6 levných superpotravin, které jsou snadno dostupné

Tomáš Novotný
Tomáš Novotný před 3 měsíci
2
6 levných superpotravin, které jsou snadno dostupné
obrázek z unsplash.com

Už jste si někdy koupili superpotravinu, která vám měla zaručeně změnit život, ale nestalo se vůbec nic? Tak to v tom nejste sami. Žádná superpotravina z vás superhrdinu neudělá ani vás zázračně nevyléčí, za to vám ale může nabídnout široké spektrum zdraví prospěšných látek, které mají na lidský organismus pozitivní vliv. Víte po kterých sáhnout, pokud za ně nechcete utratit půl výplaty?

Co se v tomto článku dozvíme?

  • Jak poznám superpotravinu
  • Co od superpotravin můžu reálně očekávat a v čem mi mohou pomoci
  • Jaké známe běžně dostupné superpotraviny a čím se mohou pochlubit

Superpotraviny nejsou zázrak, zklamání ale není na místě

Člověka od přírody přitahuje neznámo, výjimečnost a nadpřirozené schopnosti. Není tedy divu, že podobné vlastnosti hledáme i u potravin. I já jsem po přečtení knížky “Běhání s Keňany” běžel do obchodu pro chia semínka a očekával, že mi dodají třetí nohu k běhání. Při kupování zeleného ječmene jsem už plánoval, co vlastně s tou přebytečnou energií budu dělat. Jistě, tak nějak vzadu tušíme, že to nebude zas takový zázrak, ale co kdyby…?!

No, nestalo se vůbec nic. A tak přichází prvotní zklamání, že jsme byli ošizeni, že to jsou vlastně úplně běžné potraviny. V čem tedy spočívá tajemství superpotravin?

Superpotraviny jsou potraviny nabité bioaktivními látkami

Superpotravina není vlastně nic jiného než běžná potravina, která obsahuje vysoké množství vitaminů, minerálních látek, stopových prvků, antioxidantů, látek s protinádorovým účinkem či jiných bioaktivních látek, které mají na lidský organismus pozitivní vliv. 

Účinek superpotravin proto jen těžko ucítíte ihned po jejich snědení. Vlastně je možná neucítíte vůbec, ale můžete si tak zlepšit funkci imunitního systému, střevního mikrobiomu, snížit riziko vzniku rakoviny nebo zlepšit stav kardiovaskulárního systému. A to za to stojí, ne?

6 dostupných superpotravin, které byste měli zařadit do jídelníčku

1. Česnek

Tak tuhle superpotravinu si na Zemi pěstujeme už více než 5000 let. A to ne jen tak náhodou, česnek má mnoho zdravotních benefitů a patří mezi základní stavební kameny přírodní medicíny!

Co bych o česneku měl vědět?

  • Česnek má kladný vliv na kardiovaskulární systém – zvyšuje HDL (hodný) cholesterol a snižuje LDL (zlý) cholesterol. Zvlášť u osob trpících vysokým krevním tlakem má velký potenciál tento problém napravovat. Ve studii došlo ke snížení krevního tlaku z průměrných 174/99 na 158/83 po podání česnekového extraktu – to z něj dělá ideální superpotravinu pro českou populaci.
  • Nejvyšší benefity česneku bychom ale měli hledat v jeho ochranném působení proti rozvoji rakoviny kůže, prostaty, plic, prsu a tlustého střeva
  • Česnek sám o sobě naše zdravotní problémy nevyřeší. Může ale k nápravě značně dopomoci, a proto se ho nebojte používat všude, kde to jen jde, pokud vám to zrovna vaše společnost dovolí...

TIP: Účinnými složkami česneku jsou těkavé látky, které nejlépe uvolníte, pokud česnek před konzumací či vařením pořádně rozmělníte.

2. Zázvor 

Vybavily se vám právě chladné zimní večery strávené s šálkem zázvorového čaje v ruce? Tak to nejste sami. Ale to zdaleka není to jediné, co zázvor umí.

Co bych o zázvoru měl vědět?

  • Zázvor je jako stvořený pro zimní měsíce. A to nejen pro své ohřívací účinky (díky nim vám zázvor může zvýšit denní energetický výdej asi o 40 kJ), ale především pro své protizánětlivé účinky a zvyšování funkce imunitního systému.
  • I učení vám díky zázvoru půjde lépe. Alespoň to vyplývá ze studie na ženách středního věku, která testovala kognitivní funkce a pracovní paměť.
  • Podávejte sušený, drcený či čerstvý strouhaný zázvor všude, kde to jen půjde. Vyšších účinků dosáhnete pomocí zázvorového extraktu. 

TIP: Pro účinky na zvýšení hladiny testosteronu vyzkoušejte dávky 15 g čerstvého strouhaného zázvoru denně.

3. Červená řepa

To, že je červená řepa sytě červená, opravdu neznamená, že doplňuje červené krvinky. To ale vůbec nevadí, ona má totiž celou řadu jiných výjimečných účinků na lidský organismus.

Co bych o červené řepě měl vědět?

  • Červená řepa je vynikající zdroj antioxidantů, obsahuje rutin, karotenoidy, flavonoidy, fenolové sloučeniny či betaniny. Ty dohromady chrání tělo před oxidačním stresem (volnými radikály), a oddalují tak stárnutí buněk a zánětlivé procesy
  • Červená řepa je známá především pro svůj vysoký obsah nitrátů, z kterých se v těle tvoří oxid dusnatý. Ten v organismu roztahuje cévy a umožňuje lepší prokrvení periferních tkání. Díky tomu je červená řepa výborným pomocníkem pro udržování zdravého kardiovaskulárního systému.
  • Červenou řepu můžete upéci, uvařit či nastrouhat syrovou do salátu. Tomu tak dodá nejenom pořádnou dávku antioxidantů, ale propůjčí také charakteristickou barvu. Pro okamžité doplnění řepy můžete vyzkoušet také koncentrovanou šťávu či prášek.

