6 nejčastějších mýtů o mase

Tereza Havlínová
Tereza Havlínová 24. 2. 2021
Uložit článek
6 nejčastějších mýtů o mase

Vyřadili jste vepřové maso, protože je moc tučné a kuřecí zase nejíte, protože je plné hormonů? Pokud k tomu přidáte další z častých mýtů a polopravd, které jsou mezi lidmi rozšířeny, snadno se stane, že vám moc možností na výběr nezbyde. A váš jídelníček se snadno stane stereotypním. V dnešním článku se proto podíváme na nejčastější mýty, které jsou spojeny s výběrem a konzumací masa.

1. Kuřecí maso má vždy méně tuku než vepřové

Možná i vy máte zafixováno, že kuřecí maso je dietní, zatímco vepřové maso je naprostým tabu. Obsah tuku ale záleží na části masa, kterou jíte. Kuřecí stehno s pěkně propečenou křupavou kůžičkou (kdo by odolal!) může mít až 20 % tuku. Naopak množství tuku ve vepřové kýtě se pohybuje v rozmezí 3-10 %.

Pokud tedy patříte mezi milovníky vepřového masa, není důvod jej z jídelníčku vyřazovat úplně. Přemýšlejte ale, jaký druh na vašem talíři přistane. Dobrou volbou bude panenka nebo kýta. Naopak na takový pořádně prorostlý bůček nebo krkovici raději zapomeňte.

2. Vnitřnosti jsou nezdravé

Vnitřnosti (jako jsou např. játra)  mezi lidmi příliš oblíbené nejsou, pravda.  Patříte ale mezi ty, kteří si na nich čas od času rádi pochutnají? Pak je s klidným srdcem můžete jíst dál. Orgány jako jsou játra či ledviny sice fungují jako „čistička“, toxické látky se zde ale neskladují. Podle Společnosti pro výživu se může objevit vyšší obsah těžkých kovů u větších zvířat, která žijí déle, ale podle výsledků analýz Státní veterinární zprávy jsou legislativní limity překračovány výjimečně. 

Například výše zmíněná játra jsou zdrojem železa v dobře využitelné formě. Právě nedostatek železa trápí řadu žen v plodném věku. Najdeme zde i všechny vitaminy skupiny B, vitamin A nebo D. Z minerálních látek pak zinek, měď, chrom. S konzumací jater by ale měly být opatrné těhotné ženy. Játra totiž jsou významným zdrojem vitaminu A, který ve vysokých dávkách může způsobovat vývojové vady plodu.

obrázek z istockphoto.com

3. Dobré maso koupíte jen u řezníka

„V supermarketu koupím maso podřadné kvality, u řezníka jen to nejlepší“ je představa, která začíná být silně zažitá. Tlak na to, aby bylo vše domácí a lokální, je velký. Takže možná máte pocit, že pokud se vám po zahradě neprohání stádo krav a po práci nepasete kozu, neděláte pro sebe dost. Nemusí to být vždy pravda. Jak v běžném obchodě, tak i u řezníka, na obou místech koupíte maso kvalitní i méně kvalitní.

Sama preferuji spíše menší řeznictví, ale není to žádným dogmatem. I s masem z řeznictví mám zkušenost nepříliš příjemnou, naopak kvalita masa ze supermarketu může příjemně překvapit. Jak maso u řezníka, tak z velkochovů musí splňovat zákonem stanovené podmínky pro kvalitu.

Pokud máte možnost masa z menších chovů a je to ve vašich finančních možnostech, využijte toho. Že tomu tak není? Svět se nezboří. I tak by pro vás měla být důležitá kvalita: raději menší porce kvalitnější potraviny, než plný talíř masa podřadné kvality.

4. Dříve bylo maso a výrobky z něj kvalitnější

Nové technologické postupy a metody umožní udržet nastavené procesy a nedochází tak ve výkyvům ve kvalitě. Výrobky tak mohou mít delší trvanlivost, nemění se konzistence nebo barva. Na druhou stranu: výrobci umí používat levnější suroviny, což v minulosti technologie neumožňovaly. To ale platí pro konkrétní, levné výrobky nevalné kvality. Vyšší standard zaručují i vyšší hygienické normy nebo kontroly státních orgánů.

