeva (Khodaie L., Sadeghpoor O., 2015). Klinické testy z University of Michigan také potvrdily, že zázvor může být účinným nástrojem v léčbě rakoviny vaječníků, jelikož je schopný indukovat odumírání všech buněk rakoviny (Medical News Today, 2006).

5. Angína nemá šanci

Zázvor nemá pouze protizánětlivé účinky, ale také antiseptické. Je tedy preventivním prostředkem proti angíně a zánětu průdušek. Pomáhá při vykašlávání a funguje jako zklidňující látka při nachlazení, chřipce a jiných zánětech dýchacího ústrojí (Synková H., Delevová I., 2001).

6. Za lepší trávení!

Jeho aktivní látky fungují jako prostředek k povzbuzení činnosti žaludku, k léčbě střevní koliky a plynatosti. Zázvor dráždí žaludeční a střevní sliznici, čímž způsobují její prokrvení, zvyšuje sekreci, podporuje vstřebávání živin, urychluje peristaltiku střev, napomáhá odchodu plynů (Chevallier A., 2008). Funguje i jako léčivý prostředek při průjmu, špatnému trávení nebo při jiné infekci trávící soustavy (Khodaie L., Sadeghpoor O., 2015).

Další důležité benefity (Ando V., 1998):

  • úleva při menstruačních bolestech
  • pomoc při léčbě oparů 
  • snížení bolesti svalů po tréninku

obrázek z publicdomainpictures.net

Zázvorový sirup

Zázvorový sirup se využívá nejen při léčbě nachlazení, ale i jako jeho prevence. Je to také milý dárek pro blízké na Vánoce, kdy se zázvor v obchodech vyskytuje nejvíce. Pokud nemáte dostatek času, stačí si uvařit klasický zázvorový čaj, který má stejné účinky jako sirup. Mimo to zázvorový čaj působí jak přírodní prostředek při pálení žáhy.  

Ingredience

  • 120 g zázvoru
  • 2 citrony
  • 1 kg třtinového cukru
  • 1/2 l vody

Čerstvý zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Do hrnce nasypeme cukr a zalijeme jej 0,5 l vody. Následně přidáme pokrájený zázvor a přivedeme směs k varu. Vaříme 15 minut a mezitím vymačkáme šťávu ze dvou citrónů. Po dovaření odstavíme hrnec stranou a vmícháme do něj šťávu z citrónů. Hotový sirup necháme vychladnout a následně jej scedíme do zavařovacích sklenic.

obrázek z flickr.com

Zázvorový shot

Zázvorový shot je přírodním řešením na nachlazení. Jeho ideální kombinace protizánětlivého zázvoru, citrónu plného vitamínu C, účinného antimikrobiálního medu spolu s protizánětlivým kajenským pepřem je něco, co vás dokáže vyléčit, aniž byste museli navštívit lékaře. Tato silná čtverka nejen posiluje obranyschopnost organismu, ale také pomáhá při problémech s trávicím traktem. Mimo to také kajenský pepř zmírňuje bolest kloubů (Medical News Today, 2016).

Ingredience

  • 1 celý čerstvý citrón
  • 5 cm zázvoru
  • ½ lžíce medu
  • špetka kajenského pepře

Citrón a zázvor oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Následně přidáme zbytek ingrediencí a rozmixujeme je.

obrázek z flickr.com

Nakládaný zázvor

Nakládaný zázvor je podobně jako zázvorový shot jednoduchým řešením při nachlazení. Tato směs také funguje při nadýmání (především u těhotných žen), pálení žáhy nebo průjmech (American Pregnancy Association, 2017). Nakládaný zázvor je možné konzumovat samostatně nebo jej přidat do čaje, který zvyšuje odolnost organismu.

Ingredience

  • 2 větší citrony (nejlépe bio)
  • 1 kořen zázvoru – cca 10 cm dlouhý
  • med

Zázvor očistíme od kůry co nejšetrněji, aby v něm zůstaly všechny prospěšné látky, které se ukrývají pod kůrou. Pokud nemáme citróny v bio kvalitě, tak je naložíme 10 minut do vlažné octové vody, abychom se zbavili všech pesticidů. Zázvor spolu citrónem rozmixujeme, ale pár silnější plátků citrónu si necháme stranou. Následně do zavařovací sklenice přidáme směs a pár plátků citrónu, které zalijeme medem pod povrch skleničky. Sklenici necháme odležet na 3 dny v ledničce.

obrázek z unsplash.com

Zázvorové smoothie

Zázvorové smoothie je důležité pro podzimní očistu, kdy se v našem hromadí toxiny ze stresu a nedostatku pohybu. Díky vysokému obsahu vitaminů, minerálů a vlákniny je toto smoothie ideální nejen pro trávicí trakt, ale také pro vaši pleť a náladu.