TIP: Čeká vás vytrvalostní závod? Poté si dopřejte alespoň 500 ml šťávy z červené řepy nejméně hodinu před vyběhnutím a nechte soupeře za svými zády.

[Instagram]

4. Lněná semínka

Už lžíce lněných semínek posune každou průměrnou stravu bohatou na průmyslově zpracované potraviny o dva stupně výš. Lněná semínka jsou totiž doslova nabita živinami, které v běžné stravě velmi často chybí.

Co bych o lněném semínku měl vědět?

  • Lněná semínka jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, představují tak zdroj kyseliny alfa-linolenové (23 g ve 100 g semínek). V rostlinné stravě bychom jim jen těžko hledali rovného soupeře, takových vlašských ořechů bychom museli sníst více než 250 g pro dosažení stejné dávky.
  • Nedostatek omega-3 mastných kyselin se projevuje mj. zvýšeným výskytem zánětlivých procesů, a tak jsou lněná semínka pohodlnou cestou, jak jim zabránit.
  • Také vlákniny mají lněná semínka na rozdávání, vždyť jedna lžíce (25 g) představuje téměř čtvrtinu denní dávky vlákniny (7 g). Vláknina nám umožní pečovat o správný stav tenkého a tlustého střeva a zároveň nakrmí náš mikrobiom.

TIP: Lněná semínka před konzumací rozdrťte a zpracujte ihned. Docílíte tak lepšího vstřebání živin a vyhnete se degradaci cenných omega-3 mastných kyselin, ke které dochází působením vzduchu.  

5. Borůvky a ostružiny

Kdyby každý věděl o tom, jak jsou borůvky a ostružiny zdravé, byly by v létě lesy plné. Jenže to každý neví. A tak jsou lesy prázdné a borůvek a ostružin na nás zbylo o to víc!

Co bych o borůvkách a ostružinách měl vědět?

  • Borůvky a ostružiny jsou výjimečně bohatými zdroji antioxidantů, a to hned z několika různých tříd. Pyšní se především zdrojem fenolových sloučenin a anthokyanů, které jim propůjčují příslušné zabarvení. 
  • Jejich konzumace je obzvlášť vhodná pro osoby s kardiovaskulárními potížemi. Zatímco ostružiny zabraňují oxidaci LDL cholesterolu v těle, borůvky hned v několika studiích dokázaly snížit krevní tlak a vylepšit poměr mezi LDL a HDL cholesterolem.
  • U borůvek bylo pozorováno zlepšení inzulinové citlivosti po jejich podání, což z nich dělá vynikající nástroj na ochranu před diabetem 2. typu.
  • Také mozková činnost je po konzumací tohoto tmavého bobulovitého ovoce zlepšena, a to jak u starších, tak u mladších lidí.
  • Konzumovat můžete celé či pomleté plody, vyzkoušet ale můžete třeba i sušený borůvkový prášek.

TIP: Připravte se na studium s miskou borůvek. Borůvky totiž navíc zlepšují kognitivní funkce, a tak si z učení a přednášek odnesete více než obvykle.

6. Kysané zelí a kysané okurky

Přirozeně fermentované potraviny mají díky svému složení unikátní vlastnosti na náš organismus. Vždyť ty naše babičky to věděly už dávno... Takže až příště babička zavelí, že budou kysané okurky, už žádné odmlouvání!

Co bych o fermentovaných potravinách měl vědět?

  • Přirozeně fermentované kysané zelí a kysané okurky představují zdroj probiotik, synergických bakterií, které hrají důležitou roli v našem tlustém střevě. 
  • Kysané zelí a kysané okurky jsou mimo probiotik také zdrojem prebiotické vlákniny, díky které obsažené mikroorganismy mohou v prostředí tlustého střeva prosperovat.
  • Jejich nedostatek v tlustém střevě vede k poruchám vstřebávání živin, chronické únavě, snížené imunitě a dalším potížím, u kterých běžně hledáme příčinu někde jinde. 

TIP: Přidávejte kysané zelí a kysané okurky ke svým běžným hlavním chodům. Postaráte se tak o svůj mikrobiom, který má na organismus značný vliv.

Co si z toho vzít?

  • Superpotraviny nejsou zázrakem ani všelékem – dokáží však dodat organismu takové látky, které v běžné stravě často chybí
  • Superpotraviny navíc přináší do těla látky s unikátními ochrannými účinky vůči civilizačním onemocněním (nádorová, kardiovaskulární či neurodegenerativní).
  • Zařaďte do svého jídelníčku česnek s borůvkami a ostružinami jako součást ochrany vůči nádorovým onemocněním. 
  • Imunitní systém můžete posílit konzumací česneku, zázvoru, červené řepy, borůvek, ostružin či fermentovaných potravin typu kysaného zelí či kysaných okurek. 
  • Nedostatek omega-3 mastných kyselin a vlákniny hravě vyřešíte zařazením lněných semínek do svého jídelníčku. 
  • Stav kardiovaskulárního systému můžete znatelně vylepšit konzumací červené řepy, česneku či borůvkami a ostružinami.
  • Stále platí, že klíčem ke zdraví je spolu s aktivním životním stylem celkově pestře a zdravě poskládaný jídelníček. S výše popsanými potravinami však získáme “něco navíc”.
Poděkuj autorovi
9
Přidej se k 35 000 odběratelů
Jednou týdně ti pošleme výběr těch nejlepších článků.
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________