Jak se při nákupu nesplést? Maso by mělo být opravdu masem. Nakupujte  na místech, ve která máte důvěru. Zní vám název složitě nebo mu vlastně vůbec nerozumíte? Takovému výrobku se vyhněte. Spoléhat se na svůj zrak taky nestačí: výrobek může skvěle vypadat, ale kvalita a chuť říkají opak. Zapojte také selský rozum: je cena podezřele nízká? Jen těžko můžete čekat kvalitu. Za tu si musíte zaplatit. Nezbývá proto nic jiného, než číst etikety. Jak se v obalech potravin perfektně zorientovat, se dočtete zde: https://aktin.cz/jak-cist-obaly-potravin

5. Maso je plné růstových hormonů a antibiotik

V dobách minulých se tyto látky používaly ve větší míře, proto tento mýtus zřejmě vychází z dřívějších praktik. Nyní je to v rámci EU zakázáno a přepečlivě kontrolováno. „Přidávání antibiotik znamená úmyslné porušení předpisů na straně chovatele. Ten není oprávněn podávat chovaným zvířatům růstové hormony vůbec a v případě léčiv smí použít jen ta schválená. Také je povinen dodržet ochrannou lhůtu, během které je zakázáno takto ošetřená zvířata poslat na porážku. Na dodržování těchto podmínek dohlíží státní veterinární dozor, který navíc provádí příslušný monitoring obsahu cizorodých látek v mase, včetně případných zbytků léčiv.“ Říká Ing. Jan Katina, výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa.

Více o této problematice si přečtěte v našem článku: https://aktin.cz/kureci-maso-plne-hormonu-a-antibiotik-fama-nebo-realne-nebezpeci

obrázek z shutterstock.com

6. Výrobky pro děti jsou vždycky lepší

Některé šunky se pyšní rozesmátými dětskými obličeji a označením „dětská šunka.“ I tady vás zklamu. Legislativa toto označení blíže nedefinuje. Složení a kvalitu má zcela v rukou výrobce. Na co při výběru dát pozor? Kupujte šunku s nejvyšším množstvím masa – volte výrobky nejvyšší jakosti, u kterých si můžete být jisti, že byla vyrobena z celosvalové vepřové kýty (nebo např. v případě šunky krůtí – z krůtích prsou). Tato masa jsou libová a proto mají nižší energetickou hodnotu. 

Obsah soli ve 100 g výrobku by měl být do 2,2 g, nasycených mastných kyselin do 5 g. Zkontrolujte také, jestli výrobek neobsahuje zbytečně velké množství přídatných látek. Více o šunkách a jejich výběru se dozvíte v tomto článku: https://aktin.cz/muze-mit-kvalitni-uzenina-misto-ve-zdravem-jidelnicku.

Podobně se na trhu setkáme i s dětskými párky. Jedná se o průmyslově vysoce zpracovanou potravinu, která nemá opodstatnění v jídelníčku nikoho z nás, natož u dětí. A veselý obrázek na obalu to nezachrání.

Co si z toho vzít?

Maso a výrobky z něj jsou spojeny s celou řadou polopravd a mýtů. Věřím ale, že po přečtení dnešního článku je vám vše jasnější. V závěru bych se ale ráda dotknula i ekologického dopadu konzumace masa, ta se v současném měřítku jeví jako neudržitelná. Světová populace roste a s tím se i zvyšují nároky na její výživu. Produkce masa (zejména hovězího) je náročná na krmivo i vodu a to znamená nemalou ekologickou zátěž.

Je tedy možné, že do budoucna budeme muset frekvenci konzumace masa snížit, pokud jste to tedy už neudělali. Co takhle do jídelníčku zařadit více luštěnin? My Češi v jejich konzumaci značně zaostáváme. 

Nuda na talíři rozhodně nehrozí: vyzkoušejte třeba:

Přidej se k 31 tis. odběratelů

Každému z nich jednou týdně vybíráme ty nejlepší články, které jsou určeny 100% právě jemu.

Odebírat
3 Líbí se mi Uložit článek
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________
  • ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________ ________

    ____________________