Ingredience

  • 1 velký, nebo 2 malé banány
  • 1 jablko
  • 2 centimetry kořenu zázvoru
  • 1/2 citrónu
  • hrst špenátu
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1/2 čajové lžičky semínek chia

Nejdříve oloupeme banány a rozkrájíme je na menší kousky. Totéž uděláme se zázvorem a jablkem. Následně všechny ingredience vložíme do mixéru. Mixujeme, dokud nevznikne hladká směs.

obrázek z unsplash.com

Protizánětlivé smoothie

Toto protizánětlivé smoothie je nejen dobrou prevencí před nachlazením, ale také pomocníkem při jeho léčbě. Goji totiž obsahuje více vitaminu C než pomeranč a více beta-karotenu než mrkev. Stejně tak kurkuma, pocházejí ze stejné čeledi jako zázvor, má silné protizánětlivé a antioxidační účinky.

Ingredience

  • 2 pomeranče oloupeme a odstraníme slupku
  • 1/2 šálku kokosové vody
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 3 lžíce Goji bobulí
  • kousek oloupaného čerstvého zázvoru nakrájeného na tenké plátky
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 3/4 šálku ledu

Všechny ingredience rozmixujeme kromě ledu dohromady. Až vznikne hladká směs, přidáme led a znovu mixujeme.

Tip na konec:

Zázvor je vhodný použít k odlehčení těžkých pokrmů z vepřového nebo kachního masa. V obchodech můžeme najít tři druhy zpracovaného zázvoru – bílý (loupaný), černý (neloupaný) a růžový „Gari“ (nakládaný), který se přidává k sushi.

Zdroje:

Malu, Samuel & O Obochi, G & N Tawo, E & E Nyong, B. (2009). Antibacterial activity and medicinal properties of Ginger (Zingiber officinale). Global Journal of Pure and Applied Sciences. 15. . 10.4314/gjpas.v15i3-4.48561.

Zázvor. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2012 [cit. 2017-10-12]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1zvor_(ko%C5%99en%C3%AD)

Bode AM, Dong Z. The Amazing and Mighty Ginger. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 7.Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/b...

The health benefits of ginger. LEWIN, Jo. BBC goodfood [online]. [cit. 2017-10-12]. Dostupné z: https://www.bbcgoodfood.com/ho...

Herbs And Pregnancy. American Pregnancy Association [online]. [cit. 2017-10-19]. Dostupné z: http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/herbs-and-pregnancy/

Cayenne Pepper: Health Benefits, Serving Suggestions, Precautions. MEDICAL NEWS TODAY [online]. 2016 [cit. 2017-10-19]. Dostupné z: https://www.medicalnewstoday.com/articles/267248.php

HEIDBÖHMER, E.: Zázračný kořen. Praha, Brána, 2007. 136 s.

NEWALL, C. A., ANDERSON, L. A., PHILLIPSON, J. D.: Herbal Medicines: A Guide for Health-care Professional. London, The Pharmaceutical Press, 1996.

BRISTOW S. Léčivé byliny. Alpress, Frýdek-Místek, 2005.

CHEVALLIER, A. Rostliny léčí. Slovart, Praha, 2008.

Khodaie L, Sadeghpoor O. Ginger From Ancient Times to the New Outlook. Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products. 2015;10(1):e18402.

Ginger Kills Ovarian Cancer Cells. Medical News Today [online]. 2006 [cit. 2017-10-22]. Dostupné z: https://www.medicalnewstoday.com/articles/41747.php

SYNKOVÁ, H., DELEVOVÁ, I. Koření proti choření. Nakladatelství Olomouc, Olomouc, 2001.

ANDO, V., et al.: Léčivé rostliny tradiční čínské medicíny. 1. vyd. Hradec Králové, Svítání, 1998. 321 s.

  •